Σάββατο, Αυγούστου 20, 2011

Παρουσίαση των θέσεων της ΔΗ.ΣΥ. για το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Συνέντευξη τύπου για θέματα Παιδείας παραχώρησαν στους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, και εκπρόσωποι των νέων της ΔΗ.ΣΥ. Ηρακλείου την Παρασκευή, 19 Αυγούστου, και ώρα 12.00, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Βουλευτής εξέθεσε τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταρτίσει και καταθέσει η ΔΗ.ΣΥ. για το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων του.......... πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, όπως την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικού προσωπικού, τα ζητήματα σχολικής στέγης, αλλά και τη εξασφάλιση της μεταφοράς μαθητών απομακρυσμένων περιοχών των νομών της χώρας.


ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ:


«(…) Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένας λαός και την υπ’ αριθμόν ένα προϋπόθεση για μια δίκαιη, υπεύθυνη, δημιουργική και ευημερούσα κοινωνία. Δυστυχώς, η σημερινή κατάσταση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας δεν ανταποκρίνεται στη θεμελιώδη σημασία που αυτά έχουν για την κοινωνία μας. Με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, σχεδόν όλα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας υστερούν στις διεθνείς κατατάξεις και τις αξιολογήσεις. Αυτό προμηνύει πόσο λίγες ευκαιρίες θα έχουν οι απόφοιτοί τους στην αυριανή διεθνοποιημένη κοινωνία. Αυτό αποδεικνύει γιατί η χώρα μας συνεχίζει να έχει μια τεράστια αιμορραγία αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού και φοιτητών στο εξωτερικό.


Πολλοί ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Είναι, όμως, πολύ περισσότεροι αυτοί που παρακολουθούν τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με αγωνία: είναι αυτοί οι γονείς που οι σπουδές των παιδιών τους στο εξωτερικό είναι απρόσιτες. Είναι αυτοί που πληρώνουν το κλείσιμο των ιδρυμάτων, τους βανδαλισμούς και τη μετριότητα των ελληνικών πανεπιστημίων. Είναι οι εκπαιδευτικοί που πονούν και μοχθούν καθημερινά για μια υψηλής ποιότητας ανώτατη εκπαίδευση και οι διοικητικοί υπάλληλοι που δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερό τους εαυτό, εργαζόμενοι πολλές φορές και πέραν του ωραρίου τους. Είναι και οι νέοι, όπως οι νέοι της Δημοκρατικής Συμμαχίας που με ρεαλισμό και υπευθυνότητα διαμορφώνουν προτάσεις για μια γενναία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.


Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών, ως Δημοκρατική Συμμαχία υποστηρίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της ανώτατης εκπαίδευσης, των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, της χώρας, αλλά και σε ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Θεωρούμε τη μεταρρύθμιση αναγκαία, επιτακτική προτεραιότητα.


Ωστόσο, παρόλο που υπάρχουν θετικά στοιχεία στις προτάσεις του Υπουργείου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι εκκρεμότητες που δημιουργούνται αλλά και η προχειρότητα του Σ/Ν σε πολλά από τα άρθρα του, δεν μας επιτρέπει να το υπερψηφίσουμε επί των άρθρων. Και τούτο, γιατί υπάρχουν ρυθμίσεις στις οποίες διαφοροποιούμαστε ουσιαστικά. (…)


Επιπλέον, εκκρεμούν να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση δύο μόνιμες εξαρτήσεις που υποβαθμίζουν συνεχώς την ανώτατη εκπαίδευση:

Πρώτον, τα δεσμά του κράτους που χρησιμοποιεί τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, χωρίς να τους δίνει περιθώρια για ανάπτυξη της γνώσης και της έρευνας.
Και δεύτερον και κυριότερο, τα γνωστά κομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα και τις καταστρεπτικές μειοψηφίες, που βολεύονται από τη στασιμότητα, αλλά διαταράσσουν κάθε τόσο την ακαδημαϊκή ειρήνη, προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα.


Ως Δημοκρατική Συμμαχία έχουμε ξεκάθαρη θέση: η δικαίωση των μειοψηφιών στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κοστίζει και σε χρόνο και σε χρήμα. Γιατί δεν υπάρχει μέλλον για τα ΑΕΙ αν δεν τα βάλουμε με τον κρατισμό και τις οργανωμένες μειοψηφίες.


Ταυτόχρονα, αποτελεί επείγουσα ανάγκη και η άμεση αναβάθμιση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ, που μπορούμε να έχουμε βάζοντας υψηλότερες απαιτήσεις σε διδάσκοντες και διδασκόμενους, αλλά και παρέχοντας ουσιαστικότερη οικονομική στήριξη των φοιτητών και σπουδαστών. Το κίνημα μας, πιστεύει στην ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης της Ανώτατης και Ανώτερης εκπαίδευσης με την κατάργηση και άρθρων του Συντάγματος (Άρθρο 16) που απαγορεύουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία την ανάπτυξη δραστηριότητας στο χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Είμαστε υπέρ της αλλαγής του τρόπου συμμετοχής των φοιτητών στα Πανεπιστημιακά όργανα και τις εκλογικές διαδικασίες, είμαστε υπέρ της αποβολής των κομματικών συμφερόντων εντός των Ιδρυμάτων. Ζητούμε τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για την πρόοδο των φοιτητών στην επόμενη εκπαιδευτική περίοδο, ταυτόχρονα ζητούμε την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την Αξιολόγηση. Προτείναμε την εισαγωγή συστήματος συλλογής στοιχείων ατομικής αξιολόγησης των διδασκόντων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, με βάση τα διεθνή πρότυπα και καλές πρακτικές, τα οποία θα λαμβάνονται υπ' όψη –μεταξύ άλλων κριτηρίων- στην προαγωγή τους σε επόμενη βαθμίδα.


Αναφορικά με το Πανεπιστημιακό άσυλο, η θέση μας είναι επίσης σαφής: Παιδεία χωρίς ασφάλεια είναι αδιανόητη. Βεβαίως, αναγνωρίζουμε και τιμούμε την ιστορική αξία του θεσμού του ασύλου. Υπογραμμίζουμε όμως ότι το πανεπιστημιακό άσυλο, είναι άσυλο δημοκρατίας και ελευθερίας. Όχι άσυλο βίας, όχι εφαλτήριο καταστροφής και τρομοκρατίας. Είμαστε λοιπόν κατηγορηματικά αντίθετοι με τον πλήρη εξευτελισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και την ανοχή στην ανομία.


Τέλος, σχετικά με τα ΤΕΙ, τασσόμαστε υπέρ της περαιτέρω αναβάθμισής τους. Τα χρόνια σοβαρά προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν, χρειάζονται ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους. Τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, έχουν ανάγκη την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση και ουσιαστική ενίσχυση από την πολιτεία, ώστε να μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες μεταπτυχιακές σπουδές και να πραγματοποιούν αυτοδύναμη έρευνα. Επιπλέον, ζητούμε την άμεση αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όσα Τμήματα εκκρεμούν ακόμα και σήμερα.


(…) Προτεραιότητα σήμερα πρέπει να είναι ο εξευρωπαϊσμός, η διεθνοποίηση, η ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης, η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε μια ανταγωνιστική κοινωνία της γνώσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μιλά ήδη για την «πέμπτη ελευθερία»: μετά την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, έρχεται ως εξίσου σημαντική η ελεύθερη μετακίνηση της γνώσης, των φοιτητών, των ερευνητών.


Αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να κινούμαστε. Προς αυτή, ως Δημοκρατική Συμμαχία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Για ένα σύγχρονο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και δυναμικό ελληνικό ΑΕΙ και ΤΕΙ.


(…) Και κάτι τελευταίο σχετικά με τις χθεσινές ανακοινώσεις της κας. Διαμαντοπούλου που λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σημείωσε ότι θα διοριστούν μόλις 600 εκπαιδευτικοί φέτος, γεγονός που φανερώνει ότι τα σχολεία θα έχουν μεγάλο πρόβλημα.


Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου φάνηκε απροετοίμαστη λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, με την ίδια την Υπουργό να επιβεβαιώνει ότι δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά και πως η νέα χρονιά θα αρχίσει με πολλά προβλήματα.


Σημειώστε επίσης ότι παραμένουν σοβαρά προβλήματα της Σχολικής στέγης, όπως για παράδειγμα αυτό του 17ου Δημοτικού Σχολείου ή του 6ου και 44ου, που υπάρχουν στην πόλη μας, αλλά και στην Περιφέρεια, όπου δεν έχουμε καμία μα καμία εξέλιξη. Και βεβαία παραμένει αίολο το μείζον ζήτημα, που μας είχε απασχολήσει και την περασμένη χρονιά, αυτό της ομαλής και απρόσκοπτης μετακίνησης των μαθητών από απομακρυσμένα χωριά του νομού μας…














Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :