Δευτέρα, Ιουλίου 26, 2010

Ο άνθρωπος με την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως ο άνθρωπος που υποβλήθηκε στην πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου
Ο άνθρωπος στον οποίο έγινε η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου μίλησε και ευχαρίστησε πρώτα απ' όλα τους γιατρούς που επιχείρησαν αυτή τη μεταμόσχευση. Ο Όσκαρ, από την Ισπανία είχε αυτοτραυματιστεί στο πρόσωπο κατά λάθος με ένα όπλο και πριν τέσσερις μήνες, υποβλήθηκε σε ολική μεταμόσχευση προσώπου, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην ιατρική ομάδα και σε όλους όσοι με βοήθησαν ειδικά στην οικογένεια του ανθρώπου, του οποίου το πρόσωπο έλαβα», είπε ο Όσκαρ με δυσκολία.
Πριν από την εγχείρηση δεν μπορούσε ούτε.... να καταπιεί, να μασήσει, να μιλήσει ή να ανασάνει σωστά από το 2005 που είχε το ατύχημα.
Μετά από εννέα αποτυχημένες προσπάθειες ανάπλασης του προσώπου το κενό στο στόμα και εκεί που έπρεπε να είναι η μύτη του, παρέμενε.

Στις 20 Μαρτίου όμως, οι γιατροί στη Βαρκελώνη ολοκλήρωσαν την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου, μεταμοσχεύοντας δερματικό ιστό, μάγουλα, μυς, δόντια, δέρμα, μύτη, χείλια, σαγόνι και βλεφαρίδες.

Ο Όσκαρ χειρουργήθηκε από μια ομάδα 30 γιατρών που ήταν παρόντες στην εκδήλωσε και δήλωσαν ότι δε μοιάζει και πολύ με το δότη του!

Ο Όσκαρ δέχθηκε το μόσχευμα χωρίς επιπλοκές και λίγο μετά την εγχείρηση όταν είδε τον εαυτό του στον καθρέπτη, μπόρεσε να αναγνωρίσει την αντανάκλασή του.

«Ο ασθενής μπορεί τώρα να πίνει υγρά, να τρώει μαλακή τροφή και δύο μήνες μετά την πρώτη λέξη που ψέλλισε, βελτιώνει κάθε μέρα το λόγο του», δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός. Ωστόσο για την υπόλοιπη ζωή του θα πρέπει να πίνει ηρεμιστικά χάπια και θα υπόκειται σε φυσικοθεραπείες.
Β.Κ. Από .aek365.gr

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :