Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2010

Βρούτσης: Για την επιβολή Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες υγείας

Τα μεγάλα διαχρονικά ελλείμματα των Κλάδων Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων, υπονομεύουν τη βιωσιμότητά τους και απαιτούν συνεχώς μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Κράτος που σήμερα δοκιμάζονται οι δημοσιονομικές αντοχές του.
Αντί, όμως, μέτρων εξυγίανσης της αγοράς υπηρεσιών υγείας και εξορθολογισμού των δαπανών περίθαλψης των Ασφαλιστικών Ταμείων, η κυβέρνηση επέλεξε με το άρθρο 62 του Φορολογικού Νομοσχεδίου να επιβαρύνει με επιπλέον κόστος Φ.Π.Α. 10% τις υπηρεσίες υγείας.
Το αυξημένο αυτό κόστος καλούνται να πληρώσουν οι... ασφαλισμένοι – ασθενείς αλλά και μεγάλο μέρος του τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η διάταξη αυτή με αμφίβολα δημοσιονομικά οφέλη (αφού δεν υπάρχει καμιά τεκμηριωμένη μελέτη), δημιουργεί ένα επιπλέον εμπόδιο για τη συγκράτηση των Οικονομικών της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το μεγάλο έλλειμμα συντονισμού και σχεδίου των κυβερνητικών μέτρων και πολιτικών. Το Φορολογικό Ν/Σ και η συγκεκριμένη ρύθμιση «δεν βλέπει και δεν συνυπολογίζει» τα προβλήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων και τις δυσμενείς επιπτώσεις κόστους που θα επιφέρει, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός για άλλη μια φορά «αδειάζεται» από την κυβέρνησή του, αφού πριν από λίγες μόλις ημέρες δήλωνε στη Βουλή να μην μετακυληθεί ο Φ.Π.Α. που θα επιβληθεί στις ιατρικές υπηρεσίες στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί.

Υπάρχει, όμως, ακόμη χρόνος μέχρι την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου για την επιβολή Φ.Π.Α. στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών, ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο και μάλιστα την κρίσιμη αυτή οικονομική συγκυρία, οι ασφαλισμένοι ασθενείς και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :