Κυριακή, Ιουνίου 13, 2010

Λιτότητα σε όλη την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλαν στην Ελλάδα τα μεγάλα αφεντικά, προσπαθούν να εφαρμόσουν τώρα και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιώντας πάντα τις ίδιες δικαιολογίες. Η μείωση του δημόσιου χρέους, η σωτήρια της πατρίδας, η επιβίωση των επιχειρήσεων, είναι μερικά απ' τα ψέματα που λένε στους πολίτες τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθώντας να υποδουλώσουν όλο και περισσότερο τον κόσμο στον οικονομικό τους φεουδαλισμό, να τον ελέγξουν απόλυτα μειώνοντας τις αντιστάσεις του, και να εφαρμόσουν ανενόχλητοι τα σχέδιά τους.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν «ηγετική πυγμή και πολιτικό θάρρος» για να ανταπεξέλθουν σε τούτη την δύσκολη περίοδο που διέρχεται η ΕΕ.
Τους καλεί δηλαδή να προχωρήσουν χωρίς δισταγμό σε αντιλαϊκά και απάνθρωπα μέτρα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα υποστούν οι άνθρωποι, αρκεί να επιτευχθεί ο στόχος.
Πρόγραμμα λιτότητας εφαρμόζει και η Γαλλία, που ανακοίνωσε μείωση κατά 45 δισ. ευρώ των δημοσίων δαπανών της έως το 2013, προκειμένου να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της(?)
Στην πλούσια Γερμανία χιλιάδες εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι για το πρόγραμμα της λιτότητας που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση πλημμύρισαν τους δρόμους σε δύο μεγαλουπόλεις της χώρας, την ώρα που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει πως οι περικοπές είναι ζωτικής σημασίας(?).
Στην σημαντική για την αυτοκινητοβιομηχανία πόλη της Στουτγάρδης οι διαδηλωτές κρατούσαν επιγραφές με συνθήματα υπέρ της αύξησης του ανώτατου φορολογητέου ορίου αντί για μείωση των κοινωνικών παροχών. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι εργατικές ενώσεις με κεντρικό σύνθημα «Αυτή δεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη».Παρόμοια κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα και στην πρωτεύουσα Βερολίνο.
Σε ποιον χρωστούν όμως όλα τα κράτη? Ποιος έχει τα λεφτά? Πως φτάσαμε ως εδώ? Πότε θα ξεχρεώσουμε και τι θα γίνει στο μέλλον? Ερωτήματα που μάλλον δεν θα απαντηθούν ποτέ και από κανένα ηγέτη.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :