Κυριακή, Απριλίου 09, 2023

Μήνυμα Γ. Βλασερού για την Παγκόσμια ημέρα υγείας: Η υγεία στα νησιά νοσεί

 Ο Γιάννης Βλασερός, ιατρός-καρδιολόγος και υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σήμερα 7 Απριλίου 2023, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα γιορτάσει την 75η επέτειό του. Με αφορμή την ημέρα τούτη, θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο στον τομέα της υγείας στα νησιά μας ο οποίος νοσεί.

Αντιλαμβανόμενος, ως ιατρός ο ίδιος, τις δυσκολίες που περνούν οι νησιώτες, όσον αφορά στα θέματα υγείας που τους απασχολούν ,έχω συμμετάσχει με εκλεκτούς συναδέλφους μου σε πολλές   εθελοντικές δράσεις για να προσφέρω το δικό μου λιθαράκι βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά καλύπτοντας τα κενά της πολιτείας και έχω γίνει άμεσος μάρτυρας των προβλημάτων τους συμβάλλοντας στα μέτρα των δυνατοτήτων μου στην επίλυση τους. Πρόσφατα, μάλιστα, επισκέφτηκα την Νάξο όπου είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τους κατοίκους εκεί και να ακούσω δια ζώσης τα παράπονά τους. Σήμερα, θα ήθελα να επισημάνω για μια ακόμη φορά τα σπουδαιότερα εξ αυτών που άπτονται του τομέα υγείας στα νησιά μας τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι δεν έχουν το δικαίωμα να αδιαφορούν απέναντι σε αυτά.

Ένα από τα βασικότερα είναι και το ζήτημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και των λοιπών δομών υγείας των νησιών. Πρόσφατα, μάλιστα, σε επικοινωνία με  εκπρόσωπο των ......

εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου μου περιέγραφε την τραγική κατάσταση υποστελέχωσης του νοσοκομείου όπου υπάρχουν περίπου 10 κενές θέσεις ιατρών και άλλες τόσες αναμένεται να αδειάσουν το 2023. Απ’ ότι φαίνεται το Νοσοκομείο της Σύρου –δηλαδή το Νοσοκομείο των Κυκλάδων- κινδυνεύει να κλείσει.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι εκείνο των διακομιδών των ασθενών από τα νησιά και επικεντρώθηκε στην άστοχη ορισμένες φορές διακομιδή τους σε υγειονομικές δομές που αδυνατούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του περιστατικού. Αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας είναι οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται και να κινδυνεύουν και κάποιες φορές με ολέθριες συνέπειες.

 

Ακόμη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στα ανησυχητικά στοιχεία για τις δυνατότητες υγειονομικής κάλυψης στα νησιά, που δείχνει έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ που φανερώνει ότι αρμόδιοι έχουν εγκαταλείψει τις δημόσιες δομές Υγείας των νησιών μας στην τύχη τους, ενώ αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενοφόρα. Μάλιστα, ενόψει του Πάσχα στα νησιά και με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου της χώρας τα προβλήματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα γεγονός που δε φαίνεται να ανησυχεί καθόλου τους αρμόδιους.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί, ωστόσο, μια θαυμάσια ευκαιρία να ωθήσουμε την πολιτεία να αναλάβει περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων υγείας των νησιωτών. Ας μην ξεχνάμε ότι η υγεία αποτελεί δικαίωμα όλων των πολιτών και υποχρέωση του κράτους προς όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους ή της οικονομικής τους κατάστασης. Υπό την έννοια αυτή ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας θα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι πολίτες συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ακριτικών νησιών, αλλά και οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :