Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 17, 2010

Μεγάλη επιτυχία του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης «Νάξος-Φιλοξενία» η ένταξη του «Νάξος-Γεύση και Πολιτισμός» στο πρόγραμμα Smilies

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης «Νάξος-Φιλοξενία» ανακοινώνει την ένταξη του προγράμματος «Νάξος-Γεύση και Πολιτισμός» με το σύνθημα «Μαγειρεύουμε Παραδοσιακά όταν επιλέγουμε Τοπικά» στο πρόγραμμα Smilies που εκπονείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την Ελλάδα. Αναμένονται άμεσα εξελίξεις στην υλοποίηση του προγράμματος καθώς ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης σκοπεύει στην ενεργοποίηση όλων των φορέων και μονάδων-προσωπικοτήτων που εμπλέκονται στην δράση της διάσωσης και προβολής της τοπικής Γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων με στόχο την δημιουργία ενός αυτόνομου Γαστρονομικού Φορέα.
SMILIES
Βελτίωση και Υποστήριξη Μικρών, Ελαφριών, Μεσογειακών, Νησιώτικων Βιομηχανιών
To SMILIES επέλεξε να υποστηρίξει το Έργο του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης «ΝΑΞΟΣ-ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»: TASTE AND CULTURE-Naxos" that accompanied the "traditional cook when choosing locally («ΝΑΞΟΣ-ΓΕΥΣΗ&ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» το οποίο συνοδεύεται με το σύνθημα «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΤΑΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΑ»
Καθώς η Πρότασή έλαβε υψηλή βαθμολογία με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης (Total 28/40) έχει επιλεγεί ως ένα από τα 11 Πιλοτικά έργα υψηλού ενδιαφέροντος του SMILIES, που σημαίνει πως θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και θα καταβληθεί σημαντική προσπάθεια, ούτως ώστε να υποστηριχθεί. Η πρότασή σας είναι μια εκ των Πιλοτικών έργων υψηλού ενδιαφέροντος, που έχουν επιλεγεί για την κατηγορία (Λιανικό εμπόριο και Ανάπτυξη Ετικέτας).
Τρία (3) Πιλοτικά Έργα θα συνεργαστούν μαζί με το Σύλλογο «Νάξος-Φιλοξενία», καθώς τα νησιά στα οποία οι Εταίροι του SMILIES ενδιαφέρονται για την εφαρμογή της πρότασής περιλαμβάνουν: Αιγαίο, Κύπρος και Κρήτη.
Ο συντονισμός της στήριξης του Έργου από το SMILIES θα γίνει από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων).
Στις 15 Σεπτεμβρίου συναντήθηκαν στη Σύρο οι υπεύθυνοι του προγράμματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τους εκπροσώπους των επιλεγμένων προτάσεων. Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι η Σικελία (η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα) είχε να παρουσιάσει ένα έργο με πολλές ομοιότητες με το «Νάξος-Γεύση και Πολιτισμός» και εντυπωσίασε το γεγονός της σχέσης της Νάξου με το ΝAXOS-GIARDINI της Ιταλίας καθώς αναφέρθηκαν σε πραγματικά γεγονότα και περιστατικά που διαπιστώθηκαν με την Αδελφοποίηση των δύο περιοχών που έχει πραγματοποιηθεί..
Το Τμήμα Μηχανικών και Σχεδίασης Προϊόντων και....... Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου υλοποιεί το πρόγραμμα Smilies. H ανάπτυξη καινοτόμων, παραγωγικών δραστηριοτήτων και διαδικασιών στα νησιά της Μεσογείου, μπορεί να βελτιώσει τις καινοτόμες δυνατότητές τους, να διαφοροποιήσει την οικονομία τους, να δημιουργήσει ποιοτικότερες θέσεις εργασίας και να αυξήσει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Όλα αυτά συνεισφέροντας στην αειφόρο χρήση βασικών φυσικών πηγών όπως νερό και ενέργεια.

Όμως, η απόσταση, η έλλειψη πλουτοπαραγωγικών πηγών και η ανάγκη για εναρμόνιση με τις υπάρχουσες δραστηριότητες δημιουργούν περιορισμούς στην εκμετάλλευση αυτής της προοπτικής.

Το έργο SMILIES προτείνει την εφαρμογή ενός « Δια –Περιφερειακού Καινοτόμου Συστήματος» που θα συνδυάσει πολιτικές καινοτομίας και διεθνοποίησης ώστε να ωθήσει τον περιφερειακό ανταγωνισμό να αναπτύξει ένα μοντέλο διοίκησης για τη βιομηχανική και καινοτόμο ανάπτυξη των Μεσογειακών νησιών. Το έργο SMILIES θα διοργανώσει συγκεκριμένες δράσεις βασισμένες σε πραγματικές υποθέσεις καινοτόμου ανάπτυξης, από τις οποίες θα προσδιοριστούν οι πολιτικές για την βιομηχανική και καινοτόμο ανάπτυξη των νησιών.

Το σχέδιο εργασιών του έργου SMILIES ακολουθεί ένα πρόγραμμα διάρκειας 30 μηνών όπου συμπεριλαμβάνεται και η πιλοτική φάση. Το περιεχόμενο της πιλοτικής φάσης θα επιλεγεί ανάμεσα από 6 υποθέσεις βιομηχανικής καινοτομίας (μία υπόθεση από κάθε μία από τις εξής αγορές : α) τουρισμού, β) λιανικού εμπορίου, γ) αγροτικών εργασιών, δ) οικοδομικών εργασιών, ε) παγκοσμίων στοχευμένων αγορών και στ) αγορές στις οποίες οι τοπικές ανάγκες δέχονται υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας).

Τα τελικά αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία αξιολόγησης και ανάλυσης ώστε να θέσουν προτεραιότητες στις περιφερειακές πολιτικές βιομηχανικής καινοτομίας των νησιωτικών περιοχών της Μεσογείου. Επίσης τα τελικά αποτελέσματα συνιστούν μια αειφόρο υποδομή και ένα εργαλείο που θα υποστηρίξει τη μεταφορά καινοτόμων ιδεών προς τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε έργα που ταιριάζουν τέτοιες πολιτικές.

Η Κριτική Επιτροπή του SMILIES EoI Call συναντήθηκε στη Σύρο την 12η και 13η Ιουλίου και αξιολόγησε τις 131 πιλοτικές προτάσεις που έλαβε, από τις οποίες οι 99 έχουν επιλεχθεί για να αποτελέσουν Πιλοτικά Έργα του SMILIES.

Αυτά τα 99 Πιλοτικά ανήκουν σε 63 αιτήσεις που ελήφθησαν και έχουν ταξινομηθεί σε τρείς (3) κατηγορίες:

1. Πιλοτικά έργα υψηλού ενδιαφέροντος - Flagship pilots (11 αιτήσεις οι οποίες έλαβαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για τις οποίες 32 περιφερειακά Πιλοτικά Έργα θα υποστηριχθούν – κατά μέσο όρο 3 περιφερειακά Πιλοτικά Έργα/πρόταση).
2. Κεντρικά έργα - Core projects (32 αιτήσεις που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν άμεσα βιομηχανικές δραστηριότητες, για τις οποίες συνολικά 42 περιφερειακά Πιλοτικά Έργα θα υποστηριχθούν).
3. Έργα Υπηρεσιών - Service Projects (20 αιτήσεις που παρέχουν υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τα παραπάνω Έργα να αναπτυχθούν, για τις οποίες συνολικά 25 περιφερειακά Πιλοτικά Έργα θα υποστηριχθούν).



Τα κεντρικά έργα και τα έργα υψηλού ενδιαφέροντος (Flagship pilots & Core projects) έχουν κατηγοριοποιηθεί σε έξι (6) ομάδες:

* Λιανικό εμπόριο και ανάπτυξη ετικέτας (8 Πιλοτικά Έργα)
* Προϊόντα τροφίμων και ανάπτυξη διαδικασιών (12 Πιλοτικά Έργα)
* Κατασκευαστικά υλικά και διαδικασίες παραγωγής, βελτίωση και προώθηση (6 Πιλοτικά Έργα)
* Παραγωγή μεταφορικών μέσων, βελτίωση και προώθηση (16 Πιλοτικά Έργα)
* Βελτίωση του περιβάλλοντος και αξιοποίηση των φυσικών πόρων (11 Πιλοτικά Έργα)
* Παραγωγή και διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (13 Πιλοτικά Έργα)
* Οικολογικός σχεδιασμός και σχεδιασμός μόδας (8 Πιλοτικά Έργα)
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

3 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Mπραβο στον συλλογο μαζικης εστιασης και στον προεδρο του. Επιτελους καποιοι ανθρωποι κανουν και κατι δημιουργικο για το νησι και τον πολιτισμο του. Τετοιες ενεργειες δινουν αξια και ανεβαζουν την ποιοτητα της Ναξου. Μπουχτισαμε πια απο του καρεκλοκενταυρους που με την προφαση οτι αγαπουν το νησι διεκδικουν θεσεις και αξιοματα ενω μοναδικος τους στοχος ειναι το προσωπικο τους συμφερον.

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

Το βρηκες μεγαλε τον 7.09μμ