Τρίτη, Μαρτίου 25, 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. ΓΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟ Γ.N.- Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ


Στην προ ημερών συνάντηση  των μελών του νέου Δ.Σ. του Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.  με τον  καινούργιο  διοικητή των νοσοκομείου Σύρου – Νάξου κ.Πετράκη, εκτός των θέσεων  του σωματείου μας  και  την αναφορά που έγιναν στα  προβλήματα  και τις  δυσλειτουργίες  που υπάρχουν στο Κ.Υ. Νάξου, μας δόθηκαν δύο πληροφορίες τις οποίες θα θέλαμε να τις κοινοποιήσουμε  γιατί έχουν να κάνουν με μια.....
ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού τους ανασφάλιστους   και τους ασθενείς που  προμηθεύονται τα φάρμακα τους από τα  φαρμακεία των νοσοκομείων  (φάρμακα υψηλού κόστους κλπ).

Αυτά  που ειπώθηκαν  από τον νέο διοικητή ήταν:

1)       για τους ανασφάλιστους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Νάξου και δεν έχουν να πληρώσουν τα νοσήλια υπάρχει ένα κονδύλι 17 εκ. ευρώ στο υπουργείο  που θα καλύπτει τα ποσά αυτά  ώστε να μην μετακυλίεται το χρέος στην εφορία  που εκεί πλέον θα πληρωθεί  πιθανόν με τόκο.
2)       Όσον  αφορά τους ασθενείς που έχουν κάποιο πρόβλημα και δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους για τον οποιοδήποτε λόγο, να απευθύνονται στο φαρμακείο του Κ.Υ. Νάξου και να τα προμηθευτούν. Κανένας ασθενής να μην μείνει χωρίς τα φάρμακα του.

Βέβαια  εδώ τίθεται ένα μείζον ζήτημα .Πως είναι δυνατόν να φτάσουν τα 17 εκ. να καλύψουν 2 εκ τουλάχιστον ανασφάλιστους όταν κατά γενική ομολογία και δήλωση του ίδιου του υπουργού για τους ανασφάλιστους χρειάζονται  700 εκ. ευρώ για την περίθαλψη τους .
Παρόλα αυτά  εμείς σαν σωματείο ζητήσαμε να μας σταλούν οι σχετικές εγκύκλιοι για τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα .Ακόμα δεν μας έχει  αποσταλεί τίποτα. Μια σύντομη έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο για το θέμα  δεν βρήκαμε κάτι συγκεκριμένο από όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα , παρά  μόνο δημοσιεύματα  για κάποια κονδύλια που προέρχονταν από τα λεγόμενα κλεμμένα που έχουν κατασχεθεί από μίζες κλπ  και  προτίθετο να διατεθούν σε ευπαθείς ομάδες ,αλλά καμία επίσημη εγκύκλιο που να επιβεβαιώνει  του λόγου το αληθές. Το ίδιο και για την διάθεση  φάρμακων  υψηλού κόστους που προμηθεύονται οι ασθενείς από τα νοσοκομειακά  φαρμακεία που υπόκεινται στο νόμο (ΦΕΚ 1003/2012).Πολύς κόσμος εξακολουθεί να ταλαιπωρείται στο να προμηθευτεί τα φάρμακά του με κυριότερη αιτία τον χαμηλό προϋπολογισμό των φαρμακείων στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες .
Ανεξαρτήτως όλων αυτών των δεδομένων,  θεωρήσαμε  υποχρέωση μας   και σκόπιμο,  πως αυτές οι δύο θέσεις-δηλώσεις του νέου διοικητή θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν στην κοινωνία της Νάξου γιατί έχουν χρηστική και ουσιαστική σημασία  για τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτές τις  κατηγορίες ασθενών.
Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να  εκμεταλλευτούν   αυτές τις <<δυνατότητες>> ,και  σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα είτε στο ποσό της νοσηλείας είτε στην  προμήθεια των φαρμάκων να  τις διεκδικήσουν όσο πιο δυναμικά μπορούν. Άλλωστε  να μην ξεχνάμε το πάγιο αίτημα της κοινωνίας για δωρεάν δημόσια υγεία, περίθαλψη και πρόνοια.  Για αυτά πρέπει να παλέψουμε όλοι μας και να τα διεκδικούμε  δυναμικά όπου και όποτε χρειαστεί .

ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ.
 Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΕΊΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ
                                 
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :