Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2016

10ο φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας: Ανέβηκε επίπεδο…

Στη Σίφνο, το νησί των ποιητών και των μαγείρων, όπως λέγεται από παλιά, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή το 10ο φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Ταξίδι γεύσεων” με πρωτοβουλία του δραστήριου Πολιτιστικού τους Συλλόγου, αφιερωμένο στον αρχιμάγειρα Νικόλαο Τσελεμεντέ, του οποίου η πατρική οικία βρίσκεται καλοδιατηρημένη στο.....
χωριό Εξάμπελα της Σίφνου.
Το Φεστιβάλ διεξάγεται για 10η χρονιά στη Σίφνο και ανέβασαν για άλλη μια φορά πολύ υψηλά τον πήχη στη γνωριμία και διάδοση των κυκλαδίτικων, νησιωτικών και ελληνικών γεύσεων. Ιδιαίτερης σημασίας γεγονός είναι ότι ο φετινός 10ετής εορτασμός του Φεστιβάλ συμπίπτει με την επίσημη κατάθεση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του φακέλου υποψηφιότητας για την κατάκτηση του τίτλου της “Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019″ στο IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού).
Γυρίσαμε και βρήκαμε τις σημειώσεις μας στα 6 αυτά χρόνια που επισκεπτόμαστε την Σίφνο. Μακράν το καλύτερο και το πιο εξελιγμένο φεστιβάλ. Ο κόσμος πάντως έδειξε να το αγκαλιάζει από την πρώτη ημέρα όχι μόνο όσοι το επισκέφτηκαν στο χωριό του Αρτεμώνα αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες που έφτασαν με το καράβι από κάθε γωνιά της Ελλάδος και όχι μόνο…

Το 10 το καλό….που λέμε, το επετειακό «10ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές» που έλαβε χώρα στον παραδοσιακό οικισμό του Αρτεμώνα από τις 8-10 Σεπτεμβρίου.
Ήταν Αύγουστος του 2010 όταν μια φίλη η πρόεδρος του Πολιτιστικού Μαρία Ναδάλη, μου έστειλε πρόσκληση να πάω Σίφνο, να δω από κοντά το φεστιβάλ που οργανώνει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος Σίφνου εις μνήμη του συμπατριώτη τους, και μεγάλου Έλληνα διεθνώς αναγνωρισμένου σεφ Νικόλαου Τσελεμεντέ.
Παρά το φορτωμένο πρόγραμμα γεμάτο υποχρεώσεις και ρεπορτάζ, τα d-line και άλλα αγχωτικά τούτης της δουλειάς, εν τέλει πήγα και από τότε προσπαθώ να είμαι πιστός στην πρόκληση! Έτσι κάθε χρόνο ετοιμάζουμε βαλίτσες και πηγαίνουμε. Πήγαμε και ξανά πήγαμε και θα ξανά πάμε. Υγεία να έχουμε πρώτα ο Θεός. Και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι θα πηγαίνουν. Γιατί όμως;, αναρωτήθηκα. Θέλουμε να πηγαίνουμε συνέχεια και διαρκώς;
Κάθε τόπος και ένα μέρος του πλανήτη Όχι δεν είναι ούτε αυτά. Κι από αυτά έχει παντού η Ελλάδα άμα ψάξεις. Τι να πρωτοθυμηθώ.
Αρχές Σεπτέμβρη και όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», που έχει γίνει πλέον θεσμός στις Κυκλάδες, άνοιξε τις «πύλες» του για να γιορτάσει μια πανκυκλαδική μαγειρική συνάντηση παράδοσης και πολιτισμού με οικοδέσποινα τη γραφική Σίφνο!
Φυσικά ήταν σχεδόν όλοι εκεί…μάγειρες, αντιπροσωπίες, νησιά, δημοσιογράφοι, οι πάντες έφτασαν κατά το πλείστον την Τετάρτη το απόγευμα ενώ την Πέμπτη κορυφώθηκε η προσέλευση των επισκεπτών. Όπως όλοι έτσι και εμείς ξεκινήσαμε με το επιβατηγό πλοίο »Άρτεμις» με τελικό προορισμό το νησί που μας έσπασε…την μύτη από τις μυρωδιές.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκίνησαν την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, πλουσιότερες από κάθε άλλη χρονιά, ενώ φιλοξενήθηκαν, αρκετές συμμετοχές από άλλα μέρη της Ελλάδας καθώς και τρείς αντιπροσωπείες από το εξωτερικό!
Απόλυτα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου, δήλωσαν και οι διοργανωτές καθώς το φεστιβάλ υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν πάνω από 6.000 άτομα, για να δοκιμάσουν τις παραδοσιακές συνταγές.
Ιδιαίτερη εντύπωση στους επισκέπτες του 10ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές, έκανε η παρουσία περιπτέρων από άλλα μέρη της χώρας όπως η Ευρυτανία, η Φωκίδα και η Κοζάνη αλλά και από ξένες χώρες όπως η Ιταλία, η Ρωσία και η Ολλανδία.
Διαφορετική νότα έδωσαν και τα χορευτικά συγκροτήματα που έβαλαν το κερασάκι στην τούρτα, έτσι για να μιλήσουμε πιο γαστρονομικά!
Την Σύρο εκπροσώπησαν οι δύο σύλλογοι της Σύρου, ο Σύλλογος Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών” και ο Σύλλογος της Βάρης “Η Πανάχραντος” και η “Σοφίας της παράδοσης” που χόρεψαν προς τιμήν του μεγάλου Συριανού Ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη.
Σημαντική ήταν και η στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία στήριξε οικονομικά περισσότερο από ποτέ την γιορτή αυτή της Σίφνου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατακόρυφα η οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ, όταν το 2014 ήταν 5.000 ευρώ και έχει φτάσει φέτος να είναι 15.000 ευρώ.
Βίντεο και περισσότερο ρεπορτάζ στο http://cyclades24.gr/2016/09/tselementes-sifnos-nikolaos-festival/
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :