Σάββατο, Μαΐου 02, 2020

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας


Το σημερινό θέμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας των νησιών μας γεννάει το ερώτημα:
Αυτή η επανεκκίνηση αφορά την προστασία της υγείας, και του εισοδήματος των εργαζόμενων, των αγροτών των κτηνοτρόφων των αλιέων, αλλά και  του αυτοαπασχολούμενου, του μικρού επιχειρηματία στον τουρισμό - επισιτισμό ή μήπως αυτή η επανεκκίνηση της οικονομίας αφορά την στήριξη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα νησιά;
Η πρόσφατη πανδημία στην Ελλάδα ανέδειξε, παρά τα όποια μέτρα πάρθηκαν, τις.......
εκκωφαντικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και το όργιο αντεργατικών ανατροπών στο όνομα της αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας, που έκαναν ακόμα πιο επικίνδυνες τις συνθήκες για τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς.
Η Κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη που όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν προχώρησε στις απαραίτητες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Ακόμα και για στοιχειώδη μέτρα προστασίας των μαχητών της πρώτης γραμμής χρειάστηκαν δεκάδες κινητοποιήσεις των σωματείων τους και  παρεμβάσεις στην Βουλή. Επίσης η κυβέρνηση έριξε το μπαλάκι στην τοπική διοίκηση για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να διαθέτει χρήματα για να καλυφθούν βασικές ανάγκες από υγειονομικό υλικό (και όχι μόνο). Αλλά η Περιφερειακή Αρχή δεν υποστήριξε ούτε μία φορά τις διεκδικήσεις των συλλόγων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους.
Δεν μπορεί να ισχυρίζεται κάποιος ότι είναι ασφαλής προορισμός ο τόπος μας, όταν οι δημόσιες δομές υγείας στα νησιά είναι γυμνές, όταν δεν στελεχώνονται όχι μόνο με το προσωπικό που κανονικά έπρεπε να έχουν, αλλά και με επιπλέον λόγω της πανδημίας. Δεν μπορεί να αισθάνεται κανένας ασφαλής, είτε κάτοικος είτε τουρίστας, όταν το υγειονομικό προσωπικό στα μικρά νησιά δεν μπορούν να πλησιάσουν ύποπτο κρούσμα και αφήνεται μέχρι να έρθει ελικόπτερο να τον πάρει. (Δηλώσεις δημάρχου στη τηλεόραση του Αλφα). Άρα προκύπτει αντικειμενικά η ανάγκη πρόσληψης επιπρόσθετου μόνιμου προσωπικού και προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού. Προκύπτει επιπλέον θέμα καθορισμού Νοσοκομείου αναφοράς στη περιοχή μας.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στεκόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα  στο θέμα των επιπτώσεων που έχουν για τους κατοίκους των νησιών, οι συνέπειες της κρίσης και της ύφεσης που όλοι οι οικονομολόγοι επικαλούνται. Θεωρούμε ότι οι νησιώτες πρέπει να βρεθούν  σε ετοιμότητα για να μην πληρώσουν για άλλη μια φορά τις συνέπειες της κρίσης που ο κορονοϊός επίσπευσε.
Με την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στην οικονομία των νησιών που προώθησαν  ΕΕ και κυβερνήσεις, τώρα αλλά και σε άλλες περιστάσεις στο μέλλον, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες. Χιλιάδες εργαζόμενοι, χιλιάδες εμπορικά καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις που στηρίζονται στο τουρισμό, θα μείνουν χωρίς εισόδημα ή αυτό θα είναι πολύ περιορισμένο για να μπορέσουν να βγάλουν την χρονιά.
Παρακολουθούμε τη στάση και τις ενέργειες της κυβέρνησης, των τοπικών βουλευτών, των δημάρχων, αλλά και των εργοδοτικών ενώσεων ΣΕΤΕ, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), εφοπλιστών,  τις θέσεις και τις απόψεις τους για την «επόμενη μέρα». Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν δεν θα καταργηθούν γιατί είναι χρήσιμα για το κεφάλαιο. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι κυβέρνηση και εργοδοσία θα φορτώσουν τα βάρη της νέας κρίσης πάλι στο λαό.
Γι’ αυτό καλούμε και το Περιφερειακό Συμβούλιο να κάνει αποδεκτά τα ακόλουθα αιτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης και να διεκδικήσει:
- Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές ΠΝΠ.
-Άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και προμήθεια όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού για τα Νοσοκομεία , ΚΥ και Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών.
- Έλεγχος για την υγεία όσων ταξιδεύουν προς τα νησιά με αύξηση των ελέγχων σε αεροδρόμια και λιμάνια αναχώρησης.
Επίσης γενικότερα διεκδικούμε:
- Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα νησιά κατά 50% για όλα τα προϊόντα.
- Μείωση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 50%.
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης σε Δήμους και Περιφέρεια για την κάλυψη αναγκών.
Θεωρούμε ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι και οι ελαστικά απασχολούμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν - ακόμη και στην εποχή των κερδών - πρώτοι το μάρμαρο, με προσαρμογή όλης τους της ζωής στις επιταγές των επιχειρηματικών ομίλων, που τους απασχολούν όποτε, όπως και όπου θέλουν, για ένα κομμάτι ψωμί, κι αυτό όχι για όλο το χρόνο.
Οι μεγαλοξενοδόχοι μετά από 7 χρόνια ασύλληπτων εσόδων και κερδών, δεν θέλουν να χάσουν ούτε δεκάρα από τα δισεκατομμύρια που μάζεψαν από την εξοντωτική δουλειά των εργαζομένων. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μείνει χωρίς προστασία, χωρίς εισόδημα. Κανένα δικαίωμα να μην καταργηθεί, όπως αυτό της υποχρέωσης των εργοδοτών να επαναπροσλάβουν τους εποχικούς εργαζόμενους που εργάστηκαν την προηγούμενη σεζόν.
Θέλουμε επανέναρξη της οικονομίας, που όμως στο επίκεντρο θα μπαίνουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι,  οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που πλήττονται. Αυτοί έχουν πληρώσει ήδη το μάρμαρο με τα μνημόνια τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα δεν πρέπει να τους ζητιέται να το ξαναπληρώσουν.
Προτείνουμε εξειδικευμένα μέτρα για κάθε κλάδο που ανέδειξαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες και όλοι οι φτωχοί βιοπαλαιστές με τους αγώνες τους και τα καταθέτουμε στα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου:
Για τους εργαζόμενους στο τουρισμό
-Να επαναπροσληφθεί το σύνολο των εργαζομένων το αργότερο μέχρι 25 Μάη. Να κηρυχθεί υποχρεωτική ΣΣΕ των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, χωρίς μειώσεις, χωρίς καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό.
-Αν τα εποχικά ξενοδοχεία μείνουν κλειστά με κυβερνητική εντολή μετά την 25η Μάη, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί στο 800άρι τουλάχιστον του μηχανισμού στήριξης. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
-Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση περσυνή περίοδο.
-Να τηρηθεί η ΣΣΕ στα ξενοδοχεία και αυτή που ισχύει στον επισιτισμό χωρίς καμιά αρνητική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, στα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
-Για το διάστημα μέχρι τις 25 Μάη να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ (80% του κατώτερου μισθού που θα έπρεπε να είναι στα 751), για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν.Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.
- Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
Επίσης οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες, οι μικροεπαγγελματίες  σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων τους, έχουν οδηγηθεί σε συσσώρευση των υποχρεώσεων. Θεωρούμε ότι και για αυτούς με εισόδημα έως και 12.000€ θα πρέπει να υπάρξουν και για αυτούς αντίστοιχα μέτρα.
- Επίδομα 800€ σε όλους χωρίς προϋποθέσεις, επανένταξη στο αφορολόγητο 12000€ προσαυξημένο κατά 3000€ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ. Χωρίς αυτά, η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων που έχει αποφασιστεί απλά μεταθέτει τα αδιέξοδα για το επόμενο διάστημα.
- Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας. Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας
- Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων κτλ μέχρι το Σεπτέμβρη.
- Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ, ΔΕΚΟ ή ιδιώτες παρόχους. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο στη λαϊκή κατοικία για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα.
- Απαγόρευση κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης- κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών, που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ήδη δρομολογηθεί, για χρέη είτε προς το δημόσιο είτε προς ιδιώτες, μέχρι τέλος του χρόνου.
- Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια, πωλητές-παραγωγοί λαϊκών αγορών κ.α.
- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έχουν κλείσει την επιχείρηση τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις
- Απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Άμεση έκδοση όλων των εκκρεμών συντάξεων.
Για τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς
-Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τους παραγωγούς που δεν μπορούσαν να πάνε στις λαϊκές αγορές ή σε περιοχές που έκλεισαν οι λαϊκές αγορές και έχουν αποθηκευμένα και αδιάθετα τα προϊόντα τους.
-Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωση μας.
-Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Η πληρωμή να γίνει από την κυβέρνηση, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
-Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ για τα προηγούμενα χρόνια.
-Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.
-Να δοθεί η απαραίτητη παράταση, για όσο χρόνο χρειαστεί, για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ οι οποίες πρέπει να γίνονται δωρεάν.
-Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.
Αυτά κατά τη γνώμη μας είναι μέτρα που θα επιτρέψουν να ξεκινήσει η οικονομία των νησιών, χωρίς να βρίσκονται στον ίδιο παρονομαστή για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι. Είναι μέτρα τέτοια ώστε να μη πληρώσουν όπως πάντα το μάρμαρο, αν και είναι αυτοί που κινούν την οικονομία των νησιών μας και παράγουν τον πλούτο.
30/4/2020

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :