Πέμπτη, Ιουνίου 10, 2010

Περισσότεροι από 25 πράσινοι βουλευτές θέλουν να γίνουν Δήμαρχοι!!!

Το αναβαθμισμένο αξίωμα του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη που προσφερει η νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, σε συνδυασμό με την κρίση που περνά το πολιτικό σύστημα στην χώρα μας, έχουν κάνει πολλούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να σκέφτονται να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής" περισσότεροι από 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ –μεταξύ των οποίων και μέλη του υπουργικού συμβουλίου– επιθυμούν τη διεκδίκηση των νέων περιφερειακών και δημαρχιακών αξιωμάτων στις εκλογές του Νοεμβρίου. Το γεγονός αυτό, που συζητήθηκε χθες στο Μαξίμου, προβληματίζει εντονότατα τον πρωθυπουργό, καθώς το απροσδόκητο ενδιαφέρον τόσο πολλών βουλευτών να «μετακομίσουν» στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να ερμηνευθεί και ως «κύμα» εγκατάλειψης του κυβερνητικού σκάφους στη δύσκολη σημερινή συγκυρία.
Για τον λόγο αυτόν, ο πρωθυπουργός, κατά πληροφορίες, έδωσε χθες εντολή στην επιτροπή που επεξεργάζεται τις υποψηφιότητες, να καταλήξει μέχρι τις 15 Ιουλίου σε αποφάσεις για τους περισσότερους δήμους, ενώ μάλλον θα.... υποχρεώσει όσους βουλευτές διεκδικήσουν τις αιρετές αυτοδιοικητικές θέσεις να παραιτηθούν προηγουμένως της κοινοβουλευτικής τους ιδιότητας, προσβλέποντας έτσι να μειώσει τον αριθμό τους. Στη χθεσινή συνεδρίαση του λεγόμενου διαθεσμικού οργάνου «κλείδωσαν» επίσης και οι ημερομηνίες των εκλογών. Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου και ο δεύτερος στις 14, ενώ όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα υπαναχωρήσει τελικώς από την προεκλογική της δέσμευση να καταργήσει το 42% (της Ν.Δ.) που διευκόλυνε την εκλογή των δημάρχων από τον πρώτο γύρο.
Διχογνωμία

Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ετέθη χθες στη συζήτηση, ενδεχομένως γιατί διχάζει ακόμη και υπουργούς της κυβέρνησης. Ο κ. Θοδ. Πάγκαλος, για παράδειγμα, θεωρεί εντελώς εσφαλμένη την εμμονή του κ. Γιάννη Ραγκούση να επαναφέρει την εκλογή των δημάρχων με 50% + μία ψήφο, καθώς –όπως συνηθίζει να λέει– το συγκεκριμένο σύστημα κατ’ εξοχήν ευνοεί τις παρά φύσιν συνεργασίες, όπως αυτές του παρελθόντος ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΚΚΕ.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών «απαντά» μέσω των συνομιλητών του ότι «η κατάργηση του 42% ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι τυχόν υπαναχώρηση του πρωθυπουργού θα μετέδιδε κλίμα ηττοπάθειας, ενώ θα επέτρεπε στην αντιπολίτευση να ανασύρει δεκάδες σχετικές επιθέσεις του κ. Παπανδρέου στη Ν.Δ. όταν θέσπισε το 42%. Ο κ. Ραγκούσης, πάντως, δεν έχει αποκλείσει οριστικώς το ενδεχόμενο να βρεθεί μια μέση λύση (π.χ. να εκλέγονται οι δήμαρχοι με 45% από τον πρώτο γύρο) με την προϋπόθεση, ωστόσο, η ενδιάμεση αυτή πρόταση να τύχει διακομματικής στήριξης, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό λόγω της πάγιας άρνησης της Αριστεράς. Στη χθεσινή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην πορεία της οικονομίας, επιδιώκοντας ευθέως να διαψεύσει τα σενάρια της επικείμενης χρεοκοπίας ή και της επιστροφής στη δραχμή. «Επειδή είδα ότι η τρομολαγνεία συνεχίζεται από πολλά ΜΜΕ, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά πως είμαστε εντός της πορείας του προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά και, αναφερόμενος στον μηχανισμό στήριξης, έκρινε αναγκαίο να επαναλάβει ότι «δεν είναι μόνο δίχτυ ασφαλείας για τις δανειακές μας ανάγκες αλλά και το τραπεζικό σύστημα».

Παράλληλα, δε, οριοθέτησε τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση ως το απώτατο χρονικό όριο μέχρι το οποίο θα πρέπει να έχουν ψηφισθεί όλες οι μεγάλες θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και το κράτος, ενώ θέλοντας να μεταδώσει και ένα κλίμα αισιοδοξίας ισχυρίστηκε ότι «τα πιο πολλά από τα δυσάρεστα και επώδυνα μέτρα είναι πλέον πίσω μας».

Σημειώνεται ότι στις αλλαγές που απαρίθμησε ο πρωθυπουργός εντάσσεται, βέβαια, όχι μόνον το ασφαλιστικό, αλλά και ο νέος εκλογικός νόμος που ως γνωστόν προκαλεί οξύτατες ενδοκομματικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ραγκούσης, ωστόσο, επανέλαβε χθες ότι ο νόμος είναι έτοιμος, ενώ πρόθεση του κ. Παπανδρέου είναι να έχει ψηφισθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου, ημερομηνία που έχει τεθεί ως χρονικός ορίζοντας και για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :