Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Το τσιγάρο ξανάρχεται

Του Έλληνα ο τράχηλος αντικαπνιστικό ζυγό δεν σηκώνει.
Από τη μια οι μαζικές αντιδράσεις επαγγελματιών, και από την άλλη η σαφέστατη στάση εμπορίου σε αρκετούς οικονομικούς τομείς φέρνουν πιθανότατα το μέγα ζητούμενο της καπνοαπαγόρευσης υπό επανεξέταση.
Σύμφωνα με το «VETO» της Κυριακής, πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι είναι σε διαδικασία επανεξέτασης του μέτρου.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «VETO», το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Υγείας είναι σε..... εξέλιξη «κύμα» διαδοχικών συσκέψεων στελεχών του υπουργείου με παράγοντες της αγοράς, όπου διαπιστώνεται σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης εξαιτίας της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Οι παράγοντες της αγοράς τρέχουν να προλάβουν τις αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία των καταστημάτων, ειδικά με τον ερχομό του χειμώνα.

Διότι, αν και το μέτρο εφαρμόζεται ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου, ο καλός καιρός επιτρέπει ακόμη τον ελληνικό τρόπο διασκέδασης με τα «τραπεζάκια έξω», που με τη σειρά του επιτρέπει και το κάπνισμα.

Η έλευση, όμως, του χειμώνα θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στα μαγαζιά, καθώς δεν θα επιτρέπεται η «συμβίωση» πελατών και τσιγάρου, πόσο δε μάλλον να αιωρείται ο καπνός πάνω από τα κεφάλια καπνιζόντων και μη.

Από την άλλη, είναι σαφές σε όλους ότι ο πρώτος μήνας της εφαρμογής του μέτρου έχει πενιχρά αποτελέσματα.

Η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας σε διαδοχικούς ελέγχους που κάνει στα καταστήματα διαπιστώνει απλώς κατάφορη παραβίαση του μέτρου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, έχουν διεξαχθεί πάνω από 4.000 έλεγχοι και έχουν καταγραφεί παραβάσεις σε ποσοστό 80%.

Πλέον αυτό που επιδιώκεται, όπως γράφει το «VETO» επικαλούμενο στελέχη του Υπουργείου Υγείας, είναι η «χρυσή τομή» που θα φέρει ισορροπία αφενός στην παραπαίουσα αγορά, και αφετέρου να μην πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων ένα πολυδιαφημιζόμενο μέτρο που στο τέλος- τέλος είναι και σαφής κοινοτική οδηγία.
Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι η δημιουργία δύο ειδών καταστημάτων, για καπνίζοντες και μη καπνίζοντες, με προειδοποιητικές πινακίδες σε εμφανή σημεία για το αν επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα.
Β.Κ. Από www.zougla.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :