Τετάρτη, Ιουλίου 12, 2017

Επισκεψιμότητα Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Διασορίτη και Ταξιάρχη στα Μονοίτσια κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο

ΣΧΕΤ:  Το υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΑΠΚ/ ΕΦΑΚΥΚ/ ΤΒΜΑΧΜΜΑΕΜ/ 247513/ 160573/7206/2130/5-7-2017 έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, δύο ναοί εξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι φέτος το καλοκαίρι ανοιχτοί για το κοινό. Συγκεκριμένα:
• ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη στο Χαλκί
• ο Βυζαντινός ναός του Ταξιάρχη στα Μονοίτσια
(Πληροφορίες για τους ναούς στην ιστοσελίδα μας: www.tragaia.gr )
Και οι δύο ναοί είναι ανοιχτοί για το κοινό καθημερινά κατά τους....
μήνες Ιούλιο και Αύγουστο από τις 11:00 μέχρι τις 14:30.
 Υπεύθυνοι για τη φύλαξη του ναού αυτές τις ώρες είναι ομάδες εθελοντών του συλλόγου μας όπως και τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια, σε συνδυασμό όμως φέτος και με φοιτητές της αρχαιολογίας που επελέγησαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και των οποίων τη φιλοξενία και όλα τα έξοδα μετακίνησης και σίτισης έχει αναλάβει ο σύλλογός μας, χάρη στις δωρεές των επισκεπτών του ναού του Διασορίτη των περασμένων δύο ετών.Οι εν λόγω μικρές εθελοντικές προσφορές των επισκεπτών σχημάτισαν ένα μικρό κεφάλαιο που ο σύλλογος Τραγαίας διαχειρίστηκε με εξαιρετική ευαισθησία και προσοχή, σε συνεννόηση και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα:
α) καλύφθηκε η δαπάνη της επισκευής της στέγης του Διασορίτη που είχε υποστεί φθορές, την οποία πραγματοποίησε συνεργείο της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
β)βελτιώθηκε η πρόσβαση που οδηγεί στον Ταξιάρχη από τα Μονοίτσια που είχε γίνει δυσχερέστατη λόγω των χειμερινών βροχοπτώσεων.
γ)κτίστηκαν νέα σκαλοπάτια στο δυσκολότερο σημείο ανάβασης προς τον Ταξιάρχη που επίσης η βροχή είχε γκρεμίσει εντελώς.


δ)κατόπιν σχετικής πρότασης του συλλόγου Τραγαίας πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Νάξου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η διαμόρφωση μονοπατιού που συνδέει πλέον απευθείας το Διασορίτη με τον Ταξιάρχη σε έξι μόλις λεπτά.
ε) κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν πινακίδες σήμανσης προς τους δύο ναούς από το Χαλκί.
ζ) δημιουργήθηκε χώρος φιλοξενίας των φοιτητών αρχαιολογίας στις αίθουσες του Πολυχώρου Τέχνης του συλλόγου Τραγαίας στο Χαλκί -με τη σύμφωνη γνώμη και του προέδρου της τοπικής κοινότητας- και εξασφαλίστηκαν τα έξοδα για την διαμονή των νέων επιστημόνων στην Τραγαία προκειμένου να είναι επισκέψιμος και ο ναός του Ταξιάρχη με την εθελοντική συμμετοχή τους.
Ευχαριστούμε την ΕΦΑ Κυκλάδων και την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο σύλλογό μας, καθώς επίσης το Δήμο Νάξου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο για την ανάδειξη των μονοπατιών κ. Τάσο Αναστασίου για τη συμβολή τους. Πάνω από όλα όμως εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες προς όλους τους εθελοντές (που είναι περισσότεροι από σαράντα) οι οποίοι συνεχίζουν και φέτος με προθυμία να προσφέρουν από τον ελεύθερο χρόνο τους για αυτό το εγχείρημα το οποίο πιστεύουμε πως θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν δύο πολύ αξιόλογα μνημεία του τόπου μας.

Το Δ.Σ. του
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΑΓΑΙΑΣ



Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :