Παρασκευή, Ιουνίου 24, 2011

Ξεκίνησε και επίσημα το καλοκαιράκι!!!!

Το καλοκαίρι ξεκίνησε επίσημα προχθές, 21η Ιουνίου με το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή την μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα στο βόρειο ημισφαίριο και την μικρότερη στο νότιο.
Ειδικά φέτος αναμένεται ιδιαίτερα "καυτό" λόγω του νέου μνημονίου και των σκληρών μέτρων που εξάγγειλε χθες η κυβέρνηση.
Οι γραφικοί μικροπωλητές στην παραλία του Αγίου Προκοπίου φαίνεται να είναι ακριβής στο ραντεβού τους.
Τις τελευταίες μέρες έκανε και την εμφάνισή του ο συμπαθέστατος " φρες ντονατς"(Fresh Donuts), φορώντας μια ξεχωριστή μπλούζα η οποία αυτή τη φόρα δεν διαφημίζει κάποια επιχείρηση του νησιού, αλλά την ίδια τη Νάξο γράφοντας"east and west Prokopios is the best".
Η παρουσία του σίγουρα σηματοδοτεί την έναρξη του δικού μας καλοκαιριού.
Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την....... οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.
Αυτό συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, για αυτό και ξεχωρίζονται σε θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο.
Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή στο νοτιότερο σημείο του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση» ... επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Δύο φορές το χρόνο η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με τη διάρκεια της νύχτας, σε όλη τη Γη.

Πρόκειται για ένα περιοδικό φαινόμενο που συμβαίνει για όλες τις περιοχές του πλανήτη μας. Τις ημερομηνίες που συμβαίνει τις ονομάζουμε ισημερίες και τις διακρίνουμε σε χειμερινή και εαρινή ισημερία.

Το θερινό ηλιοστάσιο αποτελούσε πολύ σημαντικό γεγονός για το ανθρώπινο γένος μέχρι σχετικά πρόσφατα.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

11 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

..και παω που λετε για παλαμουτι με την γκομενα στον θαμνο που ειναι πανω στον αμμοδρομο στην μεση του προκοπη,ακριβως στους γυμνιστες και τι βλεπω; δυο χαρτοκουτα με ντονατς κρυμενα μεσα. καλη ορεξη.

Ανώνυμος είπε...

ωραιος χαχαχαχ

Ανώνυμος είπε...

Τίποτα σκουπίδια θα μαζέψετε? Από τη βρώμα μου κόπηκε η όρεξη. Για το μπαλαμούτι... άστο...

Ανώνυμος είπε...

sandy donat's.!!!!

Ανώνυμος είπε...

εγω εχω δει με τα ματια μου να πουλαει 1-2 ντονατς σε μια παρεα ξενων και κατευθειαν να φευγει σφαιρα προς τον καδο σκουπιδιων και να αδειαζει οσα του ειχαν μεινει μεσα..

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΑΡΜΑΤΩΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΦΩΣ. ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΜΠΡΑΟΥΝ 12 ΑΤΟΜΑ ΣΚΟΥΠΙΖΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗ ΝΑΞΟ . ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΤΑ ΜΑΘΕ ΜΑΛΟΝ Ο ΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΕΨΕΙ ΑΥΤΟΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 70 ΜΕ 80 ΝΟΜΑΤΕΟΙ , ΑΛΛΟΣ ΣΚΟΥΠΙΖΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΟΥs ΣΚΟΥΠΙΖΕΙ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ,ΑΛΛΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ , ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΟΜΩΣ 12 ! ΕΞΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

ola doulevoun roloi me dimarho Margariti , einai padahou paron , sta symvoulia de vazeiglossa mesa ta ehei ola rithmisei , i troika tou dimou diatasei kai ektelei en leyko.

PERIFIMA OLA....TO FADAZOSASTAN ESEIS AYTO TETOIA ORGANOSI KAI EPITIHIA ..! MPRAVO MAS EMEIS OI PSIFOFOROI

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΗΓΑ ΓΙΑ ΧΕΣΙΜΟ Σ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΑΜΝΟ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΤΑ ΝΤΟΝΑΤΣ. ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΚΟΓΚΟ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

μ αυτους στο δημο ολοι οι θαμνοι θα ειναι ετσι παντα μεσα στα σκατα και τη σαβουρα οι ανθρωποι ειναι ανικανοι για οτιδηποτε

Ανώνυμος είπε...

Το κακο ειναι οτι το σιγκεκριμενο θεμα το γνωριζουν πολυ καλα η αστυνομια και το λιμεναρχειο αλλα τον αφηνουν ...

Ανώνυμος είπε...

αλλοι αχρηστοι και ανικανοι αυτοι , μονο ταβλι σιριαλ και φιγουρα με τις στολες ειναι. Ηρθε κ εδεσε το πραγμα ολοι οι ψευτοκυριοι ψευτομαγκες και φυγουρες γινανε ενα και μας πανε για το πατο