Τρίτη, Απριλίου 16, 2019

Η τοποθέτηση του προέδρου του εμπορικού συλλόγου στο δημοτικό συμβούλιο τη δημιουργία “LIDL” στη Νάξο


Κύριε  Δήμαρχε  Κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου
Αξιότιμοι κκ, αντιπρόσωποι των Ναξιωτών και Μικροκυκλαδιτών Πολιτών
Θα ήθελα, εκπροσωπώντας τους Ναξιώτες Επαγγελματίες να καταθέσω τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, που αφορούν το κρισιμότατο ζήτημα της αδειοδότησης ή μη της  εταιρίας  LIDL” για την έναρξη λειτουργίας  καταστήματος (Υπεραγοράς) στη Χώρα της..
Νάξου.
Εμείς - Διαφωνούμε με την ίδρυση υπεραγορών στο νησί μας για τους εξής λόγους και πιστεύουμε πως πρέπει να «κριθεί» το θέμα όπως και ο Νόμος το ορίζει, με βάσει τις:
Α. « α) επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, στην οικονομία της περιοχής, στην απασχόληση και στην επίδραση επί της λειτουργίας των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων.
 β) την ανάγκη διατήρησης της πληθυσμιακής βάσης της περιοχής, η διασφάλιση του κανονικού εφοδιασμού των καταναλωτών, την προστασία του εισοδήματός τους και η καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
γ) του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και  τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και, ιδίως, η εναρμόνιση του όγκου και του τύπου της μονάδας προς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, η ύπαρξη οδικού δικτύου και λοιπών έργων υποδομής και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις>
Επιπλέον θέλουμε να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη περιοχή, στην οποία, κατά τη γνώμη μας, δεν χωρούν τέτοιου είδους επενδύσεις. Και αυτό γιατί αφενός πρόκειται για ένα μέρος νησιωτικό όπως αυτό χαρακτηρίστηκε και από την eurostat . (έχουν γραφτεί ολόκληρες μελέτες και διατριβές για τη νησιωτικότητα και γίνονται επ’ αυτής συνέδρια ανά τον κόσμο).
 Επιπλέον, η απόσταση από τα κέντρα λήψης αποφάσεων περιορίζει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη, καταδικάζοντας πολλές φορές τα νησιά σε απομόνωση και μαρασμό.
Ιδιομορφία χαρακτηρίζει και το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, που συχνά μονοπωλείται από την ανάπτυξη μόνο του τουρισμού.
Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά συνθέτουν την έννοια της νησιωτικότητας και θέτουν μία μόνιμη «πρόκληση» για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών.
Επιπλέον θέλουμε να τονίσουμε πως μεταξύ και άλλων γειτονικών νησιών η Νάξος έχει ιδιομορφίες.
Πρόκειται για ένα νησί με κυρίαρχη την αγροτική δραστηριότητα και με εξαιρετικά τοπικά προιόντα.       Αυτά τα προϊόντα, λόγω όλων των παραπάνω περιγραφομένων συνθηκών, δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με αυτά της τυποποιημένης παραγωγής και πόσο μάλλον με αυτά τα προιόντα ετικέτας που λανσάρουν οι συγκεκριμένες υπεραγορές και με μια ενδεχόμενη επέκταση των υπεραγορών είναι καταδικασμένα σε υποβάθμιση ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε απορρόφηση έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου.
Β. Τίθεται λοιπόν και θέμα «ανταγωνισμού». Πόσο υγιής μπορεί να είναι ένας τέτοιος ανταγωνισμός όταν από τη μια έχουμε τις υπεραγορές και συγκεκριμένα τα ‘Discountmarket’ (εκπτωτικές υπεραγορές) με τα προϊόντα ετικέτας, τις μαζικές παραγωγές και την προώθηση πάσης φύσεως προϊόντων, από είδη ρουχισμού μέχρι τρόφιμα και από την άλλη, τον κάθε νησιώτη επιχειρηματία με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει?
 Σε ποιο επίπεδο μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνισμό όταν από τη φύση του και τη θέση του το συγκεκριμένο μέρος έχει οικονομική ανάπτυξη μη ανταγωνιστική με την έννοια που την περιγράψαμε?
Αυτού του είδους οι επεκτάσεις είναι προς όφελος της εθνικής ή τοπικής οικονομίας?
Ούτε κατά τη γνώμη μας υπάρχει η υποδομή για να ανοίξει ο δρόμος σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Για του λόγου του αληθές αρκεί μια επίσκεψη στο νησί μας ιδίως τους θερινούς μήνες για να διαπιστώσει κανείς   το ανεπαρκές οδικό δίκτυο και σε σχέση με την επισκεψιμότητα η οποία είναι εξαιρετικά αυξημένη τα τελευταία χρόνια.
« Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και, ιδίως, η εναρμόνιση του όγκου και του τύπου της μονάδας προς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, η ύπαρξη οδικού δικτύου και λοιπών έργων υποδομής και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις» όλες αυτές είναι παράμετροι προς αξιολόγηση σε σχέση με τον συγκεκριμένο τόπο.
Εμείς λοιπόν δεν επιθυμούμε τέτοια ανάπτυξη και φανταζόμαστε πως δεν την εννοεί έτσι το Σύνταγμα.  Θέλουμε ανάπτυξη και βοήθεια στα πλαίσια της ιδιαιτερότητας μας και ενίσχυση της ταυτότητας μας. Της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής. ΤΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ. Κυρίες και Κύριοι.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :