«Μαύρες» ημέρες περνούν στην Αχαΐα χιλιάδες επιχειρήσεις από τις περίπου 17.000 που είναι μέλη του Επιμελητηρίου Αχαΐας καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, περίπου το 1/3 είναι από αυτές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πτώχευσης και οριστικού λουκέτου που φυσικά θα προκαλέσει αλυσιδωτές εκρήξεις ανεργίας και τεράστιο πρόβλημα στην είσπραξη εσόδων από το Κράτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων, στο κέντρο του προβλήματος βρίσκονται περίπου 6.500 επιχειρήσεις του κατασκευαστικού-οικοδομικού, του εμπορικού και.... του ξενοδοχειακού κλάδου που είναι προφανές ότι θα επηρεάσουν-αν δεν συμπαρασύρουν στα τάρταρα-χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις συναφών κλάδων και επαγγελμάτων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τον περασμένο Μάιο, η πτώση στον κλάδο του αυτοκινήτου ξεπέρασε το 60%, στην οικοδομή το28% ενώ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι επιχειρηματίες του κλάδου για πρώτη φορά, αναγκάσθηκαν να αλλάξουν το ημερολόγιο της περιόδου λειτουργίας: Αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι, άνοιξαν μόλις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου ή και την 1η Ιουνίου(!) για να αποφύγουν έξοδα, καθώς οι προκρατήσεις μειώθηκαν 20%! Μάλιστα όπως εκτιμούν οι ξενοδόχοι, οι διακοπές στην ελληνική αγορά θα συρρικνωθούν κατά πολύ, καθώς οι Έλληνες πελάτες θα περιοριστούν σε τριήμερη διαμονή με αποτέλεσμα να γίνουν λιγότερες κρατήσεις και από τις μισές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος κατέθεσε Ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού καλώντας τους να απαντήσουν τι κίνητρα έδωσε ή θα δώσει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να αποτραπεί η πτώχευση αυτών των επιχειρήσεων. «Όπως εκτιμούν οι παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου, η οικονομική κρίση, τα σκληρά φορολογικά μέτρα, η διακοπή των δανειοδοτήσεων από τις Τράπεζες, οι ακάλυπτες επιταγές, και ένα σωρό παράλληλες επιπτώσεις της κακής οικονομικής κατάστασης, θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο αυτές τις επιχειρήσεις. Ακριβώς ίδια κατάσταση επικρατεί και στις μισές από τις 4.500 επιχειρήσεις του εμπορικού κλάδου που κινδυνεύουν να κλείσουν εξ αιτίας μείωσης των πωλήσεων-κερδών, ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες και σφραγισμένων επιταγών. Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, παρά τα ισχνά κίνητρα της Πολιτείας, μόλις μία στις δύο επιχειρήσεις που κλείνουν αντικαθίσταται από μια νέα. Και προσπαθώ να θυμηθώ, τι είχε υποσχέθεί και τι κίνητρα έδωσε η Κυβέρνηση για να σώσει από τον κατήφορο τις επιχειρήσεις. δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος. «Είναι απορίας άξιο το πως η Κυβέρνηση ελπίζει σε κάλυψη της τρύπας των εσόδων του Κράτους. Μα πώς; Θα φορολογεί τα λουκέτα; Ας μας πουν οι Υπουργοί τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, που είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των προβλημάτων που προκάλεσε. Η κυβέρνηση καταστρέφει τη μεσαία τάξη και την αντικαθιστά με την τάξη των νεόπτωχων», τόνισε ο Αχαιός Βουλευτής ο οποίος ρωτά επίσης και τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο έξαρσης της ανεργίας.
http://nikosnikolopoulos.gr/krax
ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Πριν από 3 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου