Παρασκευή, Ιουλίου 28, 2017

Συνάντηση Ι. Μαργαρίτη με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δ. Αθανασούλη

    Συνάντηση είχε σήμερα 28 Ιουλίου 2017 ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Ακτοπλοΐας, Επικοινωνιών & Κρουαζιέρας και Έπαρχος Νάξου Ιωάννης Μαργαρίτης με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη.
Το κύριο θέμα της συζήτησης  ήταν η ένταξη (έχει υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο η σχετική απόφαση) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 -2020» του.....
έργου «Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου» επιλέξιμης  δημόσιας δαπάνης  2.300.000 €, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
    Το σπουδαίο αυτό έργο αφορά στη μετατροπή του Κάστρου Χώρας Νάξου σε ανοιχτό μουσείο. Όλα τα σημαντικά κατάλοιπα του μεσαιωνικού συγκροτήματος (κτίριο Αρχαιολογικού Μουσείου, Πύργος Γλέζου ή Crispi, και κτίριο Αεροπορίας) θα σημανθούν κατάλληλα και θα διασυνδεθούν νοηματικά και χωροταξικά με ενημερωτικές πινακίδες, με σημάνσεις διαδρομών και με δημιουργία σχετικής ψηφιακής εφαρμογής ξενάγησης – περιήγησης για έξυπνες συσκευές. Στα τρία μεσαιωνικά κτίρια και στο άμεσο περιβάλλον τους, θα υλοποιηθούν εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και αναβάθμισης των υποδομών τους. Τέλος, οργανώνεται σε αυτά εξ αρχής μια ενιαία μόνιμη έκθεση με τον χαρακτήρα Θεματικού Μουσείου για τον πολιτισμό της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων διαχρονικά.
    Εκτός από τους εκθεσιακούς, η μελέτη προβλέπει και λοιπούς βοηθητικούς χώρους (εκδοτηρίου, πωλητηρίου, αναψυκτηρίου, μουσειακών αποθηκών, εργαστηρίων συντήρησης),  εποπτικό υλικό (επιτοίχια κείμενα, λεζάντες), Οδηγό Μουσείου, Φυλλάδια πληροφόρησης κοινού, Φυλλάδια σε μορφή Braille, Ενημερωτικές πινακίδες και πινακίδες σήμανσης, Ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης - περιήγησης για έξυπνες συσκευές, Ιστοσελίδα του Θεματικού Μουσείου και  Ντοκιμαντέρ.
    Το έργο περιλαμβάνει ακόμη την προμήθεια και εγκατάσταση Μουσειακών προθηκών στο θεματικό διαχρονικό Μουσείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης η 01/09/2017 και λήξης η 30/06/2021.

   Επίσης οι κ. Μαργαρίτης και Αθανασούλης συζήτησαν τη γενικότερη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την ανάδειξη του τόσο πλούσιου πολιτιστικού πλούτου της Νάξου.

   Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, μετά από παρέμβαση του υπαλλήλου της υπηρεσίας Πολιτισμού της Περιφέρειας κ. Τ. Αναστασίου, τέθηκε το θέμα της σύνδεσης του προγράμματος ανάδειξης των Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος (επιλεγμένων μονοπατιών) ν. Νάξου με την ανάδειξη των βυζαντινών μνημείων της ναξιακής ενδοχώρας.
Με δεδομένη την επιτυχημένη πρακτική της μεγάλης επισκεψιμότητας που παρατηρείται στα βυζαντινά μνημεία της κεντρικής Νάξου, που με πρωτοβουλία των τοπικών συλλόγων και σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι ανοικτά στο κοινό κατά τους θερινούς μήνες, ο κ. Αθανασούλης συμφώνησε με την πρόταση της υπηρεσίας για διασύνδεση του προγράμματος ανάδειξης των Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος, με την καθιέρωση του ανοίγματος όλων εκείνων των μνημείων που σε μεγάλο ποσοστό τους γειτνιάζουν με το περιηγητικό δίκτυο.
Για την επίτευξη της δράσης αυτής, προϋπόθεση θα είναι η ενεργή συμμετοχή και η συνέπεια των συλλόγων εκείνων της ενδοχώρας που διαθέτουν την ωριμότητα για να λειτουργήσουν υπεύθυνα στην παραπάνω κατεύθυνση.


Ο Αντιπεριφερειάρχης  
Μεταφορών, Ακτοπλοΐας,  Επικοινωνιών  & Κρουαζιέρας
Έπαρχος Νάξου

Ιωάννης Μαργαρίτης



Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :