Τρίτη, Απριλίου 23, 2019

Στη Βουλή, η αποκατάσταση του μνημείου Μέγαρο Ιησουϊτών στη θέση Καλαμίτσια Μελάνων Νάξου


Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Ιωάννης Βρούτσης κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού (Α.Π. 7224/22-04-2019) με τίτλο «Αποκατάσταση του Μεγάρου των Ιησουϊτών στη θέση Καλαμίτσια Μελάνων Νάξου»

Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε έχει ως εξής:
«Στην περιοχή των Μελάνων Νάξου δεσπόζει ένα παλάτι, κτίσμα του 1673, που απετέλεσε την εξοχική κατοικία των Καθολικών Μοναστικών Ταγμάτων (Ιησουιτών - Λαζαριστών - Σαλεσιανών), καθώς και των μαθητών του σπουδαίου σχολείου στο Κάστρο της Νάξου, που διαδοχικά διηύθυναν οι προαναφερόμενοι Μοναχοί αλλά και.......
το κέντρο της διαχειρίσεως και οικονομικής εκμεταλλεύσεως της μεγάλης κτηματικής περιουσίας της αρχαίας Αδελφότητος των Καθολικών της Νάξου (ιδρύθηκε το 1226) με την επωνυμία  "Το Αγιώτατον Σώμα του Χριστού", που μετονομάσθηκε , τον 19ο αιώνα σε  "ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ"  και σήμερα αποτελεί  Ίδρυμα με σκοπό κυρίως εκπαιδευτικό. Η Αδελφότητα, μέσω των Μοναστικών Ταγμάτων, επί τρεις αιώνες και μέχρι το 1927 λειτουργούσε σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που εξελίχθηκε στην περίφημη Εμπορική Σχολή της Νάξου, της οποίας οι απόφοιτοι στελέχωναν τη Δημόσια Διοίκηση αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις μετά την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους. Μεταξύ των μαθητών της Σχολής συγκαταλέγεται και ο Νίκος Καζαντζάκης.
Το συγκρότημα του ανωτέρω Μεγάρου, των βοηθητικών χώρων του καθώς και του περιβάλλοντος φυσικού τοπίου αποτελεί σπουδαίο ιστορικό τεκμήριο της ξεχωριστής κουλτούρας των νησιών μας και του νεώτερου Κυκλαδικού πολιτισμού. Έχει κηρυχθεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο με την ΥΑ ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ27/63118/1414/ 9-11-1982. Το συνολικό εμβαδόν των κτηριακών εγκαταστάσεων του Μεγάρου ανέρχεται σε χίλια πεντακόσια τετραγωνικά μέτρα (1500 τ.μ.) περίπου. Ιδιοκτήτης του Μνημείου-Μεγάρου Καλαμιτσίων είναι το Ίδρυμα Καθολικών Νάξου «Ο ΤΙΜΙΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ».
Η σημερινή κατάσταση των κτηρίων είναι πολύ άσχημη. Χρήζουν σωστικών επεμβάσεων και αμέσου αποκαταστάσεως. Επίσης, χρειάζεται να δημιουργηθούν εντός  του Μεγάρου σύγχρονοι χώροι υγιεινής και αναψυχής προκειμένου να εξυπηρετούν τους πολυάριθμους θερινούς επισκέπτες, που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν όταν αποκατασταθεί ο πολύ σημαντικός και ιστορικός αυτός χώρος.
Ως γνωστόν, βασική προϋπόθεση για την χρηματοδότηση και ανάληψη οποιασδήποτε εργασίας διάσωσης και αποκατάστασης του Μνημείου είναι η ύπαρξη μελετών. Στο πλαίσιο αυτό, με το με Α.Π. 10476/81/26-1-2018 έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Π.Ν.ΑΙ.) να συμμετάσχει στην Προγραμματική Σύμβαση, που αναφέρεται στο θέμα και αφορά στην «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΩΝ ΙΗΣΟΥΙΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΛΑΜΙΤΣΙΑ ΜΕΛΑΝΩΝ ΝΑΞΟΥ» και να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση των αναφερομένων μελετών από ιδίους πόρους της Π.Ε. Κυκλάδων μέχρι του ποσού των 40.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Το ανωτέρω έγγραφο απεστάλη στο γραφείο της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την 26η Ιανουαρίου 2018 και με αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένου εγγράφου ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΠ/41129/688/30-1-2018.΄Εκτοτε, και παρά την παρέλευση δεκατεσσάρων (14) και πλέον μηνών δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση ή άλλη ενέργεια από πλευράς του υπουργείου, που να ανταποκρίνεται στην σημαντική προσφορά της Π.Ν.ΑΙ..
Επειδή, το αναφερόμενο ακίνητο αποτελεί  ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Νάξου.
Επειδή, η Π.Ν.ΑΙ. έχει μεγάλο όγκο υποχρεώσεων και έργων, τα οποία διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί και δεν είναι δυνατόν να δεσμεύει κονδύλια, τα οποία παραμένουν ανενεργά και δεν τίθενται στην εξυπηρέτηση του προγραμματισμού της και κατά συνέπεια των πολιτών.
Επειδή, οι αναφερόμενες μελέτες αποτελούν το απαραίτητο μέσο για να οργανωθεί η αποκατάσταση του ως άνω μνημείου, το οποίο κινδυνεύει με κατάρρευση.

 Ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Προτίθεται το υπουργείο να ανταποκριθεί στην ως άνω προσφορά της Π.Ν.ΑΙ;
  2. Ποιος είναι ο λόγος που το ΥΠΠΟΑ καθυστερεί να απαντήσει στο αίτημα- προσφορά της Π.Ν.ΑΙ;
  3. Τι σκοπεύετε να πράξετε και πως θα συνδράμετε στην αποκατάσταση και αξιοποίηση του εν λόγω μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς;


Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                                                              Ιωάννης Βρούτσης     
                                                                                                           Βουλευτής Κυκλάδων»

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Τωρα θυμηθηκε ή του θυμισαν του Βρουτση την...εξοχικη κατοικια των καθολικων μοναστικων ταγματων? Τα Καλαμιτσια γκρεμιζονται εδω και πολλα χρονια, τοτε που ο Βρουτσης και η παραταξη του κυβερνουσαν και τοτε που το προβλημα ηταν μικροτερο και τα διαθεσιμα λεφτα πολλα. Τι εκαναν? Προεκλογικα προθυμοποιειται ο δικος του Επαρχος Γιαννης Μαργαριτης (γιατι δε λεει το ονομα του?) και οι παρατρεχαμενοι του να δωσει το υπουργειο και οχι η περιφερεια ένα καρο λεφτα για ενα απροσιτο χωρο γκρεμισμένο, χωρις καμια προοπτικη. Αυτοι λεει εχουν ΠΡΟΘΕΣΗ να δωσουν 40000 ευρω για μελετες και το ΥΠΠΟ να βαλοει τα τεραστια ποσα αποκαταστασης. Όνειρα βλεπουν αυτοι που φανταζονται πως θα το επισκεπρονται μιλιουνια τουριστες και θα αποσβεστει το τεραστιο κοστος που απαιτει η αναστηλωση των...εξοχικων κατοικιων. Υπαρχουν ομως και μνημεια της Ναξου αξιολογοτερα πχ πυργος Χειμαρρου που αργοπεθαίνουν και χρειαζονται γρηγορη παρεμβαση, δεδομενου οτι οι ποροι ειναι περιορισμενοι. Υπαρχουν αναγκες και στο χωρο του πολιτισμου,αλλα και σε αλλους ζωτικοτερους τομεις που εχουν προτεραιοτητα. Αυτο προκρινε ο βουλευτης της ΝΔ να φερει στη Βουλη με ερωτηση του, σε μια εποχη κρισης, αποεπενδυσης, ανεργιας, φτωχειας? Αλλα που καταλαβαινουν αυτοι απο αυτα.