Τετάρτη, Μαρτίου 19, 2014

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του Πάτροκλου Σταύρου από τη “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη”


Τη βαθειά τους λύπη για το θάνατο του Πάτροκλου Σταύρου εξέφρασαν τα μέλη της ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου. Όπως είναι γνωστό ο Πάτροκλος Σταύρου είχε επισκεφθεί το 2007 το Φιλώτι και είχε παραστεί ως εισηγητής στις εκδηλώσεις της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” για το Νίκο Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με τη Νάξο.
Όπως  δήλωσε ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης «ο Πάτροκλος Σταύρου, στενός φίλος και συνεργάτης του......
Μακαρίου, υπήρξε επί μακρόν υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός, μελετητής του έργου του Παλαμά, λόγω της υιοθεσίας του από την Ελένη Καζαντζάκη, ήταν ο εκδότης των έργων του μεγάλου Έλληνα διανοητή Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος ως γνωστόν σε νεαρή ηλικία σπούδασε στο Κάστρο της Νάξου. Ο Πάτροκλος Σταύρου υπήρξε πέρα από συγγραφέας, ιστορικός και αρθρογράφος, ένας μαχητής της πολιτικής και των γραμμάτων, συμμετέχοντας στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου. Ως υπουργός παρά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έμεινε στη θέση αυτή επί 30 ολόκληρα χρόνια, υπηρετώντας τον Μακάριο και τους Προέδρους Κυπριανού και Βασιλείου. Ο Πάτροκλος Σταύρου, όταν επισκέφθηκε τη Νάξο και το Φιλώτι μεταξύ άλλων διάβασε από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη “Αναφορά στο Γκρέκο” τη σχετική αναφορά στη Νάξο, τονίζοντας με συγκίνηση τη φράση του Καζαντζάκη “Στη Νάξο! Μου άρεσε το σχήμα της και τ’ όνομά της, που να μπορούσα τη στιγμή εκείνη να μαντέψω τι αποφασιστική επίδραση θα ‘χε σε όλη μου τη ζωή η τυχαία, η μοιραία ετούτη εκλογή!”»
Η “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη” του Σ.Φ.Ν. και όλοι όσοι τότε τον γνώρισαν στο Φιλώτι εκφράζουν στην κόρη του και τους οικείους του τη βαθειά τους λύπη.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :