Τετάρτη, Ιουλίου 14, 2010

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

O Άγιος Νικόδημος γεννήθηκε στη Νάξο το 1749(απεβίωσε το 1809) και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Υπήρξε απο τις σημαντικότερες ασκητικές μορφές της σύγχρονης ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος Καλλιβρούτσης. Η συνεισφορά του υπήρξε πολύπλευρη και αφορούσε ποιμαντικό και συγγραφικό έργο, ενώ είναι και ο συγγραφέας πολλών σπουδαίων πνευματικών βιβλίων όπως ο «Αόρατος Πόλεμος» τα «Πνευματικά Γυμνάσματα» κ.α.
Ανέλαβε την συγγραφική επιμέλεια της «Φιλοκαλίας», μιας ογκώδους συλλογής πατερικών κειμένων. Επίσης μοναδική υπήρξε και η προσφορά του στη συλλογή και ερμηνεία των Ιερών Κανόνων με το «Πηδάλιον».
Θεόσταλτος πυλώνας της Ορθοδοξίας, κράτησε ψηλά το Ορθόδοξο φρόνημα σε μια εποχή που ο εξισλαμισμός των Ελλήνων και οι επιθέσεις από τους καθολικούς μάστιζαν τον Χριστιανικό πληθυσμό της Τουρκοκρατούμενης Ελλάδας, δίνοντας έτσι τεράστια πνευματική βοήθεια στην προετοιμασία της επανάστασης του 1821.
Ο πόθος του για τον μοναχισμό ήταν τόσο μεγάλος που ξεκίνησε να παει στο Άγιο Όρος με......μπάνιο!!!
Μια μέρα, καθώς κατέβηκε στο λιμάνι, βλέπει ένα πλοίο να ετοιμάζεται για ταξίδι.
-Για πού, αν θέλει ο Θεός; ρωτά τον πλοίαρχο.
-Για το Άγιον Όρος, απαντά εκείνος.
Πόσο χάρηκε ο Νικόλαος μόλις τ' άκουσε αυτό! Αισθάνθηκε ότι ήταν η απάντηση του Θεού στις προσευχές του.
- Σάς παρακαλώ, πάρτε με και μένα! είπε με ευγένεια αλλά και Ιερή προσμονή.
- Ας είναι. Θα σε πάρουμε, του είπαν κι εκείνος έτρεξε να ετοιμαστεί.
Τι συνέβη όμως στη συνέχεια; Θες ότι άλλα ξαν γνώμη ή νόμισαν πώς δεν θα έχει εισιτήριο να πληρώσει, ξεκίνησαν χωρίς να τον ειδοποιήσουν. Όταν το αντιλήφθηκε από την προκυμαία ο Νι κόλαος, 26 χρονών παλληκάρι, άρχισε να κλαίει σαν μικρό παιδί. Τον άκουσε όλο το νησί. Και μέ σα στην έντονη προσδοκία του, κάνει ένα σάλτο και ρίχνεται στη θάλασσα για να πάει κολυμπώ ντας μέχρι το καράβι. Οι ναύτες μόλις τον είδαν τα 'χασαν. Φοβήθηκαν μην γίνει κανένα κακό και γύρισαν πίσω και τον πήραν.
ΠΟΛΕΜΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΙΣΜΟΥ
Ο Άγιος Νικόδημος ήταν επίσης πολύ καταρτισμένος σε θέματα ορθοδόξου πίστεως και γι' αυτό μπορούσε να αντικρούει με επιχειρήματα κάθε αίρεση ή πλάνη. Γι' αυτό και ο βιογράφος του σημειώνει ότι αναδείχθηκε «μέγας αντίπαλος των κακοδόξων». Χαρακτηριστικά είναι και το παρακάτω στιγμιότυπο: Κάποτε η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους κάλεσε τον Άγιο Νικόδημο, για να συζητήσει δογματικά ζητήματα με παπικούς πού είχαν έλθει για το σκοπό αυτό στο Άγιον Όρος. Η πρώτη εντύπωση πού έδωσε η εμφάνιση του με τα πτωχικά ρούχα πού πάντοτε φορούσε ήταν τέτοια, ώστε οι Παπικοί διαμαρτυρήθηκαν στην Ιερά Κοινότητα, διότι ως επίσημοι απεσταλμένοι του Πάπα θεώρησαν προσβλητικά να έχουν ένα τέτοιο συνομιλητή. Όταν όμως δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις και άρχισε ο διάλογος, έμειναν άναυδοι. Ο ρακένδυτος αυτός μοναχός τους κατακεραύνωσε αποδεικνύοντας με ακαταμάχητα επιχειρήματα την πλάνη τους και δίνοντας αποστομωτικές απαντήσεις σε κάθε τους ερώτηση. Στο τέλος καθώς έφευγαν καταντροπιασμένοι, ρώτησαν: -Υπάρχουν κι άλλοι σαν αυτό τον μοναχό στα Άγιον Όρος; Την απάντηση πρόλαβε και τους την έδωσε ο ίδιος ο Άγιος: -Είναι πλήθος, κι απ' όλους εγώ είμαι ο τελευταίος.!!!!!
Περισσότερα για τον βίο του Αγίου εδώ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Μίκα Παντελέων είπε...

Όλα καλά και άγια...Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί στον εκκλησιασμό το πρωί χρειάστηκε ένα 15λεπτο της ώρας για τα ευχολόγια & τις δοξολογίες υπέρ των Μητροπολιτών που παρεβρέθηκαν;