Την τιμητική τους έχουν σήμερα τα blogs αφού κατάφεραν να περάσουν την εφηβεία και να γίνουν 17 χρονών, κερδίζοντας ένα τεράστιο κομμάτι στον χώρο της ενημέρωσης και ένα μεγαλύτερο στις καρδιές όλων των ανθρώπων
Σήμερα λοιπόν είναι η διεθνής ημέρα του weblogging, του διαδικτυακού ημερολογίου που κατάφερε να επιβιώσει διανύοντας με μεγάλη επιτυχία την δεύτερη δεκαετία του.
Το blogging βρήκε εύφορο έδαφος για να αναπτυχθεί παράλληλα με τα ΜΜΕ, σε ένα χώρο που πάντα ευημερούσε το ψέμα και η δημαγωγία, να αναδείξει αλήθειες και γεγονότα που επιμελώς και μεθοδευμένα αποκρύπτονταν από τον κόσμο.
Έδωσε το δικαίωμα και την δυνατότητα σε "ανήσυχα" άτομα να εκφράσουν και να μοιραστούν δημόσια απόψεις,ιδέες, αντιρρήσεις, ανησυχίες, προβληματισμούς, δημιουργώντας έτσι μια νέα εποχή στην παγκόσμια επικοινωνία.
Βρήκαμε στο psterpnis.blogspot τις παρακάτω 9 θέσεις που διέπουν το μανιφέστο των blogs.
1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος, ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.
2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία και επικοινωνία.
3.Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει.... ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4.Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν «ενημερωτικά» και μη «ενημερωτικά» blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. O blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί τι απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και το διάλογό τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σ’ αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για τη δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.
Δευτέρα, Ιουνίου 14, 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου