Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2019

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Σταύρου Αραχωβίτη στη Νάξο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη 27/3 η διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κου Σταύρου Αραχωβίτη στη Νάξο. Ο Κος Υπουργός συνοδευόμενος από τους βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Νίκο Μανιό και Νίκο Συρμαλένιο αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί μας, επισκέφθηκε κατά σειρά:
·        Τις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ, όπου συνομίλησε με τους εργαζομένους, ανέλυσαν τις υπηρεσιακές ανάγκες και προτεραιότητες και αναδείχθηκε η σημασία της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην υποστήριξη της παραγωγής πατάτας στη....
Νάξο με σκοπό την επαναφορά της στη θέση που της αξίζει.
·        Το Γ.Ν-Κ.Υ Νάξου όπου παρουσία του Αν. Διοικητή Κου Απιδόπουλου ξεναγήθηκε στους χώρους του Νοσοκομείου και αναλύθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης και κτιριακής επέκτασής του.
·        Τις εγκαταστάσεις του (παλαιού) Κ.Ε.Γ.Ε στη Χώρα της Νάξου, όπου διαπιστώθηκε η εγκατάλειψη στις κτιριακές υποδομές χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής που χρήζουν διατήρησης και αποκατάστασης και οι σημερινές τους χρήσεις.
·        Τα γραφεία της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νάξου όπου έγινε ενημέρωση στον Κο Υπουργό για όλα τα τρέχοντα θέματα αρμοδιότητάς του στο νησί από τα στελέχη της οργάνωσης.
·        Το Δημαρχείο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων όπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Κος Εμ. Μαργαρίτης και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δ. Λιανός και Εμ. Πολυκρέτης. Κατόπιν της ενημέρωσης του Κου Υπουργού αναλύθηκε η αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών εκπόνησης της μελέτης κατασκευής νέου Κ.Ε.Γ.Ε στο Σαγκρί και η συνολική αποτίμηση και προοπτική αξιοποίησης των ακινήτων που παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας (παλαιό Κ.Ε.Γ.Ε) στο Δήμο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον συζητήθηκε η πορεία κατασκευής του φράγματος Τσικαλαριού και ανακοινώθηκε από τον Κο Υπουργό η έγκαιρη ανάληψη εκπόνησης των μελετών των απαιτούμενων αρδευτικών δικτύων από το υπουργείο, ώστε το φράγμα να καταστεί λειτουργικό. 
·        Το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε Νάξου στο Επαρχείο όπου τον υποδέχθηκαν ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ Ι. Μαργαρίτης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη συζήτηση αναλύθηκαν οι υπηρεσιακές ανάγκες και προτεραιότητες και δόθηκε έμφαση στην ανάγκη υποστήριξης των παραγωγών σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα των μικροπαραγωγών και των νέων αγροτών μέσω των θεσμοθετημένων κυβερνητικών παρεμβάσεων (οικοτεχνία, προγράμματα στήριξης νέων αγροτών προγράμματα στήριξης μικρών νησιών κ.α.).
·        Το χώρο κατασκευής του νέου φράγματος (Τσικαλαριού) Ποταμιάς όπου έγινε επιθεώρηση της προόδου των εργασιών κατασκευής και ανάλυση των τεχνικών παραμέτρων και της χρονικής εξέλιξης του έργου από εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας. Από την πλευρά του Κου Υπουργού τονίστηκε η αναγκαιότητα τήρησης του χρονοδιαγράμματος με βάση δύο άξονες, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του έργου.
·        Τα γραφεία της ΕΑΣ Νάξου Α.Ε.Σ Α.Ε, όπου συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης. Στη συνάντηση αναλύθηκαν τα πεπραγμένα και η πορεία της Ένωσης τα τελευταία χρόνια, η επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρότασης χρηματοδότησης που έχει υποβληθεί στο Μέτρο 321 του ΠΑΑ 2014 – 2020 και η σημασία υλοποίησης της σκοπούμενης επένδυσης για την αναπτυξιακή πορεία της Ένωσης, οι θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών και την ενίσχυση της ένταξης στην αγορά προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας, η απόφαση του Υπουργείου για αυστηροποίηση του πλαισίου και την εντατικοποίηση των ελέγχων διακίνησης προϊόντων στην αγορά και των πρακτικών παραπλάνησης των καταναλωτών – νόθευσης του ανταγωνισμού μέσω των ελεγκτικών του μηχανισμών, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τη διακίνηση προϊόντων και πρώτων υλών από και προς τη Νάξο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας στο νησί. Η διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου παρέδωσε στον Κο Υπουργό γραπτό υπόμνημα με τις απόψεις της για όλα τα θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων της.
·        Το χώρο παραγωγής βιολογικών αρωματικών φυτών και βοτάνων της εταιρείας Organic Islands όπου αναλύθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης των βιολογικών καλλιεργειών και η δυναμική του κλάδου των αρωματικών φυτών και των αιθέριων ελαίων στο νησιωτικό χώρο, μέσα από το πρίσμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων.
·        Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την κεντρική εκδήλωση ενημέρωσης αγροτών και φορέων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου. Σε μια κατάμεστη αίθουσα έγινε παρουσίαση των παρεμβάσεων του Υ.Π.Α.Α.Τ για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, της ελαιοκομίας, της αμπελουργίας και της μελισσοκομίας στα νησιά του Αιγαίου, τις Κυκλάδες και ειδικότερα στη Νάξο και ακολούθησε ένας ζωντανός διάλογος με εκπροσώπους φορέων και αυτόνομους παραγωγούς που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων για τουλάχιστον τρεις (3) ώρες. Τέθηκαν θέματα που αφορούν στην προστασία του ελαιώνα από τα ξυλοφάγα έντομα (ζεβζέρα), την στήριξη της αμπελουργίας και την αναστροφή της απαμπέλωσης της Νάξου, την ανταποδοτικότητα των εισφορών των αγροτών στον ΕΛΓΑ, τη διαχείριση των υδάτων και την εξασφάλιση νερού για τις παραγωγικές δραστηριότητες, τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας, την απλοποίηση στις διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων, τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της μελισσοκομίας, την οικοτεχνία, την προοπτική λήψης Π.Ο.Π για το αρσενικό της ορεινής Νάξου, τα αγροτικά καύσιμα, τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ κ.α.  Ο Κος Υπουργός άκουσε με προσοχή τα αιτήματα και τις παρατηρήσεις φορέων και μεμονωμένων παραγωγών, παρέλαβε τα έγγραφα αιτήματά τους και απάντησε στις ερωτήσεις τους.
Το πρωί της Τετάρτης 27/3, ο Κος Υπουργός πριν την αναχώρησή του από το νησί επισκέφτηκε το Τυροκομείο της ΕΑΣ Νάξου όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του από τους υπεύθυνους παραγωγής και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό και με παραγωγούς γάλακτος στο παρακείμενο καφενείο.
Ακολουθούν φωτογραφίες από το χρονικό της επίσκεψης.

Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου   








Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

4 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να απαντήσει ο Θεωνάς, ο Φραγκίσκος, ο Βερύκοκκος, άντε και η Μανιού ή το Σεργάκι στα εξής απλά ερωτήματα; Ο Χατζηανδρέου ταξικά πού ανήκει; Έχει ερευνηθεί το πέθεν έσχες του; Τι σχέση έχει η σημερινή αυτοδιοίκηση με εκείνη που υπηρέτησε, όπως την υπηρέτησε, γιατί διάφορα ακούγονται, μέχρι το 1994; Ανήκε στο τσοχατζοπουλικό μπλοκ με φανατισμό; Υπάρχουν σχετικά τεκμήρια. Γιατί επιλέχτηκε το 2014 ο Β. Βρούτσης και τώρα ο ξενόφερτος, που δεν έχει ποτέ ενδιαφερθεί για κανένα πρόβλημα του νησιού και δεν έχει εκφράσει ποτέ καμιά δημόσια θέση γι΄ αυτά; Ο Β. Βρούτσης ήταν αποτυχημένος στην αντιπολίτευση ή επιτυχημένος μόνο ως αντιπολίτευση;! Ήταν ηθικό αυτό που έκανε η παρεούλα του Μανιού και οι κρυφές συνεννοήσεις ερήμην της δημοτικής παράταξης Πολίτες για τα νησιά μας; Σηματοδοτούν το νέο η πλαισίωση των συνεργασιών σας με άτομα ανυπόληπτα, κατακριτέα και αμελητέα στην τοπική κοινωνία; Σηματοδοτεί το νέο η πρόσκληση υπουργού σε προεκλογικό χρόνο και όχι με την κομματική ιδιότητά του και αυτός να αψηφά, βάσει του προγράμματος που του κάνατε (όλα μεθοδευμένα και ανόητα!) τις παραγωγικές συνεταιριστικές μονάδες, ιδιαίτερα την ΕΑΣ, που είναι και το αντικείμενό του και μετά την εύλογη αντίδραση να δεχθεί τελικά να συζητήσει μαζί τους; Σηματοδοτεί το νέο η επίσκεψη στην επιχείρηση του γιου του Χατζηανδρέου, ενώ λειτουργούν πολλές πρότυπες και πρωτοποριακές μονάδες στο νησί; Όλα αυτά μαρτυρούν σύγχυση, άγνοια, επιλογή ήττας. ΒΡΟΥΤΣΗ, μπροστά. Η νίκη είναι στα χέρια σου!

Ανώνυμος είπε...

Για όσους δεν ξέρουν, ο "χώρος παραγωγής βιολογικών αρωματικών φυτών και βοτάνων της εταιρείας Organic Islands" είναι του Νίκου Χατζηανδρέου, γιου του υποψήφιου Δημάρχου.

Ανώνυμος είπε...

Ο Απιδόπουλος ως τι παρίστατο στο Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ? Ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ? Ή ως γείτονας του Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ? Τι συγκεκριμένα υποσχέθηκε για το Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ ο αραχωβίτης?

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟ ΚΕΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΥΓΚΟΥΡΔΟΥΛΟΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ. ΕΠΙΟΣΗΣ, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟ "τα γραφεία της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νάξου όπου έγινε ενημέρωση στον Κο Υπουργό για όλα τα τρέχοντα θέματα αρμοδιότητάς του στο νησί από τα στελέχη της οργάνωσης". ΔΗΛΑΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ, ΜΕ...ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΛΕΣ ΛΕΥΤΕΡΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ.