Τρίτη, Μαρτίου 30, 2010

Την υλοποίηση σχεδίου δράσης που αφορά την διάσωση και προβολή της Ναξιώτικης Γαστρονομίας ξεκινά ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης «Νάξος – Φιλοξενία».


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η αξιοποίηση της Γαστρονομίας, ως μορφής εναλλακτικού Τουρισμού, μπορεί να αποδώσει πολύπλευρα και ποικιλόμορφα στην τοπική κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται ένα πρότυπο διετές πρόγραμμα με στόχο την καθολική γαστρονομική ανάπτυξη του νησιού και με κύριο μέσο τους επαγγελματίες εστίασης.
Παράλληλα, ξεκινάει η καταγραφή όλων των παραδοσιακών συνταγών της Νάξου, καθώς και τα γαστρονομικά, λαογραφικά στοιχεία και ιστορικά ντοκουμέντα των κατοίκων σχετικά με την μαγειρική του τόπου τους. Η δράση ονομάζεται «ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Νάξος» και συνοδεύεται με το μότο:
«Μαγειρεύουμε Παραδοσιακά, όταν επιλέγουμε Τοπικά»

Ομάδα εξειδικευμένων δημοσιογράφων και συνεργατών του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου, σε συνεργασία με ανθρώπους του Συλλόγου, επισκέπτεται τα
... χωριά του νησιού για να μιλήσει και να καταγράψει την Κουζίνα της Νάξου, όπως εκείνοι την γνωρίζουν καλύτερα.
Όραμα του Συλλόγου είναι η χρησιμοποίηση των τοπικών εξαιρετικών πρώτων υλών και η
απορρόφηση της τοπικής παραγωγής σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές συνταγές, η οποία μπορεί να βοηθήσει:

1)Tους Παραγωγούς. Έχοντας εξασφαλίσει στους παραγωγούς, την απορρόφηση των προϊόντων τους, αυτών που παράγουν σήμερα ή αυτών που μπορούν να παράγουν, και πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές, μέσα από καινοτόμες ενέργειες (προώθησης – τυποποίησης-διάθεσης ), είτε ατομικά είτε μέσα από συνεργίες, βοηθάμε ουσιαστικά την ευαίσθητη αυτή ομάδα των ανθρώπων, που βάλλεται ποικιλοτρόπως.

2) Τους Επαγγελματίες. Οι επαγγελματίες θα βοηθηθούν, αφού χρησιμοποιώντας τις ντόπιες ποιοτικές πρώτες ύλες και αξιοποιώντας τις παραδοσιακές συνταγές, εξελίσσουν ουσιαστικά τον εαυτό τους συνδράμοντας στην κοινωνία με εστίαση αυθεντική που στηρίζεται καθαρά στον τόπο της. Οι ίδιοι θα γίνουν ανταγωνιστικότεροι, καλύτεροι και θα έχουν αυξανόμενες πωλήσεις και έσοδα.

3) Την Κοινωνία. Μέσα από τέτοιες δράσεις, προχωράμε σε μία αειφόρο ανάπτυξη που την έχουν ανάγκη οι κάτοικοι και ο τόπος. Ολόκληρη η αλυσίδα της παραγωγής, ευνοείται με τρόπο, που δεν δημιουργεί προβλήματα, αλλά αντίθετα δίνει πολλές λύσεις σε σημερινά αδιέξοδα των κατοίκων και των επαγγελματιών.
Στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα και τη μαγειρική της Νάξου συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης για την ανάδειξη της τοπικής μας Κουζίνας.
Κάνουμε όλοι πράξη το «ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Νάξος»!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Η Ελληνική Γαστρονομία, δεν είναι μόνο ένα σώμα συνταγών, που εγγυάται νόστιμα και καλομαγειρεμένα εδέσματα και γλυκίσματα, αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο. Είναι ένα σύστημα κανόνων, προτύπων, αξιών και υπαγορεύσεων μέσα από το οποίο η Ελληνική κοινωνία επαληθεύει καθημερινά τη συλλογική της ταυτότητα, εισάγοντας και ενσωματώνοντας στη βασικότερη για την ανθρώπινη επιβίωση λειτουργία, στοιχεία του πολιτισμού της, θρησκευτικές, ιστορικές, φιλοσοφικές και διαιτολογικές αντιλήψεις, συμβολικές αναπαραστάσεις και κυρίως τη φιλοσοφία που έχει διαμορφώσει για τη ζωή και τον κόσμο. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος από μνήμες, καθορισμένος από γεύσεις, μυρωδιές και αρώματα.
Στην Ανάπτυξη της Ελληνικής Γαστρονομίας και Ζαχαροπλαστικής συνέβαλαν ένας ευλογημένος τόπος που παράγει σχεδόν τα πάντα, μια πλούσια παράδοση που μεταλαμπαδεύτηκε από γενιά σε γενιά, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και μια δυναμική συνεχούς ανανέωσης. Αυτό όμως, που αποτελεί τη μοναδικότητα της Ελληνικής Γαστρονομίας και Ζαχαροπλαστικής δεν είναι μόνο ο περίτεχνος και εκλεπτυσμένος χαρακτήρας των εδεσμάτων, των κρασιών, των αποσταγμάτων, ούτε η εξελιγμένη τεχνική της, ούτε η ποικιλία της όσο, ο συνεχής διάλογος της με τον τόπο, την ιστορία τις ιδέες την αισθητική. Τέλος αυτή η Γαστρονομία όπου συμπορεύονται η παράδοση με τη δημιουργικότητα , η απλότητα με τη σύνθεση, τα ήθη με τα έθιμα τίθενται στην υπηρεσία μιας κατ’ εξοχήν ελληνικής αντίληψης για την ευζωία – ένα ιδιότυπο κράμα κοινωνικότητας ευδαιμονισμού και απλότητας

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
-Η Α’ Φάση (Φεβρουάριος – Μάιος 2009) προβλέπει 4 εκπαιδευτικά Θεωρητικά σεμινάρια (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος) πάνω σε βασικές αρχές και κανόνες της εστίασης. Παράλληλα καταγραφή των παραδοσιακών συνταγών ολόκληρης της Νάξου. Ολοκληρώθηκε επιτυχώς
Β’ Φάση (Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2009). Επεξεργασία του υλικού των συνταγών που θα έχει συγκεντρωθεί. Μία πολλή σημαντική δουλειά που απαιτεί εμπειρία και επιστημονική γνώση. Ταυτόχρονα, Έρευνα στο χώρο της Εστίασης στη Νάξο με σκοπό τη μεθόδευση βοήθειας και υποστήριξης για τους επαγγελματίες. Σε διαδικασίες.
Γ΄ Φάση. (Οκτώβριος 2009-Μάιος 2010). Το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί στα νέα γραφεία του Συλλόγου, η αίθουσα Γαστρονομίας, η οποία προβλέπει δημιουργία εργαστηρίων Κουζίνας – Καφετέριας – Μπαρ. Κατά το διάστημα αυτό, θα γίνονται πολλά πρακτικά και θεωρητικά σεμινάρια, βασικής και εξειδικευμένης εκπαίδευσης για τους επαγγελματίες καθώς και θεματικές παρουσιάσεις. Στη Φάση αυτή, θα δοθούν οι κατευθύνσεις στους επαγγελματίες να εντάξουν το καλοκαίρι του 2010 κάποιες παραδοσιακές συνταγές στα μενού τους.
Δ’ Φάση. (Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2010). Έναρξη Προβολής Τοπικής Γαστρονομίας με διάφορα μέσα και καθιέρωση εκδηλώσεων γαστρονομίας μεγάλης εμβέλειας. Εκδηλώσεων που θα αντιπροσωπεύουν την Νάξο και τα προϊόντα της. Ενώ παράλληλα συνεχίζεται, η παροχή βοήθειας στους επαγγελματίες με τη συνδρομή των ειδικών.
Ε΄ Φάση. (Οκτώβριος 2010 - Μάιος 2011). Συνεχίζεται η εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική και ολοκληρώνεται η εκπαίδευση πάνω στην τοπική γαστρονομία. Η Ναξιώτικη Γαστρονομία προβάλλεται παντού και ο Σύλλογος προχωράει στην πιστοποίηση Καταστημάτων που την χρησιμοποιούν σωστά. Οι Επαγγελματίες που έχουν παρακολουθήσει ολόκληρο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκτούν επίσημο πιστοποιημένο δίπλωμα Συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες Γιάννης Β. Παπαδόπουλος (πρόεδρος Δ.Σ)
Τηλ. 6974555767 & 2285023858
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :