Τρίτη, Μαρτίου 16, 2010

Η Συνέντευξη του Μανόλη Μαργαρίτη στην εφημερίδα "Μάσκα"


Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα της πολιτικής του σκέψης, αλλά και των προθέσεων του για τον ενιαίο δήμο Νάξου τον οποίο φαίνεται διατεθημένος να διεκδικήσει, ο κ. Μανόλης Μαργαρίτης απαντά σε καίρια ερωτήματα της "Μάσκας"
"Μ"-Σαν άτομο είστε αγαπητό και χαρακτηρίζεστε από πολλούς(συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου κ. Μαράκη) ως "καλό παιδί". Επειδή όμως αυτό δεν φτάνει, ποια άλλα θεωρείτε πως είναι τα πλεονεκτήματα σας, τα οποία σας θέτουν ικανό να ηγηθείτε ενός
δημοτικού συνδυασμού και ίσως αύριο ολόκληρου του δήμου Νάξου;
-"Κατ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για τον χαρακτηρισμό, καθώς και τον ίδιο τον Δήμαρχο γι αυτό. Επειδή όμως πραγματικά χρειάζεται και η εμπειρία ,πιστεύω ότι η συνεχής επί πολλά χρόνια παρουσία και ενασχόλησή μου στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μού δίνει τα εχέγγυα και για τον Δήμο.
Βέβαια η διοίκηση ενός συνδυασμού και πολύ δε περισσότερο ενός Δήμου όπως αυτόν της ενιαίας Νάξου, θα απαιτήσει ένα σύνολο ικανοτήτων και πλεονεκτημάτων που θα πρέπει να διαθέτει ένας υποψήφιος για την Δημαρχία. Μία από αυτές και μάλιστα από τις βασικότερες είναι να έχεις την ικανότητα και την διορατικότητα να διαλέξεις τους σωστούς συνεργάτες. Ως προς όλες τις άλλες, δεν επιτρέπεται να μιλήσω εγώ, αλλά να το
κρίνει ο κόσμος, ο οποίος με γνωρίζει τόσα χρόνια μέσα από τις κοινωνικές, τις συνδικαλιστικές και τις επαγγελματικές μου σχέσεις και δραστηριότητες."
"Μ" -Εμφανίζεστε να ηγείστε μιας κομματικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα κατά την πρόσφατη συνεδρίασης σας, τέθηκε θέμα κομματικής ταυτότητας για την συμμετοχή στη συζήτηση. Πόσο "ανοιχτή" είναι η δημοτική ομάδα που ετοιμάζετε; Έχετε κατά νου να ...συνομιλήσετε και γιατί όχι να συνεργαστείτε με άλλες ομάδες, όπως αυτή των ενεργών πολιτών;
-"Ο καθένας μας αντιμετωπίζει την καλυτέρευση της κοινωνίας μέσα από το δικό του πρίσμα. Στα μικρά μέρη, όπως η Νάξος, το καλό του τόπου τις περισσότερες φορές είναι αντικειμενικό, αλλά και όταν δεν είναι, δημιουργούνται εύκολα δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτικών ομάδων με σκοπό και στόχο την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Και για του λόγου το αληθές, τολμώ παραλλάσσοντας το Ναξιώτικο κοτσάκι να πω:
"Το νησί μας είν το κόμμα
και αυτό δεν έχει χρώμα"
Εστιαζόμενος στην αρχή της ερώτησής σας, θέλω να παρατηρήσω ότι δεν αρνούμαι σε καμιά περίπτωση την πολιτική μου τοποθέτηση, αλλά αρνούμαι όμως το ότι ηγούμαι κάποιας ομάδας.
Το γεγονός ότι άνθρωποι του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχομαι, θα με στηρίξουν, μπορεί πραγματικά να ισχύει. Αλλά να ξέρετε ότι στήριξη θα ζητήσω παντού και φυσικά είμαι ανοιχτός και διαθέσιμος, εγώ και οι συνεργάτες μου, για συνεργασία με όλους και μάλιστα με τους ενεργούς πολίτες -αυτήν την διαφορετική και τόσο χρήσιμη φωνή -διότι θεωρώ και εγώ τον εαυτό μου ενεργό πολίτη, με τους αντίστοιχους
προβληματισμούς και αγωνίες για τον τόπο μας όπως αυτοί."
"Μ"-Ένας διευρυμένος δήμος προϋποθέτει και διευρυμένο ψηφοδέλτιο. Ένα ψηφοδέλτιο που θα συνδυάζει ικανά άτομα τόσο από το δήμο Νάξου, όσο κι απ' αυτόν της Δρυμαλίας. Πόσο εκτιμάτε εσείς ότι πρέπει να δοθεί βάρος στον μέχρι σήμερα "ριγμένο" πάνω δήμο και τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε για να δώσετε "ζωή' στα ορεινά χωριά;
-"Με την δημιουργία του ενιαίου Δήμου, οι συνθήκες αντιμετώπισης από την διοίκηση αλλάζουν ουσιαστικά και μάλιστα πρωτόγνωρα. Από εδώ και πέρα η αυτοδιοίκηση θα βλέπει το νησί εξ άνωθεν Google Earth... Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας θα προέλθει από το ισομερές και ισοβαρές ανέβασμα ολόκληρου του νησιού, λαμβανομένου πάντα σοβαρά υπόψη του ειδικό βάρος και της προσφοράς του κάθε τόπου ξεχωριστά.
Στην αναφορά σας λοιπόν στον Δήμο Δρυμαλίας, ο οποίος όλοι ξέρουμε ότι εκτός της προσφοράς του στον πρωτογενή τομέα ,τα χωριά του αποτελούν- σε ένα μεγάλο βαθμό -θεματοφύλακες της παράδοσης και του πολιτισμού του νησιού και τόπους προσέλκυσης πολλών τουριστών.
Έτσι λοιπόν η ορεινή περιοχή του νέου δήμου, με παρεμβάσεις όπως ο περιφερειακός δρόμος, η εκμετάλλευση του υπόγειου και του υπέργειου πλούτου, η αξιοποίηση της παράδοσης, η ίδρυση ανωτέρας σχολής κ.α που θα ιεραρχηθούν κατόπιν συνεργασίας με τους δημότες θα μετατρέψουν τα συγκριτικά μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα και έτσι τα χωριά μας θα ξαναζωντανέψουν."
"Μ"-Οι "αντίπαλοι" σας που μέχρι σήμερα έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να διεκδικήσουν το δήμο Νάξου είναι οι κ.κ. Μαράκης και Κόκκοτας.
Δεν θα σας ρωτήσω την άποψή σας γι' αυτούς, γιατί είναι προφανές πως έχετε διαφορετική πολιτική θέση και άποψη, γι' αυτό άλλωστε κατεβαίνετε στις εκλογές. Θα σας ρωτήσω όμως τι θέλετε να αλλάξετε από τον τρόπο με τον οποίο αμφότεροι δημαρχήσαν τον τόπο;
-"Εν πρώτοις θα έκανα παρατήρηση στην λέξη αντίπαλοι. Αντίπαλους θεωρώ μόνο τα προβλήματα του τόπου. Τον πρώην και τον νυν Δήμαρχο τους τιμώ και τους σέβομαι διότι, ας μην ξεχνάμε, ότι την εποχή που εξελέγησαν, εξέφρασαν την απόφαση και την εντολή του λαού. Ο καθένας τους έχει την προσφορά του στον τόπο μας (μικρή ή μεγάλη εναπόκειται στην κρίση του κόσμου) Πιστεύω όμως ότι αυτά που είχαν να προσφέρουν, τα προσέφεραν.
Είναι ώρα πια καινούριοι άνθρωποι, άνθρωποι με διάθεση για προσφορά και με όραμα να αναλάβουν, για μια Νάξο μέσα στο νέο στερέωμα που προδιαγράφεται."

N.F.Ευχαριστούμε την Εφημερίδα "Μάσκα" και τον εκδότη της που μας έστειλαν την συνέντευξη

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ο Μανώλης ο Μαργαρίτης είναι ένας άξιος συμπολίτης μας που αν μη τι άλλο διαθέτει ένα πολιτικό ήθος. Ένας άνθρωπος καταξιωμένος κοινωνικά και επαγγελματικά (χορτασμένος θα έλεγα). Νέος στην ηλικία με διάθεση και προυποθέσεις να προσφέρει. Πατριώτης, Ευγενικός και Κοινωνικός και Μορφωμένος. Χωρίς να είμαι φανατικός του Μαργαρίτη θέλω να πω ότι θεωρώ ότι ο Ναξιακός λαός πρέπει να του δώσει την δυνατότητα να προσπαθήσει να αλλάξει και να βγάλει τη Νάξο από το βάλτο που βρίσκεται.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον Μανώλη που μίλησε στη "Μάσκα" δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως λαμβάνει υπόψη του ένα ευρύτερο κοινό που αγαπά τη σάτιρα, την κριτική, αλλά και την ουσία. Περιμένουμε όμως να μάθουμε παραπάνω πράγματα για το τι έχει σκοπό να κάνει και να αλλάξει σε αυτό τον έρημο τόπο.