Θέμα: Έκθεση πεπραγμένων Κέας, Απρίλιος 2011.
Το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕΑ. Κυκλάδων πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κέα από 11/4/2011 έως & 14/4/2011 με σκοπό την καταγραφή των αναγκών, την αξιολόγηση, την συμβουλευτική και την παρέμβαση στα άτομα με αναπηρίες. Το εξειδικευμένο προσωπικό που συμμετείχε αποτελούνταν από 1 εργοθεραπεύτρια, 1 φυσικοθεραπεύτρια, 1 λογοθεραπεύτρια, 1 νοσηλεύτρια, 1 επισκέπτρια υγείας και 1 οδηγό. Συντονίστρια του προγράμματος και συνοδός μας στην Κέα ήταν η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του κέντρου κα. Μπαντή Κατερίνα. Μαζί μας παραβρέθηκε την....... πρώτη μέρα & ο Υποδιοικητής της 2η Υ.ΠΕ. Πειραιώς & Αιγαίου κ. Σωτήρης Ζώτος.
Συνολικά εξυπηρετήθηκαν 232 άτομα. Τα 205 ήταν παιδιά των Νηπιαγωγείων & των Δημοτικών Σχολείων της Κέας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Πρόληψη τυφλότητας». Το 14% των παιδιών (συνολικός αριθμός 28) παραπέμφθηκαν στον οφθαλμίατρο για περαιτέρω εξέταση.
Η υποδοχή των ενδιαφερόμενων πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κέας, όπου μας επισκέφτηκαν 20 άτομα. Μετά την λήψη του ιστορικού και εκτίμησης των ατομικών αναγκών δόθηκαν συμβουλές ή παραπέμφθηκαν κατά περίπτωση. Πραγματοποιήθηκαν 10 κατ’ οίκον επισκέψεις σε άτομα που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο πνευματικό κέντρο. Έγινε περαιτέρω αξιολόγηση και παρέμβαση όπου δόθηκαν οδηγίες και ασκήσεις σε 19 άτομα. Οι κατηγορίες ΑΜΕΑ που συναντήσαμε ήταν οι ακόλουθες:
Οι ηλικίες των ατόμων καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα (εξαιρούνται οι μαθητές):
Μέσα από τις κατ’ οίκον επισκέψεις μας και την επαφή μας με τα ΑΜΕΑ προέκυψαν κάποιες επιτακτικές ανάγκες και αιτήματα τα οποία αισθανόμαστε την ανάγκη να σας αναφέρουμε:
1. Συνέχιση προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» κυρίως για τα ηλικιωμένα άτομα που ζουν στην ενδοχώρα και αδυνατούν να μετακινηθούν.
2. Συμβουλευτική σχετικά με μετρήσεις και διατροφή στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
3. Έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων (νευρολόγο, ορθοπεδικό).
4. Ενημέρωση γονέων για ανίχνευση δυσκολιών στα παιδιά.
5. Επίσκεψη κατ’ οίκον ιατρού του Ε.Σ.Υ.
6. Συνέχιση επισκέψεων της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας (φροντίδα από ψυχίατρο και ψυχολόγο).
7. Έλλειψη ειδικού προσωπικού αποκατάστασης (π.χ. φυσικοθεραπευτή).
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αρωγή της, τον Δήμο Κέας για την φιλοξενία, όπως επίσης και την «Βοήθεια στο σπίτι» για την συνεργασία της στο έργο μας.
Η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.
του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕΑ. Κυκλάδων
Αικατερίνη Μπαντή
Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου