Γνωρίζετε ότι ένας τερματοφύλακας καλύπτει περίπου 5 χιλιόμετρα, με περπάτημα και τρέξιμο, σε έναν αγώνα ή ότι ο Σνάιντερ έτρεξε 9.703 μ. εκ των οποίων τα 2.522 μ. σε υψηλή ένταση στη νίκη της Ολλανδίας επί της Βραζιλίας; Γνωρίζετε ότι η ικανότητα αυτή του Σνάιντερ να τρέχει πάνω από 2,5 χιλιόμετρα σε υψηλή ένταση τον καθιστά ξεχωριστό σε σχέση με άλλους ποδοσφαιριστές; Ξέρετε ότι σε έναν αγώνα γίνονται 300-700 πάσες, εκ των οποίων το 80% είναι επιτυχημένες σε υψηλού επιπέδου ομάδες; Έχετε διαβάσει για την καινοτομία που εισήγαγε η νέα φανέλα της Εθνικής Αγγλίας; Η Εθνική Αγγλίας είναι η μόνη ομάδα που..... δεν ιδρώνει τη φανέλα. Πως γίνεται αυτό;
Οι Βρετανοί χρησιμοποιούν μια φανέλα που επιταχύνει τον ρυθμό εξάτμισης του ιδρώτα και συνεπώς βοηθάει στη θερμορρύθμιση του οργανισμού. Με αυτόν τον τρόπο καθυστερεί η κόπωση και η ομάδα μπορεί να παίζει σε υψηλές εντάσεις για περισσότερη ώρα.
Η τεχνολογία δεν εξαντλείται σε αυτά τα συστήματα. Πολλές ομάδες χρησιμοποιούν συστήματα GΡS σε συνδυασμό με τηλεμετρία για την καταγραφή της κίνησης των ποδοσφαιριστών και της καρδιακής συχνότητας, αντίστοιχα. Οι συσκευές GΡS ζυγίζουν 50-80 γραμμάρια και φέρονται σε ειδική θήκη προσαρμοσμένη σε ζώνη. Με αυτά τα συστήματα υπολογίζονται διάφορες παράμετροι, όπως η απόσταση που διανύει ο ποδοσφαιριστής στην προπόνηση, η ένταση της προσπάθειας, ο αριθμός των σπριντ και άλλα.
Τώρα πια πολλές πληροφορίες όπως η θέση του παίκτη στο γήπεδο και η ταχύτητα κίνησης καθώς και διάφορες βιολογικές παράμετροι, όπως η καρδιακή συχνότητα και η θερμοκρασία του σώματος,συλλέγονται με ένα μικρό αισθητήρα που βρίσκεται σε επαφή με το σώμα του ποδοσφαιριστή.Το πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας είναι το εξαιρετικά χαμηλό βάρος και η χρηστικότητα της συσκευής.
Με τους μικρούς αυτούς αισθητήρες συλλέγονται πολλές χρήσιμες πληροφορίες χωρίς να προκαλείται δυσφορία στον ποδοσφαιριστή.Ετσι,για παράδειγμα,η καταγραφή της καρδιακής συχνότητας σε πραγματικό χρόνο παρέχει πληροφορίες για την πιθανότητα επικείμενης κόπωσης ώστε ο προπονητής να προγραμματίσει καλύτερα τις αλλαγές.Η υπέρμετρη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (υπερθερμία),που είναι παράγοντας κόπωσης,προβλέπεται από νωρίς και μπορεί τώρα να αναχαιτιστεί.
Πληροφορίες από tovima.gr/
Κυριακή, Ιουλίου 11, 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου