Πέμπτη, Απριλίου 13, 2023

Γιάννης Βλασερός: Η λειψυδρία καραδοκεί στα νησιά μας.

 Το πρόβλημα λειψυδρίας στα νησιά μας είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους τους. Πρέπει να του δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση καθώς εν όψει του καλοκαιριού καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρο και αναμένεται να επιταθεί λόγω της επερχόμενης τουριστικής περιόδου και της αυξημένης προσέλευσης τουριστών.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες μέχρι το 2030 αναμένεται να διπλασιαστεί η ζήτηση.

Οι εκτεταμένες γεωτρήσεις μεγάλου βάθους δεν μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμη λύση. Επιπλέον, δεν αποτελούν ένα φιλικό προς το περιβάλλον μέτρο καθώς συνεπάγονται με διάφορες επιπτώσεις (εξάντληση αποθεμάτων, υφαλμύρινση του υδροφόρου ορίζοντα κ.α..)

Οι πολίτες θα πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη σύνεση στην κατανάλωση νερού αποφεύγοντας τη σπατάλη του πολύτιμου αυτού αγαθού μέσω αλόγιστης χρήσης.

Την μεγαλύτερη ευθύνη βέβαια την φέρει η πολιτεία, η οποία πρέπει να μεριμνήσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού μέσω της ενημέρωσης των....

κατοίκων, της δημιουργίας περισσοτέρων μονάδων αφαλάτωσης, της κατασκευής φραγμάτων ή μέσων αποθήκευσης του ύδατος κλπ.

Μια επίσκεψη μου προ ημερών στο φράγμα της Φανερωμένης στη Νάξο με θορύβησε βλέποντας πόσο χαμηλά στο εν λόγω φράγμα έχει φθάσει η κοίτη του νερού και επιπλέον με απογοήτευσε η εν συνεχεία επίσκεψη μου στη θέση του υπό  κατασκευή φράγματος  του Τσικαλαριού όπου τα έργα έχουν σταματήσει στην αρχική τους φάση.

Αποτελεί αναγκαιότητα για το μέλλον της ύδρευσης του νησιού το έργο αυτό άμεσα να επαναλειτουργήσει αποτελεσματικά και όχι ευκαιριακά λόγω προεκλογικών αναγκών. Το έχει ανάγκη το νησί.  

Η λειτουργία ισχυρής μονάδας αφαλάτωσης για να καλύψει άμεσες ανάγκες του καλοκαιριού για την Νάξο είναι απολύτως αναγκαία.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά είναι μεγάλο και η σοβαρότητα του δεν επιτρέπει εφησυχασμό.






Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :