Δευτέρα, Αυγούστου 29, 2011

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Ανωμερίτη, “Χριστόδουλος Καλέργης – ένας περιπλανώμενος ζωγράφος εκ νήσου Μικόνου,”

Με την παρουσία του Πανοσιολογιωτάτου κ. Συμεών ως εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης, του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Αλευρά, του Δημάρχου Δυτικής Μάνης κ. Δημήτρη Γιαννημάρα, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου από τις γύρω περιοχές και την Καλαμάτα, παρουσιάσθηκε στη Μηλιά Μάνης το νέο βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη “Χριστόδουλος Καλέργης, ένας περιπλανώμενος ζωγράφος εκ νήσου Μικόνου”, ο οποίος μεταξύ άλλων αγιογράφησε το μεταβυζαντινό ναό του Προφήτη και Βαπτιστή Ιωάννη στα Ξανθιάνικα της Μηλιάς Μάνης το 1706.
Οι ομιλητές (η Δρ Μαρία Θεοχάρη-Πετροπουλέα, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και ο συγγραφέας), ανέλυσαν το αγιογραφικό έργο του Χριστόδουλου Καλέργη στο............ ναό αυτόν, ο οποίος σημειωτέον είναι καθ’ ολοκληρία ζωγραφισμένος με 136 εικόνες, παραστάσεις και μορφές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εικονογραφία του ιερού του καθολικού με την εικόνα του Χριστού, υπό τον ευρηματικό τίτλο “Ωραιοπυλιώτης”, επειδή η παράσταση του Ιησού βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Ωραία Πύλη.

Στην ίδια περιοχή της Μάνης, ο Χριστόδουλος Καλέργης έχει αγιογραφήσει και το μικρό ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο Ζαρνάτας, στον οποίο όμως οι περισσότερες τοιχογραφίες έχουν καταστραφεί. Όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, με δεδομένο ότι οι περισσότερες τοιχογραφίες του Ναού του Ιωάννη του Προδρόμου βρίσκονται σε σχετικά καλή ακόμα κατάσταση, θα πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να προχωρήσουν άμεσα στη συντήρησή τους. Για το σκοπό αυτό υπήρξε συνάντηση του κ. Γιώργου Ανωμερίτη με τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη στην Τρίπολη, πριν την εκδήλωση, μιας και λόγω των πυρκαγιών στην Αρκαδία, ο Περιφερειάρχης ακύρωσε την παρουσία του στην εκδήλωση του βιβλίου, όπου επρόκειτο να μιλήσει.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :