Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 27, 2012

Θέματα του συλλόγου Εγκαριτών Νάξου

ΠΡΟΣ:
Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, υπόψη Δημάρχου κ. Εμμ. Μαργαρίτη
ΘΕΜΑ: Θέσεις και  προτάσεις για ζητήματα που αφορούν  τις Εγκαρές
ΚΟΙΝ/ΣΗ:
Πρόεδρο Τοπικής  Κοινότητας Εγκαρών κ. Παράσχο Λιανό
Αξιότιμε κε Δήμαρχε,
Όπως ίσως γνωρίζετε, ο Σύλλογος Εγκαριτών Νάξου οφείλει εκ του  καταστατικού του να ασχολείται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  το χωριό μας και...........
να προτείνει  λύσεις προς τους αρμόδιους φορείς για την επίλυσή τους, προς όφελος του χωριού. Οφείλει επίσης να αγωνίζεται ενάντια σε προωθούμενες ενέργειες και δράσεις που βλάπτουν τα συμφέροντα του χωριού. Σε περιόδους δε που διαθέτει στο ταμείο του χρήματα από τις δραστηριότητές του, οφείλει να τα διαθέτει, κατά το δυνατόν, για την κατασκευή κοινωφελών έργων στην τοπική κοινότητα του χωριού μας.

Σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση του  Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε τον  περασμένο Αύγουστο στο χωριό  μας, μεταξύ των αποφάσεων που  ελήφθησαν περιλαμβάνεται και η  διάθεση μέρους των διαθέσιμων του  ταμείου μας για τη δημιουργία ορισμένων κοινωφελών έργων στο χωριό, καθώς και η επισήμανση προς τους αρμόδιους φορείς ορισμένων ζητημάτων ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του χωριού μας.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

Να διατεθούν χρήματα από το ταμείο του Συλλόγου για τη διαμόρφωση του χώρου στην είσοδο του χωριού μας από τη διασταύρωση του δρόμου προς τον Απόλλωνα μέχρι την παλιά πλατεία, χώρος που σήμερα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ αυτοκινήτων. Η διαμόρφωση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία παρτεριών, την τοποθέτηση παγκακιών κλπ.
Να φωτιστούν τα εξωκκλήσια του χωριού μας Αγ. Νικόλαος και Αγ. Άννα, με την τοποθέτηση των ελάχιστων αναγκαίων προβολέων, με δαπάνες του Συλλόγου.
Να διατεθούν χρήματα από το ταμείο του Συλλόγου για τη διαμόρφωση του χώρου του Δημοτικού Σχολείου Εγκαρών, με σκοπό την ενασχόληση και άθληση των παιδιών κατά τρόπο συμβατό με γειτονικές χρήσεις, ώστε να μην προκαλούνται οχλήσεις εκατέρωθεν, τόσο στην ομαλή λειτουργία των άλλων χρήσεων, όσο και στις δραστηριότητες της νεολαίας στο Σχολείο, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.
Να κινηθούν διαδικασίες για την επανατοποθέτηση της παιδικής χαράς στην νέα πλατεία του χωριού, ο εξοπλισμός της οποίας απεγκαταστάθηκε από το Δήμο. Αν απαιτηθεί, να διατεθούν χρήματα από το ταμείο του Συλλόγου, ανάλογα με τις δυνατότητές του.
Να επισημανθεί άλλη μια φορά και προς τον Δήμο Νάξου & ΜΚ, το μείζον πρόβλημα του κατεστραμμένου γεφυριού των Εγκαρών και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τη μη επισκευή του.
Να συνεχιστεί ο αγώνας του Συλλόγου με τη στήριξη ολόκληρου του χωριού ενάντια στην επιχειρούμενη εγκατάσταση ΧΥΤΑ στη θέση Κορυφή Ξύδη. Προς τούτο, απευθυνόμαστε άλλη μια φορά προς το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, εκφράζοντας την καθολική αντίθεση του χωριού για την εγκατάσταση ΧΥΤΑ σε απόσταση αναπνοής από το χωριό μας, με ολέθριες συνέπειες για το μέλλον του χωριού και των κατοίκων του, αλλά και ολόκληρου του νησιού, για λόγους που είναι γνωστοί και επανειλημμένως έχουν αναλυθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Με δεδομένο ότι όλα τα ανωτέρω  ζητήματα εμπίπτουν προφανώς και  στο πεδίο ευθύνης του Δήμου, παρακαλούμε για την έγκρισή  σας, στις παρεμβάσεις που αποφάσισε  η Γενική Συνέλευση του χωριού και ιδίως στις ως άνω υπ’ αρ. 1-3 αποφάσεις, ενημερώνοντάς μας  το συντομότερο σε περίπτωση που έχετε αντίρρηση, αλλά και τη συνδρομή σας για την επίλυση των λοιπών ζητημάτων, ιδίως των ως άνω υπ’ αρ. 4-5 αποφάσεων.

Τέλος, για το κρίσιμο και ζωτικής  σημασίας για την υπόσταση και  το μέλλον του χωριού μας ζήτημα της κατασκευής του ΧΥΤΑ στη θέση Κορυφή Ξύδη, ζητούμε ακόμα μια φορά από τον Δήμο την αλλαγή πορείας επίλυσης του ζητήματος της διάθεσης των στερεών αποβλήτων, με την άμεση έναρξη των διαδικασιών για εξεύρεση νέας, βιώσιμης, οριστικής και πραγματικά προοδευτικής λύσης για το καλό του νησιού. Όπως αποφασίστηκε ομόφωνα ακόμα μια φορά, πάνδημο το χωριό μας συνεχίζουμε αταλάντευτα όλοι μαζί τον αγώνας μας για την αποτροπή της κατασκευής του καταστροφικού αυτού έργου για τον τόπο μας και το νησί μας, μέχρι την τελική μας δικαίωση, η οποία πλέον δεν είναι μακριά.

Στη Γενική Συνέλευση είχε κληθεί και παρέστη και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Παράσχος Λιανός, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία, καθώς η ειλικρινής αγάπη  για το χωριό μας δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετικές στρατηγικές.Αξιότιμε κε Δήμαρχε

Εκτιμώντας ότι αντιλαμβάνεστε τη σημασία και τη σπουδαιότητα προώθησης  ζωτικών ή σημαντικών σημαντικών ή ακόμα και ελάσσονος σημασίας ζητημάτων στα μικρά χωριά, όπως το δικό μας, ευελπιστούμε στη συνεργασία σας και στην προσωπική συμβολή σας, ώστε να ανατραπεί η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του χωριού μας από τον Δήμο, η οποία επιεικώς χαρακτηρίζεται μη αντάξια της προσφοράς του χωριού μας στην ανάπτυξη του νησιού μας, και να βελτιωθεί, αντί να καταστραφεί, το μέλλον των ανθρώπων των χωριών μας, γευόμενοι την έμπρακτη στήριξη και βοήθεια που τόσο ανάγκη έχουμε τη δύσκολη τούτη περίοδο που διανύουμε.
ΠΡΟΣ:

Ομοσπονδία  Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ), υπόψη Προέδρου κ. Ν. Μαϊτού

ΘΕΜΑ:

Αποχώρηση του  Συλλόγου Εγκαριτών Νάξου από  την ΟμοσπονδίαΑγαπητέ κε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της από 25 Ιανουαρίου 2012 επιστολής μας σχετικά με την στήριξη από μέρους της Ομοσπονδίας των προσπαθειών του Συλλόγου μας για την αποτροπή κατασκευής ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ σε απόσταση αναπνοής από το χωριό μας (θέση Κορυφή Ξύδη), και κατόπιν της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, η οποία δημοσιεύτηκε ως ψήφισμα στον τύπο, σας ενημερώνουμε με μεγάλη μας λύπη, ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αποσυρθούμε από την Ομοσπονδία, διότι:

Ως ιστορικό μέλος της Ομοσπονδίας, ζητήσαμε τη στήριξή της δια απλής δημόσιας δήλωσης ότι δεν επικροτεί την κατασκευή ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στη θέση που έχει δρομολογηθεί, δεδομένων των σημαντικών κινδύνων που εγγυμονεί η λειτουργία ενός τέτοιου έργου που ουσιαστικά χωροθετείται σχεδόν εντός του οικιστικού ιστού του νησιού, και συγκεκριμένα δίπλα στα χωριά Γαλήνη, Εγκαρές, Αγ. Θαλλέλαιος και Αγγίδια, καθώς και στην πόλη της Νάξου, σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 700 μ. μέχρι 2,5 κμ. Αντ’ αυτού, το ψήφισμα που δημοσιεύτηκε, ουσιαστικά επικροτεί τη δημιουργία ΧΥΤΥ στη θέση αυτή.
Η δημιουργία ΧΥΤΥ, όμως, δεν διαφέρει ουσιαστικά από τη δημιουργία του ΧΥΤΑ, καθώς θα εξακολουθούν να θάβονται στη θέση αυτή χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών κατ’ έτος (παρότι ελαφρώς μειωμένες ποσότητες σε σύγκριση με τον ΧΥΤΑ), με αποτέλεσμα, οι δημιουργούμενες επιπτώσεις να είναι σχεδόν παρόμοιες με αυτές της λειτουργίας ΧΥΤΑ.
Προφανώς δεν αναμέναμε μια τέτοια απόφαση της Ομοσπονδίας να αλλάξει άρδην τον ρού των πραγμάτων, καθώς αυτός οδηγείται από την αναλγησία και τα συμφέροντα των εκάστοτε τοπικών και μη αρχών και παραγόντων που βρίσκονται πίσω από την υπόθεση αυτή, αλλά τουλάχιστον θα διατυπώνονταν μια πρόταση προς μια πραγματικά προοδευτική κατεύθυνση για ένα καλύτερο μέλλον για το νησί, και όχι μια ακόμα στήριξη του αδιέξοδου και καταστροφικού δρόμου που ακολουθείται από ανίκανους προσωρινούς διαχειριστές του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου του νησιού.
Όπως τονίστηκε και στην ως άνω αναφερόμενη επιστολή μας, η δημιουργία ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην Κορυφή Ξύδη δεν είναι μια απλή υπόθεση για το χωριό μας. Πρόκειται για καταστροφική απόφαση. Δεν είναι ένα απλό έργο, ένας δρόμος, μια πλατεία κλπ, η κατασκευή του οποίου περιορισμένη σημασία θα είχε για την επιβίωση ενός χωριού. Πρόκειται για τη μεταφορά του σκουπιδότοπου όλου του νησιού και των νησιών των Μικρών Κυκλάδων δίπλα στο χωριό μας με ολέθριες, καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για το χωριό και το νησί, που έχουν πολλάκις επισημανθεί προς κάθε κατεύθυνση και κάθε αρμόδιο, και έχουν δημοσιοποιηθεί και αναλυθεί επανειλημμένως, και φυσικά γνωστοποιήθηκαν και στην Ομοσπονδία.
Η απόφαση αυτή της ομοσπονδίας δείχνει να μη συμμερίζεται, και εν τέλει να μην αντιλαμβάνεται ή να αγνοεί, τις σοβαρές επιπτώσεις και στα μνημεία του πολιτισμού της περιοχής, όπως έχει καταδειχθεί από τους Συλλόγους Εγκαριτών και Γαληνιωτών (αναγνώριση της ύπαρξης μνημείων στην περιοχή από ΚΑ’ ΕΠΚΑ, μη γνωμοδότηση 2ης ΕΒΑ κλπ).
Η απόφαση αυτή της Ομοσπονδίας ανέδειξε και την ουσιαστική έλλειψη στήριξης και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών-Συλλόγων στα ακανθώδη ζητήματα. Με εξαίρεση ορισμένες λογικές φωνές που αντιλήφθηκαν το διακύβευμα και το έβαλαν στην πραγματική του διάσταση, και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε θερμά τους εκπροσώπους ορισμένων Συλλόγων που είχαν το θάρρος της έκφρασης της φωνής της λογικής, η πλειοψηφία δυστυχώς προτίμησε να ‘διαφυλάξει’ τα εσφαλμένως νοούμενα τοπικά-ατομικά συμφέροντα των χωριών τους, παρά να τοποθετηθεί υπέρ μιας λύσης που θα διασφάλιζε όλα τα χωριά και εν τέλει το νησί μας. Οι περισσότεροι εκδήλωσαν το κακώς εννοούμενο μικρό-ατομικό συμφέρον, φοβούμενοι μήπως ζημιωθεί το χωριό τους από την εγκατάλειψη της θέσης Κορυφή Ξύδη για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, μη αντιλαμβανόμενοι τις καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο το νησί. Και παρότι ο Σύλλογός μας έχει στηρίξει την Ομοσπονδία και έχει προσφέρει ό,τι μπορεί όλα αυτά τα χρόνια, σε μια κρίσιμη για το μέλλον του χωριού μας στιγμή, δεν λαμβάνει μια αυτονόητη απόφαση όπως ζητήσαμε, δηλ. να μην κατασκευαστεί ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ σε θέση που γειτνιάζει με οικισμούς (αποστάσεις ασφαλείας τουλάχιστον 3 km), ώστε να μην επηρεαστεί κανένα χωριό σε αξιοσημείωτο βαθμό.
Είναι αδύνατο για έναν Σύλλογο που σέβεται τον εαυτό του, την ιστορία και τον ρόλο του, να παραμένει μέλος μιας Ομοσπονδίας, η οποία δεν συμμερίζεται την αγωνία του για το μέλλον του χωριού του, αλλά αντίθετα, η Ομοσπονδία αυτή λαμβάνει θέση υπέρ της καταστροφής του χωριού και εν τέλει του νησιού, με την κατασκευή ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στην επιλεγείσα θέση.
Σε μια Ομοσπονδία που δεν αντιλαμβάνεται το συμφέρον του τόπου, ώστε να οραματιστεί ένα διαφορετικό αύριο για τη Νάξο, αλλά εγκλωβίζεται σε μικροπολιτικά και κακώς εννοούμενα τοπικά συμφέροντα, δεν έχουμε θέση.
Κύριε Πρόεδρε, με όλη την εκτίμηση προς το πρόσωπό σας, λυπούμαστε ειλικρινά  που η Ομοσπονδία, με την απόφασή  της αυτή, μας απομάκρυνε. Αναγκαζόμαστε  να αποχωρήσουμε με ομόφωνη απόφαση  του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, βάσει του Καταστατικού μας, για την οποία έχει ενημερωθεί η Γενική Συνέλευση, τόσο πριν όσο και μετά τη λήψη της. Προφανώς αποσύρουμε και τους εκπροσώπους μας από την ομοσπονδία και το Δ.Σ. αυτής. Πάνδημο το χωριό μας και τα μέλη του Συλλόγου μας στηρίζουν την απόφασή μας αυτή, γιατί αταλάντευτα συνεχίζουμε όλοι μαζί τον αγώνας μας για την αποτροπή της κατασκευής του καταστροφικού αυτού έργου για τον τόπο μας και το νησί μας, μέχρι την τελική μας δικαίωση, η οποία, πλέον, δεν είναι μακριά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του  Συλλόγου,Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Νίκος Γ. Μπουλαξής

Αγγελική (Κική) Α. Λάσκαρη

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :