Τρίτη, Μαΐου 05, 2020

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΕΚΓΛΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος  με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», είναι εχθρικό για την υγεία των νησιωτών και την προστασία του Περιβάλλοντος.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο  η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας από το σημείο που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να διαμορφώσει «ευνοϊκότερο έδαφος» και να προσπεράσει τα όποια «εμπόδια» στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού και της προστασίας του περιβάλλοντος προκειμένου να επιταχυνθεί η στρατηγική της ΕΕ για το άνοιγμα νέων πεδίων «πράσινης» κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο στη διαχείριση αποβλήτων όπως οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και ...
παρατάξεις επιμένουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αφήνοντας στο απυρόβλητο τα υπόλοιπα άρθρα, αλλά προωθεί μια σειρά αντιλαϊκές ρυθμίσεις που αφορούν τη ζωή μας και το περιβάλλον. Αυτές οι ρυθμίσεις έχουν να κάνουν με την «απλοποίηση» των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων κ.α. 
·         Ανοίγει ο δρόμος για λατομεία, ξενοδοχεία και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura 2000.
·         Γίνεται απόπειρα νομιμοποίησης  αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις και ρέματα. 
·         Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα ελέγχονται από ιδιώτες που θα επιλέγει και θα πληρώνει ο ….επενδυτής.
·         Υποβαθμίζονται οι φορείς διαχείρισης και φύλαξης προστατευόμενων περιοχών.
·         Προβλέπονται «διευκολύνσεις» υπέρ των βιομηχανικών ΑΠΕ για την επέκταση τεράστιων αιολικών πάρκων. Αντικαθίσταται η Άδεια Παραγωγής με μια Βεβαίωση Παραγωγού χωρίς να απαιτείται έκδοση απόφασης της Ολομέλειας της ΡΑΕ
·         Με το άρθρο 84 ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων αφαιρείται τώρα από τα δημοτικά συμβούλια και η έγκρισή του παραδίνεται υποχρεωτικά στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υποβάθμιση του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων.
·         Το άρθρο 85 μεθοδεύει την ολοκληρωτική εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα καθώς απαλλάσσεται πλέον από την υποχρέωση να διαθέτει άδεια συλλογής και μεταφοράς των μη επικίνδυνων αποβλήτων.
·         Καμία πρόβλεψη, ούτε καν νύξη δεν γίνεται για την αντιμετώπιση του τεράστιου περιβαλλοντικού και υγειονομικού προβλήματος   που προκαλεί η ανεξέλεγκτη διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. 
Το ΚΚΕ διαφωνεί  με την λογική και τις στοχεύσεις του Νομοσχεδίου  και είμαστε αντίθετοι  με το άρθρο 93 σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ότι για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στις νησιωτικές περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, συστήνεται για κάθε μία από αυτές Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) , ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ, με έδρα εντός των ορίων της κάθε Περιφέρειας που αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση και καταργούνται  οι ΦΟΔΣΑ. 
Η διαφωνία μας με το συγκεκριμένο άρθρο δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την λειτουργία των τοπικού ΦΟΔΣΑ (ΣΥΔΙΣΑΠΑ) όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αφού και μέσα από αυτόν υπηρετήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ιδιωτικοποιημένη λειτουργία όσον αφορά διαχείριση των απορριμμάτων, προβλέπεται και υλοποιείται η συμμετοχή ιδιωτών στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων,  με δυσμενείς συνέπειες όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων για τα λαϊκά στρώματα, την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον. 
Η ίδρυση  Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, ως Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ αποτυπώνει την ένταση της διαπάλης των επιχειρηματικών συμφερόντων όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων και υπηρετεί σε ένα πιο ευέλικτο και επιτελικό κράτος, την είσοδο ακόμη μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων στην διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων, μεγαλύτερου φιλέτου, σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων , θα υποβαθμίσει περαιτέρω την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.  

Αντιπαλεύουμε αποφασιστικά:
  • Κάθε συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη συλλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης. Όχι στις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Την οδηγία της ΕΕ και την πολιτική του "πληρώνω όσο πετάω" που οδηγεί στην απαλλαγή των μεγάλων επιχειρήσεων και την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Την ανταποδοτικότητα και το χαράτσι ταφής που έρχεται.

Καλούμε τους κατοίκους του Δήμου μας και τους φορείς του να παρέμβουν στις εξελίξεις και να μην αφήσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες να παίζουν παιχνίδια εις βάρος του.
4-5-2020

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :