Τρίτη, Μαρτίου 26, 2019

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ




 Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) (26-1-2019).

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ
      




ΒΙΒΛΙΑ


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


========================================================================



Ανάληψη των καθηκόντων του καθηγητή κ. Στέφανου Ήμελλου ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών (15-1-2019)

Σημαντική επιστημονική αναγνώριση και μεγάλη τιμή για τη Νάξο και τις Κυκλάδες αποτελεί η εκλογή τού ομότιμου Καθηγητή της Λαογραφίας κ. Στέφανου Ήμελλου ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών και ανάληψη των καθηκόντων του την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 το απόγευμα στο κτίριο της Ακαδημίας (κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων).
Την προεδρία παρέδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Αντώνιος Κουνάδης (Κυκλαδίτης-Νάξιος και αυτός στην καταγωγή). Υπήρξαν και ομιλίες: ο κ. Κουναδης ομίλησε για την προέλευση της ελληνικής γλώσσας και ο κ. Ήμελλος για το δημοτικό τραγούδι. Στην ίδια Συνεδρία της Ακαδημίας καθήκοντα αντιπροέδρου ανέλαβε η κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.
Ο κ. Στέφανος Ήμελλος διακρίνεται για την επιστημονική του κατάρτιση και το άμεμπτο ήθος και η ανάδειξή του στο ύψιστο αξίωμα του ανώτατου Πνευματικού ιδρύματος της χώρας, της Ακαδημίας Αθηνών τιμά τη Νάξο, τις Κυκλάδες και την Ελλάδα.

                Μαγνητοσκοπημένες σκηνές (βίντεο) από την ανάληψη της προεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών από τον ομοτ. Καθηγητή της Λαογραφίας κ. Στέφανο Ήμελλο στις 15 Ιανουαρίου 2019 στο:
Σημείωση: Στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» (ηλεκτρονική έκδοση) δημοσιεύεται το παρακάτω βιογραφικό σημείωμα του κ. Ήμελλου καθώς και φωτογραφίες και ένα βίντεο.

Ο Στέφανος Ήμελλος γεννήθηκε στο Φιλώτι Νάξου το 1933. Το 1951 τελείωσε το γυμνάσιο Νάξου με «άριστα» και πρώτος κατά σειράν επιτυχίας. Έλαβε το πτυχίο του το 1956 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου είχε εισαχθεί πρώτος. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων (1956-1958) δίδαξε επί ένα έτος στο Λεόντειο Λύκειο και το επόμενο έτος προσελήφθη στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών όπου υπηρέτησε ως συντάκτης (1959-1972), διευθυντής (1972-1976) και γενικός διευθυντής (1976-1982). Ως συντάκτης και διευθυντής πραγματοποίησε πολλές αποστολές συλλογής λαογραφικού υλικού. Το 1968 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «άριστα». Τα έτη 1968-1970 παρηκολούθησε στα πανεπιστήμια Κολωνίας και Βόννης επί 4 εξάμηνα μαθήματα και φροντιστήρια (Oberseminar) αρχαίας θρησκείας, λαογραφίας και εθνολογίας κοντά στους καθηγητές Petri και Zender. Το 1973 εξελέγη υφηγητής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε το μάθημα της Λαογραφίας επί 27 έτη (1973-1974 άμισθος υφηγητής, 1974-1981 εντεταλμένος υφηγητής, 1981-2000 τακτικός καθηγητής). Διετέλεσε επανειλημμένως Διευθυντής του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας. Έλαβε μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, ελληνικά και διεθνή, με σχετικές ανακοινώσεις, που έχουν δημοσιευθεί στα Πρακτικά των.
 Έχει διατελέσει πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, διευθυντής και επιμελητής του επιστημονικού της οργάνου «Επετηρίς», που έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, πρόεδρος από το 2002 της Εν Αθήναις Επιστημονικής Εταιρείας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, επίτιμος εταίρος της Διεθνούς Εταιρείας των Λαϊκών Διηγήσεων (International Society for Folknarrative Research), μέλος της Εταιρείας για τα ευρωπαϊκά παραμύθια (Europaische Mӓrchengesellschaft).
Έχει δημοσιεύσει 150 εργασίες.
Οι μικρότερες μελέτες του, δημοσιευμένες σε έγκυρα περιοδικά της ημεδαπής και της αλλοδαπής και σε πρακτικά συνεδρίων, αφορούν ποικίλα ζητήματα της ελληνικής λαογραφίας: δημώδεις παραδόσεις, έθιμα, παροιμίες. Πολλές από τις μελέτες αυτές αφορμώνται από αρχαία και μεσαιωνικά κείμενα, νοταριακά έγγραφα και αρχαία μνημεία. Σημαντικό είναι το πρωτότυπο υλικό, που συνέλεξε κατά τις αποστολές του στην Ξάνθη, την Σάμο και ιδίως σε νησιά των Κυκλάδων, όπως η Νάξος, η Θήρα και η Αμοργός, και το οποίο δημοσιεύει στις εκθέσεις του.
Εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2011 στην έδρα της Ελληνικής Λαογραφίας.
  







 
Η αναγνώριση  του σπουδαίου επιστημονικού και συγγραφικού έργου του εκλεκτού Κυκλαδίτη (Νάξιου και Τήνιου) ερευνητή, συγγραφέα, λαογράφου-εθνογράφου και ποιητή κ. Αλέκου Φλωράκη επισφραγίστηκε με τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών.
Στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018  απενεμήθη στον κ. Φλωράκη το  Χαλκό Μετάλλιο της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών «για το σύνολο του εξαιρέτου συγγραφικού του έργου, λαογραφικού και εθνογραφικού κυρίως ενδιαφέροντος».
Η διάκριση τον κ. Φλωράκη αποτελεί την αναγνώριση μιας πολύχρονης προσπάθειας, συγγραφικής, επιστημονικής και πολιτιστικής. Ο κ. Φλωράκης δικαίως γνωρίζει πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση και επιπλέον διαθέτει και σπάνιο ήθος και τιμά τα Κυκλαδονήσια και την Ελλάδα.

Το κείμενο του Διπλώματος της Ακαδημίας Αθηνών που συνόδευσε το μετάλλιο και απονεμήθηκε στον κ. Φλωράκη, αναγράφει τα εξής (σε μεγαλογράμματη αρχαΐζουσα μορφή, την οποία εδώ αποδίδουμε σε μικρογράμματη γραφή και σε συνεχές κείμενο):
«Ακαδημία Αθηνών.
Τύχη  αγαθή, έδοξε τη Ακαδημία Αθηνών, Αλέξανδρον Φλωράκην Χαλκώ Μεταλλείω τιμήσαι διά την σύμπασαν αυτού εξαίρετον επίδοσιν περί των Λαογραφικών και Εθνογραφικών Πραγματειών Συγγραφήν, ανειπείν δε τας τιμάς εν τη Πανηγυρική Συνεδρία μηνός Δεκεμβρίου Πρώτη και Εικοστή έτους Ογδόου και Δεκάτου και Δισχιλιοστού.
        Ο Πρόεδρος Αντώνιος Ν. Κουνάδης   Ο Γενικός Γραμματεύς Βασίλειος Χ. Πετράκος».

            Το σκεπτικό της βράβευσης, όπως αναφέρεται στο παρακάτω απόσπασμα πρακτικού του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών έχει ως εξής:

«Απόσπασμα της εκθέσεων του Γενικού Γραμματέως της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασιλείου X. Πετράκου που αναγνώσθηκε κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της 21ης  Δεκεμβρίου 2018.
ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
2. Το Χαλκό Μετάλλιο απονέμεται στον κ. Αλέκο Φλωράκη για το σύνολο του εξαιρέτου συγγραφικού του έργου, λαογραφικού και εθνογραφικού κυρίως ενδιαφέροντος. Το έργο του τιμωμένου είναι καρπός πολυετούς ερεύνης και μελέτης του υλικού βίου των Ελλήνων, της τεχνολογίας του παρελθόντος στις τοπικές κοινωνίες σύμφωνα με την αυστηρή μέθοδο της επιστήμης της Λαογραφίας και της Εθνολογίας».

* Παραθέτουμε επίσης σύντομο βιογραφικό σημείωμα του κ. Φλωράκη (που μας ζητήσαμε και λάβαμε από τον ίδιο), όπου αναγράφονται τα εξής:

«Ἀλέκος Ε. Φλωράκης γεννήθηκε στην Αθήνα τό 1948. Εἶναι διδάκτωρ ἐθνολόγος-λαογράφος και ποιητής, μέ σπουδές στήν Ἀθήνα καί τό Παρίσι. Διετέλεσε ἐπιστημονικός ὑπεύθυνος τοῦ Μουσείου Μαρμαροτεχνίας τοῦ Πολιτιστικοῦ Ἱδρύματος Ὁμίλου Πειραιῶς καί συνεργάτης ἐρευνητικῶν ἱδρυμάτων καί πολιτιστικῶν φορέων.
Δημοσίευσε πολλές μελέτες σέ αὐτοτελῆ βιβλία, πρακτικά συνεδρίων καί ἐπιστημονικά περιοδικά καί ἔγραψε κείμενα γιά ντοκιμαντέρ τῆς EPT, τοῦ Ὑπουργείου Πολιτισμοῦ καί ἄλλων φορέων.
Δημοσίευσε ἐπίσης δέκα ποιητικά βιβλία, ἕνα βιβλίο μέ δοκίμια καί ἕνα βιβλίο μέ ἀφηγήματα. Ἀπό τούς πρωτεργάτες τῆς ποιητικῆς γενιᾶς τοῦ ’70, ἐπιμελήθηκε τό 1971, σέ συνεργασία μέ τόν Στέφανο Κ. Μπεκατῶρο, τήν ποιητική ἀνθολογία Ἡ νέα γενιά 1965-1970, πού ἀποτίμησε μιά σειρά νέων τότε ποιητῶν τῆς γενιᾶς του.
Ἔχει τιμηθεῖ μέ βραβεῖο τῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν, τῆς Ἑλληνικῆς Ἑταιρείας Χριστιανικῶν Γραμμάτων καί μέ ἄλλες διακρίσεις· πρόσφατα καί μέ τό Χαλκοῦν Μετάλλιο τῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν γιά τό σύνολο τοῦ ἐπιστημονικοῦ ἔργου του».

           






Ιδιόκτητη στέγη απέκτησε ο Σύνδεσμος Σικινητών στην Αθήνα μετά από 90 χρόνια λειτουργίας του (ιδρύθηκε το 2018). Τα εγκαίνια της στέγης (γραφείων-αίθουσας εκδηλώσεων) που βρίσκονται στην οδό Θαρύπου 6 στον Νέο Κόσμο, έγιναν την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 και συνδυάστηκαν με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου.
Κατά τα εγκαίνια και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τη θρησκευτική ακολουθία ετέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Αγγελιδάκης ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου. Παρέστησαν αρκετά μέλη και φίλοι του δραστήριου αυτού κυκλαδικού πολιτιστικού φορέα. Προσφέρθηκε στο τέλος κέρασμα με παραδοσιακά είδη.
Καλορίζικη η νέα, ιδιόκτητη πλέον στέγη του Συνδέσμου Σικινητών και πάντα επιτυχίες. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο κ. Πασχάλη Συρίγο και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για αυτό το σημαντικό επίτευγμα τους.
Είναι σημαντικό να αποκτούν οι Σύλλογοι ιδιόκτητες στέγες γιατί απαλλάσσονται από ένα υπολογίσιμο λειτουργικό τους έξοδο και τους δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθούν πιο άνετα με τα ουσιαστικά θέματα τα οποία τους απασχολούν και που αφορούν τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών τους, τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και τη συμβολή τους στην προώθηση και αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τον τόπο καταγωγής τους, το νησί τους ή γενικά τα νησιά των Κυκλάδων (όταν πρόκειται για τους Κυκλαδικούς Συλλόγους).

                

Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από τη σελίδα του Facebook της Κυκλαδίτισσας κ. Άννας Γιαννάκου- Πάσχου, Αντιδημάρχου του Δήμου Καλλιθέας Αττικής, όπου υπάρχει και σχετικό της σημείωμα (σύντομη περιγραφή) για την εκδήλωση.






Επιτυχία σημείωσε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου με σημαντική παρουσία επιφανών εκκλησιαστικών λειτουργών και σημαντικών στελεχών της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ζωής και πολλών μελών ναξιακών και κυκλαδικών συλλόγων καθώς και πλήθους κόσμου. Μεταξύ των παρόντων ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος και άλλοι, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΟΝΑΣ για την εκδήλωση (*).
Η εκδήλωση άρχισε με χριστουγεννιάτικα κάλαντα από την παιδική χορωδία του Συλλόγου Κορωνίδας Νάξου με συνοδεία και ενηλίκων Ναξίων μουσικών.
Στη συνέχεια (μετά από τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του του αποβιώσαντος μέλους του Δ.Σ. της ΟΝΑΣ Χρήστου Τσελέντη) ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μανώλης Καλαϊτζής αναφέρθηκε συνοπτικά στα πεπραγμένα της ΟΝΑΣ κατά το παρελθόν έτος για  παρεμβάσεις του Δ.Σ. για επίλυση τοπικών θεμάτων και για διατήρηση των στενών σχέσεων με φορείς και συλλόγους και με την προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού.
Στον προγραμματισμό της Ομοσπονδίας για το 2019 περιλαμβάνονται τιμητική εκδήλωση για τον Ακαδημαϊκό – Αρχιτέκτονα κ. Μανώλη Κορρέ, εκδρομή στα παράλια της Μικράς Ασίας, οργάνωση συνεδρίου το φθινόπωρο, ημερίδα για υγειονομικά θέματα, έκδοση του 8ου τόμου της Επετηρίδας της ΟΝΑΣ και δημιουργία Βιβλιοθήκης στα γραφεία της.
Ακολούθησε ομιλία του Αντιδημάρχου Γαλατσίου κ. Μάνου Ελευθερίου για τα Γιορτινά – Πρωτοχρονιάτικα Έθιμα της Νάξου και πρόσφερε στο Δ.Σ. χειροποίητη ναξιώτικη «βασιλειόπιτα». Κατόπιν έγινε τιμητική αναφορά με ομιλίες και με απονομή τιμητικής διάκρισης της ΟΝΑΣ στον κ. Αντώνιο Χωριανόπουλο για την επί πολλά  έτη δραστηριότητά του στο ναξιακό και κυκλαδικό συλλογκό πολιτιστικό κίνημα. Την απονομή έκανε ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης.
Κατόπιν ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος (ο οποίος παρίστατο και ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου) και ο π. Χρήστος Λογαράς ετέλεσαν  την ακολουθία της ευλογίας της πίτας της ΟΝΑΣ, η οποία και διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους.
Τέλος η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Κορωνίδας Νάξου, με τη συνοδεία μουσικής από Ναξιώτες μουσικούς, χόρεψε παραδοσιακούς χορούς και δημιούργησε μια χαρούμενη γιορτινή ατμόσφαιρα που ψυχαγώγησε τους παρόντες και επισφράγισε με αυτό τον τρόπο την αξιόλογη αυτή εκδήλωση του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της Νάξου.






Λήψη φωτογραφιών: Μιχάλης Λογαράς





Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 το απόγευμα σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου πλησίον της Πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα.

Αρκετά ήταν τα μέλη της ΕΚΥΤ που παρευρέθησαν, αλλά και άλλοι Κυκλαδίτες και φίλοι των Κυκλάδων. Την πίτα ευλόγησαν οι ιερείς: π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου, ο π. Ιωάννης Αγγελιδάκης ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου (και απεύθυναν εκ μέρους των ευχές) και ο π. Γεώργιος Καλαμάρης.

Την πίτα έκοψε ο πρόεδρος της ΕΚΥΤ κ. Γεράσιμος-Θεόδωρος Μαγκανιώτης.

Παρέστησαν ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος, οι Πολιτευτές κ. Γιάννης Βλασερός και κ. Σοφία Θεολογίτου, ο Δήμαρχος Σερίφου κ. Αντώνιος Αντωνάκης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Σερίφου κ. Δημήτρης Γκιολές και κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών κ. Δημήτριος Κορρές, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) κ. Πασχάλης Συρίγος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων κ. Μανώλης Καλαϊτζής, ο πρόεδρος της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων κ. Μανώλης Σαρρής, η πρόεδρος της Αδελφότητας Ανωμεριτών Μυκόνου, άλλα μέλη Ναξιακών και λοιπών Κυκλαδικών Συλλόγων, παλαιοί πρόεδροι της ΕΚΥΤ και λοιπά μέλη της δημοσιογραφικής αυτής οικογένειας των Κυκλάδων και μέσα σε όμορφη φιλική ατμόσφαιρα, αντάλλαξαν ευχές, συζήτησαν και χάρηκαν με την ωραία αυτή εκδήλωση.










Με την παρουσία του Δημάρχου Πειραιώς κ. Γιάννη Μώραλη, των Βουλευτών  Πειραιώς κ. Κώστα Κατσαφάδου και Κυκλάδων κ. Νίκου Συρμαλένιου, πολιτευτών Πειραιώς, Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος, εκπροσώπων συλλογικών φορέων Κυκλάδων, Δωδεκανήσων και Αττικής και άλλων προσωπικοτήτων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 το απόγευμα, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας στον Πειραιά.


                           


Την πίτα ευλόγησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Καράμπελας, ο οποίος παρέστη και ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Αγγελιδάκης, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου.
Σημειώνουμε ότι (όπως μας πληροφορεί το Δ.Σ. της ΟΣΥΜΙΚ) η παρουσία της Ομοσπονδίας στον χώρο του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος συνδυάστηκε με την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης για τα κορίτσια που διαμένουν σε αυτό, τόσο από την Ομοσπονδία συλλογικά, όσο και μεμονωμένα από συλλόγους-μέλη της.
Σημειώνουμε ότι η Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλάδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Πασχάλη Συρίγο και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ., συμβάλλει σημαντικά στη συσπείρωση των Συλλόγων που εκπροσωπεί, αλλά και με τις σχέσεις που αναπτύσσει και με λοιπούς συλλογικούς φορείς των Κυκλάδων και με τις παρεμβάσεις της σε αρμόδιους παράγοντες και γενικά με την όλη δράση της, έχει σημαντική συμβολή στην προώθηση προς επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τα νησιά των Κυκλάδων
Επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου που λάβαμε από την Ομοσπονδία όπου καταγράφονται αναλυτικότερα ονόματα και ιδιότητες των παρευρεθέντων στην εκδήλωση.








Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 το απόγευμα για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας καθώς και για τη βράβευση των επιτυχόντων σε ανώτατες και ανώτερες σχολές το παρελθόν έτος, εκδήλωση που συγκέντρωσε μεγάλο πλήθος ανθρώπων που κατέκλυσαν και τις δύο αίθουσες της Στοάς του Βιβλίου, στην Αθήνα.
Σπουδαία εντύπωση μας έκανε το πλήθος των προσωπικοτήτων της επιστημονικής και πολιτικής ζωής του τόπου που παρευρέθησαν καθώς και ανθρώπων όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών τάξεων. Είναι αυτό μια επιτυχία του Συλλόγου Φιλωτιτών, του πολυανθρωπότερου ίσως Κυκλαδικού Συλλόγου. Αξιοσημείωτο είναι και το ότι καταφέρνει να κρατά στενά συσπειρωμένα τα μέλη του στον κοινό σκοπό, την πρόοδο του χωριού και του τόπου.
Μεταξύ των παρόντων διακρίναμε τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στέφανο Ήμελλο, τον πρ. Πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη, τους Βουλευτές Κυκλάδων κ. Νίκο Συρμαλένιο, κ. Νίκο Μανιό και κ. Γιάννη Βρούτση τον πρ. υπουργό κ. Γιώργο Ανωμερίτη, τον πρ. Βουλευτή κ. Λεονάρδο Χατζηανδρέου, τον Αντιπεριφερειάρχη και Έπαρχο Νάξου κ. Γιάννη Μαργαρίτη, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους ναξιακών, κυκλαδικών και άλλων Συλλόγων και άλλους.
Εντύπωση επίσης μας έκανε και το ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου υπό τον νέο πρόεδρο κ. Γιάννη Μανιό μετέχουν πλήθος νέοι άνθρωποι, νέα παιδιά, ελπίδα του τόπου.
Ο Σύλλογος Φιλωτιτών είναι ένας από τους πιο μαζικούς και πιο δραστήριους Κυκλαδικούς Συλλόγους.







Η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τηνίων εόρτασε πανηγυρικά την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 στην Αθήνα, την 196η επέτειο της εύρεσης της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Μεγαλόχαρης.
Στα πλαίσια του εορτασμού, αρχικά, πολλοί Τήνιοι παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Βασιλείου, στην οδό Μετσόβου, όπου προέστη ο Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεος και ετελέσθη και η ακολουθία της ευλογίας της αρτοκλασίας και όπου είχε μεταφερθεί και το αντίγραφο της εικόνας της Μεγαλόχαρης που φυλάσσεται στο κτίριο της Αδελφότητας στην Αθήνα.  Κατόπιν σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή (μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας) προς το κτίριο της Αδελφότητας (στην οδό Ασημάκη Φωτήλα 40 και λεωφόρο Αλεξάνδρας), όπου εναποτέθηκε η εικόνα και συνεχίστηκε η εορταστική τελετή.
Στο δεύτερο μέρος του εορτασμού, στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων, μετά την προσφώνηση-υποδοχή του προέδρου κ. Εμμανουήλ Σκαρή και τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη κ. Δωροθέου και άλλων επισήμων, ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον κ. Νικόλαο Γκίζη με θέμα τα πανηγύρια της Τήνου για τη Μεγαλόχαρη, ιδίως τον 19ο αιώνα. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε ευγενικά στους παρευρισκόμενους το βιβλίο του κ. Αλέκου Φλωράκη "Ονομάτων Επίσκεψις - Τα Τηνιακά επώνυμα και η προέλευσή τους" και διανεμήθηκε επίσης αντίτυπο των πεπραγμένων (Απολογισμού) του έτους 2018 της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας Τήνου (ΠΙΙΕΤ). Ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση έδωσαν τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου που με την παρουσία τους και τις ελληνικές στολές τους συνεχίζουν την παράδοση του λαού τόσο ελπιδοφόρα!)
Μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε γεύμα στους παρευρεθέντες στον χώρο της καφετέριας στο ισόγειο του κτιρίου της Αδελφότητας.
Συγχαρητήρια στο Δ. Σ. της Αδελφότητας για τη σπουδαία αυτή εκδήλωση και, όπως είπε ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Εμμ. Σκαρής, να αξιωθούμε σε μερικά χρόνια να γιορτάσουμε και τα 200 χρόνια από την εύρεση της Ι. Εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Κείμενο: Γιάννης Λογαράς.

Λήψη φωτογραφιών: Μιχάλης Λογαράς.




Σημείωση: Αναλυτικότερη περιγραφή της εκδήλωσης και περισσότερα ονόματα συμμετεχόντων και φωτογραφίες στον ιστότοποΤήνος Today” :





Εορτή Αγίου Αρσενίου στο Μοσχάτο (3-2-2019)
Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 το πρωί στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μοσχάτο εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω με συμμετοχή και πολλών Παριανών και φίλων της Πάρου.
Μετά τη θεία λειτουργία (στην οποία προεξήρχε ο Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος) έγινε λιτάνευση της εικόνας και τμήματος των λειψάνων του Αγίου Αρσενίου σε δρόμους του Μοσχάτου.
Στη συνέχεια έγινε δεξίωση των συμμετεχόντων στην εορτή σε αίθουσα του Ι. Ναού και κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε ταινία (βίντεο) με περιεχόμενο τον βίο και τη δράση του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών Πάρου κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος.
Τη γιορτή του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω στο Μοσχάτο, στην οποία συμμετείχαν πολλοί Παριανοί, διοργάνωσαν Πάριοι και ο Ορθόδοξος Χριστιανικός Σύλλογος «Ο Άγιος Αρσένιος ο εν Πάρω ο Θαυματουργός», του οποίου πρόεδρος είναι ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μοσχάτου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος  Πολυχρονόπουλος.
Σημειώνουμε ότι η εορτή του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω τελείται κατ’ έτος στις 31 Ιανουαρίου, αλλά στο Μοσχάτο τελείται την 1η Κυριακή του Φεβρουαρίου. Επίσης ότι κάτωθεν του κυρίως Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μοσχάτο, υπάρχει και Ι. Ναός  του Αγίου Αρσενίου του εν Πάρω.
Ο Άγιος Αρσένιος ο εν Πάρω, επιφανής οσιακή μορφή, συνδέθηκε με το νησί της Πάρου και η μνήμη του τιμάται με ιδιαιτερότητα στο νησί καθώς και από στην Παριανή παροικία των Αθηνών.

(Το παραπάνω κείμενο εγράφη με πληροφορίες που έθεσαν υπόψη μου ο φιλόλογος και εκδότης του περιοδικού «Παριανά» κ. Νίκος Αλιπράντης και ο οικονομολόγος και στέλεχος επιχειρήσεων κ. Γιάννης Τζανετής, τους οποίους και ευχαριστώ).

Σημείωση: Στο Διαδίκτυο πληροφορίες για τον Άγιο Αρσένιο τον εν Πάρω (1800-1877) μπορεί να βρει κάποιος σε διάφορους ιστότοπους, όπως π.χ.:
http://www.saint.gr/3572/saint.aspx  (ιστότοπος του Ορθόδοξου Συναξαριστή)
https://www.impantokratoros.gr/2AFDB87D.el.aspx (ιστότοπος Μονής Παντοκράτορος) και αλλού.

Γιάννης Λογαράς

Ακολουθούν φωτογραφίες του κ. Γιάννη Τζανετή:








Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών στην αίθουσα του Συνδέσμου Συριανών στην Αθήνα την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 το βράδυ.
Ήταν μια ευκαιρία να βρεθούν πολλοί Κυκλαδίτες και άλλοι και να γνωριστούν ή να ανανεώσουν τη γνωριμία τους και να συσφίξουν έτι περαιτέρω τους δεσμούς των μέσω του σπουδαίου αυτού επιστημονικού και πολιτιστικού Κυκλαδικού φορέα.
Αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εκδήλωση ήταν σε μεγάλη έκταση και ένα επιστημονικό και φιλολογικό μνημόσυνο στον σπουδαίο επιστήμονα, συγγραφέα, φυσιολάτρη και άνθρωπο σπανίου ήθους αείμνηστο Κυκλαδίτη (Παρο-Νάξιο) Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης Εμμανουήλ (Μανόλη) Β. Μαρμαρά, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του "ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ-Όψεις της Οικιστικής Ανάπτυξης και της Νέας Ανθρωπογεωγραφίας των Νησιών" (έκδοση Gutenberg, ευγενική προσφορά του κ. Γιώργου Δαρδανού).
Το βιβλίο αποτελεί το πρώτο μιας νέας (δεύτερης) αυτοτελούς εκδοτικής σειράς της Βιβλιοθήκης της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών και πέραν και από την πολυετή έκδοση της Επετηρίδας της. Για την προσωπικότητα και το σπουδαίο επιστημονικό και λοιπό έργο του Μανόλη Μαρμαρά μίλησαν χαρακτηριστικά ο φιλόλογος και εκδότης του περιοδικού "Παριανά" κ. Νίκος Αλιπράντης και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιώργος Μιχ. Κορρές, Πανεπιστημίου, όπου είχε επίσης υπηρετήσει ο Μανόλης Μαρμαράς. Επίσης μίλησε και η κ. Αθηνά Ουάλλας, ενώ ποίημα για τον Μ. Μαρμαρά του κ. Σπύρου Κάλμπαρη διάβασε η κ. Μαρία Δέτση-Κάλμπαρη. Στην εκδήλωση κατόπιν δόθηκε κέρασμα από εκλεκτά είδη που πρόσφεραν Κυκλαδίτες.
Την πίτα ευλόγησε ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Χρήστος Λογαράς. Παρέστησαν οι Βουλευτές Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος και κ. Αντώνης Συρίγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, ο Ακαδημαϊκός κ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Καθηγητές Πανεπιστημίων, λοιποί επιστήμονες, εκπρόσωποι Κυκλαδικών Συλλόγων, άλλοι Κυκλαδίτες και λοιποί. Στην αρχή της εκδήλωσης προσφώνησε τους παρευρισκομένους ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών Καθηγητής Ιατρικής κ. Δημήτριος Στυλ. Κορρές, ενώ τη ροή του προγράμματος συντόνιζε ο Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας αρχαιολόγος κ. Γιώργος Γαβαλάς. Στην κοπή και διανομή των τεμαχίων της πίτας βοηθούσε και ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Νίκος Κουτρουμπής.
Ήταν μια αξιόλογη εκδήλωση κυκλαδικού, επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.


(Κείμενο-φωτογραφίες: Γιάννης Λογαράς, Φιλόλογος)














































Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική πολιτιστική εκδήλωση κυκλαδικού και γενικότερου ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 το μεσημέρι στη λέσχη της Ελληνικής Εταιρείας (πληρέστερο όνομα Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος) στην οδό Τριπόδων 28 στην Πλάκα Αθηνών, με θέμα: «Τα ευπαθή Τυριά των Κυκλάδων". 
Τα τυριά των Κυκλάδων, ευνοημένα και από τη φύση λόγω της χλωρίδας και των γενικών συνθηκών του περιβάλλοντος, είναι εκλεκτά σε ποιότητα και αξίζει να διατηρήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους και να προβληθούν περισσότερο. Μάλιστα η τυροκομία στις Κυκλάδες εισέρχεται σταδιακά σε μια καινούργια φάση παραγωγής του σπουδαίου αυτού προϊόντος με μικρές ή μεσαίου μεγέθους σύγχρονες τυροκομικές μονάδες, με συνθήκες υγειονομικών προδιαγραφών και οι οποίες παράγουν τυποποιημένα με διεθνείς προδιαγραφές προϊόντα (ποικιλίες τυριών) και έχουν ήδη αρχίσει να εξάγουν τα προϊόντα τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και εν μέρει και στο εξωτερικό. Οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν δικούς τους χώρους (κτήματα) για βοσκή των ζώων που παράγουν γάλα (κι έτσι υπάρχει και ελεγχόμενη βόσκηση) καθώς και για παραγωγή ζωοτροφών. Επίσης δόθηκε η πληροφορία ότι τώρα το κράτος έχει δώσει ήδη άδεια να παράγεται και τυρί από μη παστεριωμένο γάλα ώστε η παραγωγή του τυριού να είναι πιο σωστή και καθορίζονται συγκεκριμένοι χώροι βοσκής για να αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη βόσκηση και υπερβόσκηση. 
Η εκδήλωση αυτή ήταν στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων με της Ελληνικής Εταιρείας με τίτλο: «Το Σάββατο του Παραγωγού». Η συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Αντωνία Τιτοπούλου τόνισε ότι το βάρος στην παραγωγή του τυριού πρέπει να είναι η διάσωση και ενίσχυση της εντελώς παραδοσιακής μορφής τυροκομίας, δηλ. παραγωγή τυριού από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, που έχει και σπουδαιότερη διατροφική αξία. Ο πρώτος ομιλητής φιλόλογος κ. Αντώνης Τζιώτης παρουσίασε σκηνές από τη φύση, τα βοσκοτόπια, τα κοπάδια, τους στάβλους και τα εργαλεία τυροκομίας κυρίως του παρελθόντος σε μια και λαογραφική, αλλά και συναισθηματική, περιήγηση.
Ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, Δρ. του Πανεπιστημίου Reading Μεγάλης Βρετανίας αναφέρθηκε στη νομοθεσία που προσαρμόζεται στις σημερινές ανάγκες, ενώ η κ. Έφη Τσακαλίδου, Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πληροφόρησε για τα πειράματα που γίνονται στο Πανεπιστήμιο αυτό για να προσδιοριστούν παράγοντες που οδηγούν σε υγιεινότερη παραγωγή τυριού.
Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, με τίτλο: «Η άποψη του παραγωγού», κατά την οποία έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες οι τυροκόμοι κ. Νίκος Φρατζέσκαρος, από τη Σίφνο και κ. Μανώλης Μπαμπούνης, από τη Νάξο, για τον τρόπο παραγωγής τυριού με σύγχρονες ποιοτικές μεθόδους, που συντελούν στο να έχει το τυρί που παράγουν αναγνώριση όχι μόνο στον χώρο των νησιών τους, αλλά και στον ελλαδικό χώρο και εν μέρει και στο εξωτερικό. Ο τρίτος, κατά το πρόγραμμα παραγωγός για να μιλήσει ο κ. Λεωνίδας Βλαβιανός από την Αμοργό δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση (λόγω απαγορευτικού στις θαλάσσιες συγκοινωνίες), αλλά έστειλε ενημερωτικό υλικό που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση. Μεταξύ των χρήσιμων απόψεων και προτάσεων που ακούστηκαν στην εκδήλωση ήταν: να δοθούν κίνητρα για την παλαίωση των τυριών γιατί η παλαιότητα είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα των τυριών.
Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης ήταν διάλογος μεταξύ του κοινού, των ομιλητών και των παραγωγών. Στους παρευρεθέντες προσφέρθηκε, στο τέλος, κέρασμα με τυρί διαφόρων ειδών.
Μια πολύ αξιόλογη εκδήλωση με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες επιστημονικά και πρακτικά τεκμηριωμένες για την τυροκομία και για άλλα σχετικά θέματα, όπως π.χ. στη σπουδαιότητα της Μεσογειακής διατροφής.

Γιάννης Λογαράς
     Φιλόλογος



      







Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) στην Αθήνα  (19-2-2019)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων (στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και οδό Ασημάκη Φωτήλα).
Στην αρχή ανέπτυξε τα αξιόλογα πεπραγμένα του 2018 της ΕΚΥΤ ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος-Γεράσιμος Μαγκανιώτης, ο οποίος εξέθεσε και το πρόγραμμα δράσης για το 2019. Τον οικονομικό απολογισμό έκανε ο ταμίας κ. Γιώργος Δημητροκάλλης, ενώ την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής παρουσίασε η κ. Κυριακή Γελασάκη. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την οικονομική διαχείριση και τα πεπραγμένα του 2018 και τον προγραμματισμό του Δ. Σ. για το 2019.  
Ακολούθως έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Προτάσεις έκαναν οι: Κώστας Βερνίκος, Αντώνης Χωριανόπουλος, Γιάννης Λογαράς, Κυριακή Γελασάκη, Βασίλης Φραγκουλόπουλος, Γιάννης Βλασερός, Δημήτρης Γκιολές, Γιώργος Δημητροκάλλης, Μανώλης Αναστασιάδης (ο οποίος ήταν και προήδρευσε στη Γενική Συνέλευση). Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις: Να δημιουργηθεί ξεχωριστή Περιφέρεια Κυκλάδων (Χωριανόπουλος), να ψηφιοποιηθούν οι κυκλαδικές εφημερίδες, να δημιουργηθεί λεύκωμα Κυκλαδικού Τύπου (έντυπο), να δοθεί έμφαση στο εναλλακτικό τουρισμό, να γίνονται συχνότερες συναντήσεις για εξέταση τοπικών θεμάτων κ.ά. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η τοποθέτηση της κ. Γελασάκη που έθεσε με έμφαση το θέμα των δασικών χαρτών που έχει αναστατώσει την κοινωνία των νησιών, πολίτες και αυτοδιοίκηση, γιατί έχουν κηρυχθεί δασικές περιοχές μεγάλα τμήματα των νησιών και κινδυνεύουν να μην μπορούν να οικοδομήσουν ή ακόμη και χάσουν τις ιδιοκτησίες τους πολλοί κάτοικοι ή πρέπει να καταφεύγουν σε δικαστικούς αγώνες για να διασφαλίσουν τις ιδιοκτησίες τους. Η κ. Γελασάκη κάλεσε τους Κυκλαδίτες δημοσιογράφους να προβάλουν έντονα και αυτοί το θέμα στον τοπικό κυκλαδικό τύπο.
Στη Γενική Συνέλευση έγινε εμφανής η αντίστροφη πορεία της ύπαρξης και κυκλοφορίας των έντυπων (χαρτώων) εφημερίδων των Κυκλάδων και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι εναπομείνασες να διακόψουν την έκδοσή τους και αυτές, όχι μόνο εξ αιτίας του ανταγωνισμού των ηλεκτρονικών συναδέλφων τους, αλλά και άλλων προβλημάτων, όπως τα ταχυδρομικά τέλη κ.ά. Θα γίνουν από το Δ. Σ. οι απαραίτητες προσπάθειες για την ενίσχυση (από το κράτος) των τοπικών εντύπων των Κυκλάδων, που ουσιαστικά εκδίδονται με την αυτοθυσία των εθελοντών-ερασιτεχνών (μη επαγγελματιών) Κυκλαδιτών δημοσιογράφων πολλές φορές με μεγάλη οικονομική θυσία τους.  
Τις η ΕΚΥΤ προγραμματίζει να πραγματοποιήσει το 24ο ετήσιο συνέδριό τις στην Τήνο, συνέδριο που διεξάγει σταθερά κάθε χρόνο σε διαφορετικό εναλλάξ νησί των Κυκλάδων (και σχεδόν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αυτόν). Τις η ΕΚΥΤ προγραμματίζει προσεχώς μια διάλεξη για το νερό των νησιών και μια εκδήλωση κυκλαδικής γαστρονομίας.
Η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου είναι τις αξιόλογος κυκλαδικός θεσμός που προβάλλει τα θέματα των νησιών και μπορεί ακόμη περισσότερο στο προσεχές μέλλον, να συμβάλλει σημαντικά στην πρόοδο και ανάπτυξη των νησιών των Κυκλάδων.

Γιάννης Λογαράς, φιλόλογος.





ΠΡΟΣΩΠΑ









Ο Ακαδημαϊκός και παλιός πρωταθλητής κ. Αντώνης Κουνάδης

        


Κατά την ανάληψη τις προεδρίας τις Ακαδημίας Αθηνών  από τον Καθηγητή κ. Στέφανο Ήμελλο, στην πανηγυρική συνεδρία τις 15ης Ιανουαρίου 2019, την προεδρία παρέδωσε ο Ακαδημαϊκός κ. Αντώνης Κουνάδης, ο οποίος σε εκείνη τη συνεδρίασή τις αναφέρθηκε στα πεπραγμένα τις Ακαδημίας και στη συνέχεια εκφώνησε ομιλία για την ελληνική γλώσσα.
Ο Ακαδημαϊκός κ. Αντώνης Κουνάδης είναι Κυκλαδίτης ως τις την καταγωγή (Νάξιος). Διαβάζοντας το βιογραφικό του κ. Κουνάδη πέραν από τις σπουδαιότατες επιστημονικές επιδόσεις και διακρίσεις του, εκείνο που ίσως προκαλεί κάποια έκπληξη είναι και το ότι ο κ. Κουνάδης είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Πανελληνιονίκη, Βαλκανιονίκη και Μεσογειονίκη παλαιό πρωταθλητή τις δισκοβολίας και σημαντικό διεθνή αθλητή Αντώνη Κουνάδη (ίσως γνωστό τις παλαιότερους).
Ο Αντώνης Κουνάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Το 1982 εξελέγη τακτικός Καθηγητής ΕΜΠ και το 1999 μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (ήδη μέλος των ξένων Ακαδημιών). Το 2014 τού απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το 2018 ήταν Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
Παραθέτουμε απόσπασμα του βιογραφικού του κ. Κουνάδη, τις αυτό υπάρχει στον ιστότοπο τις Ακαδημίας Αθηνών (αλλά παραλείπουμε τις πληροφορίες σχετικά με τα πεδία των σημαντικών ερευνών του και για τα βραβεία και τις διακρίσεις του):

«ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Aντώνιος Κουνάδης, Ακαδημαϊκός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Εφηρμοσμένες Θετικές Επιστήμες [Στατική-Δυναμική Ανάλυση-΄Ερευνα των Τεχνικών Κατασκευών]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. 
Πολιτικός Μηχανικός EMΠ (1962), Διδάκτωρ ΕΜΠ (1970) και Τακτικός Καθηγητής Στατικής και Σιδηρών Γεφυρών EMΠ (1982). Διευθυντής Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακων Σπουδών Πολ. Μηχανικών ΕΜΠ (1998-2004). Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Πολ. Mηχανικών EMΠ (1998-2004). Επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των HΠA,
Μέλος 7 ξένων Ακαδημιών: Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών  Academia Europeae (1992), Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών (1997), Ρωσικής Ακαδημίας Μηχανικών (RAACS, 2000), Διεθνούς Ακαδημίας Μηχανικών (Μόσχα, 2010), Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης (Εταίρος,1995), Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Λιέγη,2010), Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών (Σάλτσμπουργκ,2011). Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων: Nis (Σερβία,2006), Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ,2007) και Πανεπιστήμιο Novi Sad (Σερβία,2013). Μέλος του Συμβουλίου του ΔΠΘ (2011-2016). Αντιπρόεδρος του Ιατροβιολογικού Ιδρύματος Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ 2016), Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών (2017). (…)

Άλλες δραστηριότητεςΠρωταθλητής δισκοβολίας (1951-1967): Πανελληνιονίκης, Mεσογειονίκης, Βαλκανιονίκης, 5ος δισκοβόλος στον κόσμο 1959.Η Πανελλήνια Ένωση Αθλητικών Συντακτών το 1959 τον ανακήρυξε πρώτο αθλητή της χώρας μεταξύ των αθλητών όλων των αθλημάτων. Πρόεδρος του ΣEΓAΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Συλλόγων), τιμηθείς το 1994 με το "Αριστείο " του ΣΕΓΑΣ  για την προσφορά του στον Αθλητισμό.  Πρόεδρος Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών (2005-2015)

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1999».

Ολόκληρο το βιογραφικό στο:

Άλλες παραπομπές για κ. Αντώνη Κουνάδη:
* https://www.reader.gr/news/koinonia/antonis-koynadis-enas-diskovolos-sto-timoni-tis-akadimias-athinon
Η δημοσιευόμενη φωτογραφία είναι από το Διαδίκτυο σε διάφορους ιστότοπους, μεταξύ των οποίων και σε κάποιους από τους παραπάνω).




Ο κ. Ντίνος Σιώτης (δημοσιογράφος, ποιητής, συγγραφέας, εκδότης) γεννήθηκε στην  Τήνο στις 19 Δεκεμβρίου του 1944. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτική Λογοτεχνία στο San Francisco State University. Στην Αμερική και στον Καναδά, όπου έζησε από το 1971 έως το 1989 και από το 1997 έως το 2004, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ως Σύμβουλος Τύπου στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Οττάβα και στα προξενεία της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη.
 Έχει δώσει διαλέξεις και έχει οργανώσει και λάβει μέρος σε ημερίδες, συνέδρια και συμπόσια για την ελληνική λογοτεχνία και τον πολιτισμό. Από το 1971 έως σήμερα, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ελλάδα, έχει οργανώσει γύρω στις οκτακόσιες εκδηλώσεις για τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό εν γένει. Από το 1979 έως το 2009 συνεργαζόταν τακτικά με το Βήμα της Κυριακής, με κριτικές και άρθρα για το βιβλίο και την επικοινωνία.
Έχει εκδώσει στα ελληνικά και στα αγγλικά δεκατρία πολιτικά και λογοτεχνικά περιοδικά, είκοσι έξι συλλογές ποίησης (τρεις στα αγγλικά και μία στα γαλλικά), ένα μυθιστόρημα, μία νουβέλα και μία συλλογή με αφηγήματα. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες. Από την άνοιξη του 2005 εκδίδει το περιοδικό “(δε)κατα”, από τον Μάρτιο του 2009 το περιοδικό “Poetix” και από τον Ιανουάριο του 2015 το περιοδικό ”Tranz.ito”.
Το 2007 η συλλογή του "Αυτοβιογραφία ενός στόχου" (Κέδρος, 2006) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Είναι πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου "Κοινωνία των (δε)κάτων", διευθυντής του "Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Τήνου' και υπεύθυνος επικοινωνίας του "World Poetry Movement", με έδρα το Μεντεγίν της Κολομβίας. Τον Μάρτιο του 2011 με τον Αναστάση Βιστωνίτη ξεκίνησαν τον "Κύκλο Ποιητών" στην Αθήνα και τον Σεπτέμβριο του 2012 εκλέχτηκε στη θέση του πρώτου του προέδρου του Κύκλου.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από το biblionet.gr, όπου υπάρχει και κατάλογος των βιβλίων και κρτικογραφία του ποιητή και συγγραφέα.



------------------------------------------------------------------------
ΕΦΥΓΑΝ  ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ
------------------------------------------------------------------------


Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος
















Φωτ. kathimerini.gr

Εκοιμήθη τα ξημερώματα της 19ης Φεβρουαρίου 2019 σε ηλικία 76 ετών ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Παύλος, κατά κόσμον Ευστράτιος Ευστράτιος Τσαούσογλου, γεννήθηκε το 1943 στην Ερμούπολη της Σύρου (καταγόμενος εκ πατρός από τη Σμύρνη).
Ο Μητροπολίτης Παύλος ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (εισήγηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος) στην Ποιμαντική – Κοινωνιολογία και Ψυχολογία για νέους.
Ήταν γνώστης της αγγλικής γλώσσας. Υπήρξε υπότροφος του Ελληνικού Κράτους στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Βιομηχανίας «Γιώτης».
Χειροτονήθηκε διάκονος το 1966 και πρεσβύτερος το 1969. Στις 11 Οκτωβρίου 2002, εξελέγη από την Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Γλυφάδας, χειροτονήθηκε στις 14 του ίδιου μηνός και ενθρονίσθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2002.
Η εξόδιος ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Γλυφάδας κυρού Παύλου τελέστηκε (μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης) την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 στον καθεδρικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και συμμετείχαν δεκάδες ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, κληρικοί της Μητροπόλεως Γλυφάδας και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και πολιτικοί και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκατοντάδες πιστοί από όλη την Αττική.
Περιγραφή της εξοδίου ακολουθίας και φωτογραφίες ή βίντεο στα:










Έφυγε ο γνωστός Τήνιος εκδότης και συγγραφέας Στρατής Φιλιππότης (1933-2019)
Μια σημαντική προσωπικότητα των Κυκλάδων και της Αθήνας ο Τήνιος εκδότης και συγγραφέας Στρατής Φιλιππότης έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, στις  7 Ιανουαρίου 2019, στην Αθήνα. Πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων (μεταξύ των οποίων και Κυκλαδίτες έχουν εκδώσει τα βιβλία του στους εκδοτικούς του οίκους «Φιλιππότη» και «Ερίννη».



Βιογραφικό
Ο Στρατής Φιλιππότης γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1933 στον Πύργο της Τήνου. Ήρθε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 1945 και φοίτησε δύο χρόνια στο 5ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών (Εξάρχεια).
Δεν σπούδασε, αλλά μορφώθηκε. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το Σεπτέμβριο του 1949 από την Ακαδημία του βιβλίου "Βιβλιοπωλείον της Εστίας", φοιτούσε δε συγχρόνως σε νυκτερινό γυμνάσιο.
Τον Ιανουάριο του 1978 άνοιξε δικό του βιβλιοπωλείο στην οδό Ακαδημίας και Ασκληπιού και τον ίδιο χρόνο αρχίζει τις εκδόσεις "Φιλιππότη" με σήμα τον "Ξυλοθραύστη". Το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων "Φιλιππότη" ήταν "Η κρίση του πολιτισμού" του αξέχαστου Ευάγγελου Π. Παπανούτσου (στον οποίο πολλά οφείλει ο εκδότης Σ. Γ. Φιλιππότης).
Το 1992 εγκαινιάζει νέα εκδοτική προσπάθεια με την επωνυμία "Ερίννη" (ποιήτρια της νήσου Τήνου)  με σήμα αρχαίο νόμισμα της Τήνου.
Έχει δύο γιούς, το Γιώργη και τον Ανδρέα, συνεργάτες του και συνεχιστές των εκδόσεων "Φιλιππότη" και "Ερίννη".
Πληροφορίες και φωτογραφία από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου:

Συμπληρωματικές πληροφορίες
Ο Στρατής Φιλιππότης ήταν γιος του Γεωργίου Φιλιππότη. Κατάγεται από τη γνωστή οικογένεια Φιλιππότη με παράδοση στη μαρμαρογλυπτική (μεταξύ των οποίων ήταν και ο γνωστός γλύπτης Δημήτριος Φιλιππότης (*).
Έχει εκδώσει βιβλία αρκετών συγγραφέων και ιστορικών όπως οι Ευάγγελος Παπανούτσος, Γιάννης Καιροφύλας, Μάρω Βαμβουνάκη, Νικηφόρος Βρεττάκος, αλλά και των "Τηνιακών" Δημήτρη Σοφιανού,  Αλέκου Φλωράκη, Κώστα Αλεξόπουλου κ.α. ενώ η θεματολογία των περισσότερων βιβλίων των εκδόσεών του αφορά στην Τήνο –πάνω από 75 εκδόσεις- και την Αθήνα.
Επίσης έχει συγγράψει αρκετά βιβλία που σχετίζονται κυρίως με τα έργα του Φιλιππότη. Φέτος έκλεισαν τριάντα χρόνια από την έκδοση του μοναδικού "Αθηναϊκού Ημερολογίου", το οποίο επιμελούνταν όλα αυτά τα χρόνια. Το 2004 τιμήθηκε με έπαινο για την προσπάθειά του να προβάλλει την πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Αιγαίου και ιδίως της Τήνου από την Ακαδημία Αθηνών ενώ έχει τιμηθεί πολλάκις από διάφορους άλλους φορείς μεταξύ των οποίων από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών κ.α. Στις 5 Μαΐου 2010 βραβεύθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) για τη συμβολή του στη διάδοση του βιβλίου και του πολιτισμού, αρνήθηκε όμως να παραβρεθεί στην τελετή απονομής διαφωνώντας με την επιλογή των ομιλητών.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ στην Α΄ Αθηνών καθώς και στις δημοτικές εκλογές του 2006 με το ψηφοδέλτιο του Σπύρου Χαλβατζή (ΚΚΕ).



------------------------------------------------------------------------


------------------------------------------------------------------------
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ
------------------------------------------------------------------------
Ανάμεσα στις βραβεύσεις που έγιναν στην Ακαδημία Αθηνών στην πανηγυρική συνεδρία της στις 21 Δεκεμβρίου 2018 ήταν και η απονομή του Αργυρού Μεταλλίου της Τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) για τη σημαντική δράση του στην ανάπτυξη του Δικτύου Θεματικών Μουσείων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Μεταξύ των Μουσείων του βραβευθέντος Ιδρύματος είναι και η δημιουργία του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου, ενός από τα σπουδαιότερα Μουσεία της Ελλάδας, καθοριστική συμβολή στην ίδρυση του οποίου είχε και ο βραβευθείς στην ίδια συνεδρία της Ακαδημίας Κυκλαδίτης (Νάξιος-Τήνιος) κ. Αλέκος Φλωράκης.


Το σκεπτικό της βράβευσης  της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών ήταν το εξής:

«ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
               1. Αργυρό Μετάλλιο στο «Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, ΠΙΟΠ» (2003) για την εξέχουσα πολιτιστική δράση που αναπτύσσει μέσω του Δικτύου Θεματικών Μουσείων [Μουσείο Μετάξης - Σουφλί, Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού - Σπάρτη, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Βὀλου, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, Μουσείο Μαστίχας Χίου, Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων] στην ελληνική περιφέρεια και συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά, με τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον και την τεχνολογία».
               
Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου και για το Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στα:



Η επανεύρεση σημαντικής αρχαίας επιγραφής στην Αμοργό

Ένα σπουδαίο γεγονός για την αρχαιολογία και την ιστορία των νησιών του Αιγαίου και του Ελληνισμού γενικότερα αποτελεί η επανεύρεση της χαμένης για πολλά χρόνια επιγραφής που προέρχεται από το νησάκι Νικουριά της περιοχής της Αμοργού, όπου πρωτο-εντοπίστηκε το 1893 αλλά χάθηκε το 1908. Πρόσφατα ξαναβρέθηκε εντοιχισμένη σε τοίχο στο χωριό Θολάρια της Αμοργού.
Η επιγραφή (με στοιχεία επιστημονικής κατάταξης IG XII 7, 506  και η οποία ονομάζεται και «Επιγραφή της Νικουριάς»), που χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα, είναι σημαντική γιατί μας δίνει πληροφορίες για τον συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο και ειδικότερα για τη μετάβαση του ελέγχου του χώρου στους Πτολεμαίοιυς ενώ πριν ήταν στον έλεγχο των Μακεδόνων.
Ως προς το περιεχόμενο η επιγραφή καταγράφει το περιεχόμενο ενός ψηφίσματος-απόφασης του Κοινού των νησιωτών να συμμετάσχουν με επίσημη αντιπροσωπεία σε γιορτή που διοργάνωσε ο Πτολεμαίος Β’ στην Αλεξάνδρεια (γιορτή με αγώνες στην μνήμη του θεοποιημένου πατέρα του Πτολεμαίου Α´ του Σωτήρος). Αντίγραφο του ψηφίσματος στήθηκε και στη Δήλο και με πρόβλεψη να στηθεί και στις πόλεις που είχαν εγκρίνει το ψήφισμα, μεταξύ των οποίων ήταν και η Αμοργός.
Στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται ότι οι αντιπρόσωποι θα μετέβαιναν στη Σάμο και από εκεί θα αναχωρούσαν για την Αλεξάνδρεια. Μεταξύ των θεωρών αναφέρονται τα ονόματα: Γλαύκων ο Κύθνιος, Κλεώκριτος ο Άνδριος και ένας Νάξιος (του οποίου δεν διασώθηκε το όνομα λόγω φθοράς της επιγραφής και στο σημείο εκείνο).
Σημαντική, λοιπόν, η επιγραφή για την ελληνική ιστορία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις Κυκλάδες.

Παραθέτουμε το κείμενο της ανακοίνωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων:  

Η περιπέτεια ενός λίθου: επανεντοπισμός σημαντικής επιγραφής στην Αμοργό
​Ένα κείμενο –κλειδί για την ιστορία του Αιγαίου τον 3ο αι. π.Χ., το περίφημο ψήφισμα της Νικουριάς (IG XII 7, 506), επανεντοπίστηκε πρόσφατα στην Αμοργό.  H επιγραφή είχε ανακαλυφθεί το 1893 στην εκκλησία της Παναγιάς στο νησάκι Νικουριά απέναντι από την Αιγιάλη της Αμοργού, μεταφέρθηκε τότε προσωρινά σε  γειτονικό στάβλο όπου ως  το 1908 τουλάχιστον ήταν ορατή, αλλά στην πορεία των χρόνων χάθηκε. Το κείμενό της γνωρίζουμε από την δημοσίευσή της.
Στο ψήφισμα μνημονεύεται η απόφαση του Κοινού των νησιωτών, πολιτικής ενώσεως που συνέστησαν οι Πτολεμαίοι, να συμμετέχουν με επίσημους αντιπροσώπους στη γιορτή και τους αγώνες που διοργάνωσε ο Πτολεμαίος Β´ στην Αλεξάνδρεια στην μνήμη του θεοποιημένου πατέρα του Πτολεμαίου Α´ του Σωτήρος. Αντίγραφο του ψηφίσματος στήθηκε στο βωμό του Πτολεμαίου Α´ στην Δήλο, έδρα του Κοινού, ενώ υπήρξε πρόβλεψη να στηθούν και άλλα σε όλες τις πόλεις που το υπερψήφισαν, μεταξύ των οποίων ήταν και μία από τις πόλεις της Αμοργού.
Το ψήφισμα της Νικουριάς κατέχει κεντρική θέση στην επιστημονική έρευνα, διότι παρέχει στοιχεία σχετικά με τoν συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο στο α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ. και συγκεκριμένα την μετάβαση από τον έλεγχο των Μακεδόνων σε εκείνον των Πτολεμαίων. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη η επιγραφή χρονολογείται στο διάστημα 280-278 π.Χ. ή στα πρώτα χρόνια της δεύτερης δεκαετίας του 3ου αι. π.Χ.
Δεκάδες  Ελλήνων και ξένων ερευνητών καθώς και αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είχαν στο παρελθόν αναζητήσει το σημαντικό αυτό ψήφισμα. Πρόσφατα, τελειόφοιτος φοιτητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αμοργινής καταγωγής, ο Στέλιος Περάκης και ο Γερμανός αρχαιολόγος Ν.N. Fischer, μετά από υπόδειξη εντοπίων, επανεντόπισαν την επιγραφή, εντοιχισμένη σε πρόσφατα επισκευασμένη κατοικία στο χωριό Θολάρια, καθώς παρέμεινε Αν επίχριστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατοικία αυτή ανήκε παλαιότερα στο Σταμάτη Γρίσπο, βοσκό στην Νικουριά.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στον επανεντοπισμό της επιγραφής και την ενημέρωση της Υπηρεσίας, έχει δε δρομολογήσει την αποτοίχιση, μεταφορά και έκθεσή της στην αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού ”.

Άλλα άρθρα: ΛΙΛΑΣ Ι. ΜΑΡΑΓΚΟΥ:
Επίσης το δημοσίευμα:
Λίλας Μαραγκού -Α. Π. Ματθαίου, «Επιγραφές από την χώραν και την πόλιν της Μινώας Αμοργού» στις σελίδες 519-534 του “HOROS- ένα αρχαιογνωστικό περιοδικό» 22-25 Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία Αθήνα 2010-2013.






                 
 Εικόνα 1 Φωτ. από www.mplokia.gr                                              Εικόνα 2 Φωτ. από www.avgi.gr

Με την ολοκλήρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, και σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνονται (υπό προϋποθέσεις) δυνατότητες διάσωσης των ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 6.1.10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 «Οριστική παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων» και αποφυγής διάλυσής τους γιατί αυτά αποτελούν υλικά τεκμήρια της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και μπορούν να αποτελέσουν και μουσειακά εκθέματα.
Είναι σημαντικό να διασώζονται τέτοια στοιχεία της παλαιότερης ζωής και της παράδοσης και ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν και εξαιρετική αισθητική αξία.

Σε πολύ αναλυτικό άρθρο  της κ. Νινέττας Κοντράρου - Ρασσιά στις 4-11-2018 στο enetpress.gr διαβάζουμε, μεταξύ άλλων :

«Από τα 766 ψαροκάικα που βρίσκονται στη λίστα για κόψιμο, σώζονται 17 με κοινή υπουργική απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη. (…)
 Τα ξύλινα αυτά σκάφη θα παραχωρηθούν σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι επιθυμούν να τα αναδείξουν, και ορισμένα θα παραχωρηθούν στον Οργανισμό κεντρικών Αγορών και αλιείας για να εκτίθενται σε ιχθυόσκαλες, ως τεκμήρια της δουλειάς και του κόπου των ψαράδων.

Άλλες ενδεικτικές παραπομπές:



------------------------------------------------------------------------
ΒΙΒΛΙΑ
------------------------------------------------------------------------





Κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του νέου ταλαντούχου επιστήμονα και εμβριθούς ερευνητή της μεσαιωνικής, κυρίως, αλλά και νεώτερης ιστορίας της Νάξου κ. Θανάση Κωτσάκη από τις εκδόσεις «Ηρόδοτος» με τίτλο: «Έλληνες Ορθόδοξοι και Λατίνοι στη Νάξο (13ος-19ος Αιώνες) -Ιστορικο-πολιτισμική προσέγγιση των σχέσεων των δύο Κοινοτήτων με έμφαση στη μαρτυρία των υλικών καταλοίπων» και με πρόλογο του κ. Αλεξίου Γ.Κ. Σαββίδη».

Ο Θανάσης Διονυσίου Κωτσάκης γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Μεσσηνία, την Αρκαδία και τη Νάξο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και

Πολιτισμικών σπουδών.

Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο  ¨Η διαμόρφωση του πολιτισμικού τοπίου της Νάξου από το 1204 έως και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους» (Τόμος Α’ Καλαμάτα 2013). Έχει γράψει και τα βιβλία: "Οι Ενετοί στη Νάξο 1207-1566" και "Η Νάξος κατά την Ενετοκρατία".








-------------------------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
-------------------------------------------------------------------------




------------------------------------------------------------------------
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ
------------------------------------------------------------------------

          της πρωτοχρονιάτικης πίτας (27-1-2019).




«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΑΞΙΑΚΩΝ   ΣΥΛΛΟΓΩΝ »
     Μάρνη  33,   Αθήνα  10432 Τηλέφωνο – Φαξ : 210 – 52 34 576    email : onas.naxos@yahoo.gr
Αθήνα:  06/02/2019
                                                                                                                           Αρ. πρωτ.: 28


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εκδήλωση της κοπής της πίτας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) πραγματοποιήθηκε, με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, Θηβών & Λεβαδείας, κ. Γεώργιος Ματζουράνης, ο Πανοσιολογιώτατος κ. Νεκτάριος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Παροναξίας, κ. Καλλίνικου και ο Αιδεσιμολογιώτατος  κ. Χρήστος Λογαράς.
 Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
-ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, π. Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Νικόλαος Λεβογιάννης, π. Υπουργός, βουλευτής και π. Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ., οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Μανιός και κ. Αντώνης Συρίγος και η κα Ελένη Αυλωνίτου, βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Αθηνών
-Από τον Δήμο Γαλατσίου οι: Δήμαρχος, κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος, κ. Μάνος Ελευθερίου (Αντιδήμαρχος), κ. Βασίλης Δερενίδης (Αντιδήμαρχος),  κ. Γιάννης Οικονόμου (Πρόεδρος Οργανισμού Κοιν. Προστασίας και Αλληλεγγύης), κ. Γριμπαδιώτης (Αντιπρόεδρος Οργανισμού), η Πρόεδρος του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού, κα Μαργαρίτα Μανδηλαρά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ. Γιάννης Σκληράκης  (γραμματέας Δ.Σ.),  κ. Νίκος Μαγκανάρης, κ. Γεώργιος Αμοργιανός (εντεταλμένος για το Πράσινο), κα Έλενα Ζέρβα (υποψήφια Δήμαρχος Δ. Γαλατσίου), κ. Παπαϊωαννίδης (Πρόεδρος ΠΑΣ Γαλατσίου),  κ. Δημήτρης Κωτσής  (σκηνοθέτης Δημοτικής Σκηνής) 
-ο κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου -π. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, π. βουλευτής Κυκλάδων και υποψήφιος Δήμαρχος Δ. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
-ο  κ. Ιωάννης Βλασερός, Πρόεδρος του ΝΟΒΕ, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών - καρδιολόγος και υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του Κινήματος Αλλαγής
-ο  κ. Βασίλης Βρούτσης, Δημοτικός Σύμβουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
-ο κ. Ιάκωβος Γιακουμής, υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
-οι υποψήφιοι βουλευτές Κυκλάδων:  κα Σοφία Θεολογίτου, κ. Φίλιππος Φόρτωμας και κα  Κατερίνα Μονογιού
- ο κ. Κώστας Σωμαρίπας, Πρόεδρος της Τ.Κ. Δαμαριώνα
-ο κ. Γεώργιος Ναυπλιώτης, Αρεοπαγίτης  
-ο κ. Ιωάννης Προμπονάς, ομότιμος Καθηγητής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- ο κ. Μανώλης Κρητικός, καθηγητής Πανεπιστημίου
-ο κ. Λαμπαδάκης Δημήτριος, στρατηγός
-ο  κ. Δημήτρης Κορρές, Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών
- ο κ. Θεόδωρος-Γεράσιμος Μαγκανιώτης, Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου
 -ο κ. Παναγιώτης Μπιζάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων
-ο κ. Ιωάννης Βερώνης, νομικός, συγγραφέας και Πρόεδρος του περιοδικού «Ναξιακά Γράμματα»
-ο κ. Νικόλαος Αλιπράντης, εκδότης του περιοδικού «Παριανά»
-ο κ. Βαγγέλης Κονιτόπουλος, μουσικοσυνθέτης
-Οι πρώην Πρόεδροι της Ο.ΝΑ.Σ.: κ. Θεόφιλος Λάζαρος, διοικητής Νοσοκομείου Σάμου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Στήριξης Νοσοκομείου- ΚΥ Νάξου, κ. Αντώνης Χωριανόπουλος, επίτιμος Πρόεδρος Συλλ. Απολλωνιατών, Αντιπρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ. και  δημοσιογράφος, κ. Νίκος Μαϊτός, αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ. Νάξου & ΜΚ.
Επιπροσθέτως, παρευρέθηκαν: από τον Σύλλογο Θεσσαλών Γαλατσίου, ο Ιωάννης Κουσίδης (Πρόεδρος), από το  Σύλλογο Πελοποννησίων Γαλατσίου, ο Δημήτρης Κατσούλας (Πρόεδρος) και από την Αδελφότητα Ανωμεριτών  Μυκόνου η Ευαγγελία Κοντού (Γ. Γραμματέας).
Χαιρετισμό απέστειλαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γεώργιος Λεονταρίτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Ακτοπλοΐας, Επικοινωνιών, Κρουαζιέρας & Έπαρχος Νάξου, Ιωάννης Μαργαρίτης.
Τους Ναξιακούς Πολιτιστικούς Συλλόγους εκπροσώπησαν οι κκ:
Λάζαρος Θεόφιλος (Πρόεδρος Συλλ. Χωραΐτών),  Κώστας Βερνίκος (Πρόεδρος Συλλ. Σαγκριωτών  & μέλος του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Απόστολος Σαχάς (μέλος Συλλ.  Κουρουνοχωρίου – Μύλων, μέλος του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Μιχάλης Δέτσης (Πρόεδρος Συλλ. Δαμαριωνιτών), Μαρία Βάσιλα (Αντιπρόεδρος Συλλ. Δανακιωτών), Μαρία Μπακάλου (Πρόεδρος Συλλ. Απεραθιτών & Ειδική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Μιχάλης Χωριανόπουλος (Πρόεδρος Συλλ. Κορωνίδας), Δημήτρης Παρτσινέβελος (Γ. Γραμματέας Συλλ. Σκακιστών –Μεσωτών & ταμίας του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Μιχάλης Λεβογιάννης (Αντιπρόεδρος Συλλ. Απολλωνιατών & μέλος του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Τζανετίνα Δέτση (Πρόεδρος Συλλ. Δαμαλιωτών), Παρασκευή Ευαγγελάτου (Πρόεδρος Συλλ. Ποταμιτών), Γιώργος Κουφόπουλος (Πρόεδρος Συλλ. Κορωνιδιατών), Νικόλαος Φυρογένης (Πρόεδρος Συλλ. Κεραμιωτών), Στέλιος Λιαδάκης (Πρόεδρος Συλλ. Κυνηδαριωτών), Γιάννης Μανιός (Πρόεδρος Συλλ. Φιλωτιτών), Ματίνα Τσάφου (Πρόεδρος ΠΕΔΑΝ). Επιπροσθέτως, παρευρέθηκαν μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων.  
              Η εκδήλωση περιελάμβανε τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, κατά την  έναρξη της εκδήλωσης,  η παιδική χορωδία του Συλλόγου Κορωνίδας τραγούδησε το «Καλησπεράκι»- χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Κωμιακής και τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Τη χορωδία συνόδευσαν οι μουσικοί: Μάνος Ρουφάνης (βιολί), Ρωμανός Λεγάκης (λαούτο), Γιώργος Χατζόπουλος (τσαμπούνα), Μανώλης Χατζόπουλος (τουμπάκι).
 Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ο.ΝΑ.Σ., κ. Μανώλη Καλαϊτζή, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή εις μνήμη του Χρήστου Τσελέντη, μέλους του Δ.Σ. επί σειρά ετών. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος εστίασε στην προσπάθεια των μελών του Δ.Σ., πρώτον, να υλοποιούν τους βασικούς στόχους της Ο.ΝΑ.Σ., ως προς τις διεκδικήσεις που αφορούν την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όπως η υδροδότηση, η αποκατάσταση της αυτονομίας του Νοσοκομείου- Κέντρου Υγείας Νάξου., ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού μας, δεύτερον, να διατηρούν και να ενισχύουν το πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας με φορείς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και τρίτον, να οργανώνουν δράσεις που συμβάλλουν στην ανάδειξη του πολιτισμού. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Καλαϊτζής αναφέρθηκε στον προγραμματισμό, από την Ο.ΝΑ.Σ. των: α)  έκδοση του 8ου τόμου της επετηρίδας ΝΑΞΙΑΚΑ, β) τιμητική εκδήλωση για τον ακαδημαϊκό – αρχιτέκτονα κ. Μανώλη Κορρέ, με ομιλητή τον κ. Λαμπρινουδάκη, τέλος Μαρτίου, γ) έκθεση Ναξίων καλλιτεχνών, τον προσεχή Αύγουστο στη Νάξο, δ) μονοήμερη εκδρομή, τέλος της προσεχούς Άνοιξης και  της 7ήμερης εκδρομής στα παράλια της Μικράς Ασίας, τον Σεπτέμβριο του 2019, ε) οργάνωση του τακτικού συνεδρίου της Ο.ΝΑ.Σ., το Φθινόπωρο, στ) ημερίδα με θέματα ιατρικού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με τον κ. Ιωάννη Βλασερό, η)  δημιουργία βιβλιοθήκης στα γραφεία της Ο.ΝΑ.Σ..  Για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης, η κα Ζιούλη, Γ. Γραμματέας της Ο.ΝΑ.Σ., ανακοίνωσε ότι η εταιρεία «Αφοί Καλαϊτζή», η οποία δραστηριοποιείται στη Νάξο, προσέφερε στην Ομοσπονδία το ποσό των 1000 €.
Στη συνέχεια, ο κ. Μάνος Ελευθερίου, Αντιδήμαρχος Δήμου Γαλατσίου, παρουσίασε το θέμα Γιορτινά – Πρωτοχρονιάτικα Έθιμα της Νάξου. Ο κ. Ελευθερίου με την παρουσίασή του ταξίδεψε στο χρόνο τους παρευρισκόμενους, που γνώρισαν μια γιορτινή έκφανση του ναξιώτικου παραδοσιακού πολιτισμού. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η χειροποίητη ναξιώτικη «βασιλειόπιτα», την οποία ο κ. Ελευθερίου προσέφερε στα μέλη του Δ.Σ. και τη συνόδευε με τα τρία βασικά υλικά για τη κουκουλομαερειά, (φασόλια, καλαμπόκι, σιτάρι), την παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη σούπα της Νάξου.
Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η απονομή της τιμητικής διάκρισης προς τον κ. Αντώνη Εμμ. Χωριανόπουλο, όπως το Δ.Σ. είχε αποφασίσει, ομόφωνα, στην ένατη συνεδρίασή του. Για το τιμώμενο πρόσωπο μίλησαν οι κκ: Ιωάννης Βερώνης, Κατερίνα Σουσούνη, εκ μέρους του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ., Λάζαρος Θεόφιλος, Μιχάλης Λεβογιάννης, εκ μέρους του Συλλόγου Απολλωνιατών Νάξου. Οι ομιλητές, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του κ. Χωριανόπουλου, εστίασαν ιδιαίτερα την ομιλία τους στην προσφορά του στα κοινά, και την προσπάθειά του για την επίλυση σημαντικών θεμάτων σε τοπικό και πανναξιακό επίπεδο. Την απονομή της τιμητικής πλακέτας έκανε ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.
Στην τρίτη ενότητα, το σεβαστό Ιερατείο, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατοί Μητροπολίτου κ. Γεωργίου, ευλόγησε την πίτα και ακολούθησε η εθιμοτυπική διαδικασία. Στην πίτα υπήρχαν τρία φλουριά, στα οποία αντιστοιχούσε  ένα βάζο μέλι – τα δύο προσφορά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου  και το τρίτο προσφορά του κ. Καλαϊτζή. Το πρώτο φλουρί «έπεσε» στο κομμάτι του κ. Κακλαμάνη. Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν, εκτός από την βασιλόπιτα, λουκούμια, ξηροί καρποί, αναψυκτικά, ποτά και κεράσματα, προσφορά της εταιρείας των Αφων Καλαϊτζή, της ΕΑΣ (τυριά) και του Γιάννη Νανούρη  (Nanou donuts).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  το χορευτικό του Συλλόγου Κορωνίδας, το οποίο,  χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς ξεσήκωσε τους παρευρισκομένους, οι οποίοι συμμετείχαν με κέφι δημιουργώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα, σε αυτή την πρώτη εκδήλωση της Ομοσπονδίας για το νέο έτος. Τους χορευτές συνόδεψαν οι νέοι παραδοσιακοί μουσικοί Αντώνης Βλασερός (βιολί, τραγούδι) και Ρωμανός Λεγάκης (λαούτο).

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς, τους μουσικούς, το Σύλλογο Κορωνίδας, καθώς και όλες και όλους που με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία τιμούν, στηρίζουν και υποστηρίζουν  την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                                        Η   Γ. Γραμματέας                                     
Μανώλης Καλαϊτζής                                                                                 Ευανθία Ζιούλη

---------------------------------------------------------------------------

* Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων
             (ΟΣΥΜΙΚ) (28-1-2019).


Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου η Ομοσπονδία μας πραγματοποίησε την κοπή της πίτας της στην όμορφα διακοσμημένη αίθουσα εκδηλώσεων του Χατζηκυριάκου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας στον Πειραιά.
Την πίτα μας ευλόγησαν ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Καράμπελας, ο οποίος παρέστη ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ και ο Πανοσιολογιότατος Ιωάννης Αγγελιδάκης, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωροθέου Β’.
Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής προσκεκλημένοι:
Ο Δήμαρχος Πειραιώς κ. Ιωάννης Μώραλης, ο Βουλευτής Πειραιώς κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος, ο Πολιτευτής Πειραιώς κ. Δημήτριος Καρύδης, οι Πολιτευτές Κυκλάδων κ. Γεώργιος Βακόνδιος, Αικατερίνη Μονογυιού και Σπύρος Σπυρίδων, ο Πολιτευτής Δωδεκανήσων κ. Μικές Στεφανίδης, ο πρ. Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.) ναύαρχος κ. Ανδρέας Συρίγος, ο πρ. Υπαρχηγός του Λ.Σ. αντιναύαρχος κ. Πελοπίδας Αγγελόπουλος, ο Αρχιπλοίαρχος κ. Νικόλαος Ισάκογλου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λ.Σ. κ. Σταματίου Ράπτη.
Επίσης, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ.) κ. Γεράσιμος-Θεόδωρος Μαγκανιώτης και ο πρώην Πρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Στέφανος Λέπουρας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών–Πειραιώς κ. Γιάννης Φραγκούλης, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Πρόεδρος του Τμήματος Πειραιώς του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού κ. Πόπη Βαρουδάκη, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Κοντογιάννης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Πειραιώς κ. Γιώργος Συντιχάκης, ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο δημοσιογράφος των Agronea κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, η κ. Ελένη χήρα του δασκάλου και ποιητή Αντωνίου Τρούλλου, καθώς κι εκπρόσωποι των Συλλόγων-μελών μας. Την εκδήλωση κάλυψε ευγενώς το κανάλι Ένα του Πειραιά.

Ευχόμαστε ευτυχές το νέο έτος, με υγεία, σύμπνοια και δημιουργικότητα σε όλους!

Το Δ.Σ. της Ο.ΣΥ. ΜΙ.Κ

.                 
  ---------------------------------------------------------------------------



«Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ  ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ  ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ  ΜΕΛΕΤΩΝ

Όπως κάθε  χρόνο, έτσι και εφέτος, η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών τηρούσα την παράδοση, εόρτασε το έθιμο της «κοπής της Βασιλειόπιτας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, στις 18.45, στην Αίθουσα του Συνδέσμου Συριανών, στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου 56, στην Αθήνα, και συνδυάστηκε με την παρουσίαση του Βιβλίου του αειμνήστου προέδρου της Εταιρείας Εμμανουήλ Β. Μαρμαρά.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Καθηγητής Ιατρικής κ. Δημήτριος Στυλ. Κορρές ευχαρίστησε κατ’ αρχήν τον Σύνδεσμο των Συριανών και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό του κ. Δημήτρη Βαφία για την παραχώρηση της αίθουσας για την  εκδήλωση. Μετά, καλωσορίζοντας  τους προσελθόντες,  αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά για την Εταιρεία γεγονότα.
Το πρώτο,  ότι η διαδικασία για το νέο Καταστατικό, το οποίο θα  οδηγεί από εδώ και πέρα την Εταιρεία, ευρίσκεται ήδη αναρτημένο στον ιστότοπο της Εταιρείας. Το νέο Καταστατικό παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα ότι εκτός των Κυκλαδιτών επιστημόνων και ερευνητών μπορεί να δέχεται ως μέλη της Εταιρείας και αντίστοιχους μη Κυκλαδίτες, οι οποίοι ασχολούνται δραστήρια με θέματα  Κυκλαδικού ενδιαφέροντος. Ευχαρίστησε επίσης  όλη την ομάδα των έγκριτων νομικών της Εταιρείας  που συνέβαλλε στην τελική  διαμόρφωση  και  τελική  έγκριση του Καταστατικού από το  Πρωτοδικείο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον κ. Αντιπρόεδρο κ. Νικόλαο Κουτρουμπή, τον εταίρο κ. Κωστή Σιδερή και τον εταίρο κ. Στυλιανό Δ. Κορρέ, ο οποίος και επωμίσθηκε το μεγάλο βάρος της καταθέσεως και παρακολουθήσεως της πορείας του Καταστατικού στα Διοικητικά Δικαστήρια (Πρωτοδικείο κλπ.).
Το δεύτερο σημαντικό γεγονός για την Εταιρεία αφορά στην ενεργοποίηση των εκδόσεων της Εταιρείας (Δεύτερη περίοδος). Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πρώτο βιβλίο της Σειράς αυτής, το βιβλίο του Εμμανουήλ Β. Μαρμαρά «Κυκλαδικά», με το οποίο και εγκαινιάστηκε η νέα περίοδος των εκδόσεων της Εταιρείας. Για το Βιβλίο του αειμνήστου προέδρου ομίλησαν ο κ. Νικόλαος Χρ. Αλιπράντης, φιλόλογος και εκδότης του περιοδικού «Παριανά» και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Μιχ. Κορρές. Η κ.  Μαρία Δέτση Κάλμπαρη απήγγειλε  ποίημα προς τιμήν του αειμνήστου Προέδρου μας.  Ευχαρίστησε στο τέλος η κ. Αθηνά Ουάλλας.
Ο άξιος Κυκλαδίτης και εκδότης κ. Γεώργιος Δαρδανός, υλοποίησε μία μεγάλη και σημαντική προσδοκία όλων μας και ιδιαίτερα του έχοντος την πρωτοβουλία, αειμνήστου προέδρου μας και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, με την ευγενική έκδοση του πρώτου βιβλίου της Β’ περιόδου  της «Σειράς της Βιβλιοθήκης της ΕΚΜ», του βιβλίου «Κυκλαδικά» του Εμμ. Μαρμαρά, με το οποίο η Εταιρεία  ενεργοποιεί  τον ατονήσαντα  μέσα  στον  χρόνο στόχο της.  Ο Πρόεδρος κάλεσε  τους απανταχού Κυκλαδίτες, αλλά και τους φίλους των Κυκλάδων, να ενισχύσουν την προσπάθειά  μας αυτή αποστέλλοντας εργασίες τους.
Ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιτας με την ευλογία του θεοφιλεστάτου πατρός Χρήστου Λογαρά.
Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθησαν, εκτός των ανωτέρω, και άλλοι διακεκριμένοι άνθρωποι  της επιστήμης και των γραμμάτων. Διακρίναμε τους βουλευτές κ. Αντώνιο Συρίγο και κ. Νικόλαο Συρμαλένιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Έπαρχο Νάξου κ. Ιωάννη Μαργαρίτη, τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή κ. Παναγιώτη Βοκοτόπουλο, τον Καθηγητή της Αρχαιολογίας κ. Γεώργιο Στυλ. Κορρέ, την Καθηγήτρια κ. Θεοδώρα Μονιούδη-Γαβαλά, τον Καθηγητή και την κ. Σταματίου Καστελάνου, τον Καθηγητή κ. Ευστάθιο Γ. Σιδερή, την Καθηγήτρια κ. Κατερίνα Δοντά - Μπακογιάννη, τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Μαρούλη, τον Πρόεδρο της ΕΚΥΤ κ. Γεράσιμο-Θεόδωρο Μαγκανώτη, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Συριανών κ. Δημήτριο Βαφία, τον πρόεδρο της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων κ. Μανώλη Σκαρή,  τον επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Απολλωνιατών Νάξου κ. Αντώνιο Χωριανόπουλο, τον πρόεδρο του Συλλὀγου Φιλωτιτών Νάξου κ. Ιωάννη Μανιό, τον κ. Νίκόλαο Κουτρουμπή, τον κ. Ιωάννη Λογαρά, τον κ. Γεώργιο Πάλλη, τον κ. και την κ. Στεφάνου Προβελέγγιου, την κ. Κυριακή Χρυσού-Καρατζά,  τον κ. Μάρκο Ρούσσο-Μηλιδώνη, τον κ. Βασίλειο Φραγκουλόπουλο, τον ιατρό κ. Γεώργιο Παρτσινέβελο, τον κ. Ιωάννη Τζανετή, τον κ. Ιωάννη Δρύλλη, τον κ. Ιάκωβο Αναστ. Ναυπλιώτη, τον Ναύαρχο κ. Αντώνιο Φιλιππουπολίτη, την κ. Κωνσταντίνα Συκουτρή-Ανδριωμένου, την κ. Μίνα Κορρέ, την κ. Κατερίνα Β. Κορρέ, την κ. Παρασκευή Κορρέ-Αποστολίδη, τον κ. Ανδρέα –Διονύσιο Αλιπράντη, τον κ. και την κ. Σπύρου Κάλμπαρη, τον κ.  Ιωάννη Γρατσία, και πολλούς εταίρους και φίλους της Εταιρείας. 
Στο τέλος της εκδηλώσεως οι προσκληθέντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν γευόμενοι κυκλαδίτικα εδέσματα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»


---------------------------------------------------------------------------


Τιμητική εκδήλωση για τον Τήνιο ποιητή, συγγραφέα και δημοσιογράφο κ. Ντίνο Σιώτη διοργάνωσε ο Σύλλογος Τριποταμιτών & Σμπεραδιανών Τήνου «Η Γέννησις» σε συνεργασία με την Αδελφότητα των εν Αθήναις Τηνίων, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 το απόγευμα στην Αθήνα (στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων, στην οδό Ασημακη Φωτήλα και Λεωφ. Αλεξάνδρας).
Ομιλητές ήταν οι: Παντελής Απέργης, κριτικός, Κλεοπάτρα Απέργη, ποιήτρια και κριτικός και Αλέκος Φλωράκης, ποιητής και εθνολόγος.
Στην εκδήλωση απηύθυνε τον εξής λόγο-χαιρετισμό προς τον ποιητή κ. Ντίνο Σιώτη ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Τηνίων κ. Εμμανουήλ Σκαρής:.

«Ήρθαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε ένα ευπατρίδη της Τήνου, ένα κοσμοπολίτη, ένα πνευματικό γέννημα του νησιού μας, ένα  από τους λιγοστούς Τηνιακούς  ποιητές, ένα σεμνό  Τηνιακό, που με την πνευματική δράση και το ποιητικό του έργο προσδίδει προστιθέμενη  αξία και κύρος στις  τέχνες και τα γράμματα του νησιού μας.

Ήρθαμε να τιμήσουμε τον ποιητή, Ντίνο Σιώτη.

Κάνοντας μια μικρή έρευνα, ώστε η μετριότητά μου να πει δυο κουβέντες, για τον Ντίνο διαπίστωσα με έκπληξη το τεράστιο ποιητικό του έργο. 
(Ντίνο συγνώμη για τον ενικό, μα σε αισθάνομαι κοντά μου αφού μας συνδέουν κοινοί ανθρώπινοι δεσμοί.  Άλλωστε το χαρακτηριστικό του Ντίνου είναι η προσήνεια και η αμεσότητα.)
Ο ποιητής Ντίνος ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των καλλιτεχνών που τους χαρακτηρίζει η κοσμοπολίτικη εμπειρία και η σύζευξη πολύ διαφορετικών βιωμάτων, καθώς ο ίδιος για δεκαετίες ακροβάτησε ανάμεσα σε δύο χώρες, δύο πολιτισμούς, δύο αλλότριους ιστορικά και πνευματικά κόσμους: την Ελλάδα και την Αμερική.
Γράφει ποιήματα για απλές στιγμές, για τοπία της πόλης και της υπαίθρου, μικρές λεπτομέρειες και κάδρα, δρόμους, γειτονιές, νησιά, δροσερές θαλασσινές αύρες, αλλά και πολιτική σκέψη, κοινωνική κριτική, ανθρωπιστική στάση.
Το αναγνωρίσιμο ύφος του φιλτράρει μέσα από την ποιητική του τέχνη τα απομνημονεύματα μιας ζωής πυκνής, όσο και ενδιαφέρουσας, που βρίθει εμπειριών, αφήνοντας ίχνη ευδιάκριτα που όμως δεν παίρνει ο άνεμος και δεν τα σβήνει η άμμος.
Ο Ντίνος Σιώτης καταθέτει ανελλιπώς επί μισόν αιώνα ποιήματα με αναγνωρίσιμες ιδιαιτερότητες και μοναδικότητα ως προς το ύφος. Είναι ο ποιητής που ανησυχεί και υποφέρει, που πονά και συμπονά τον κόσμο, την κοινωνία, τον συνάνθρωπο.
Ο ποιητής Ντίνος, περιστρέφεται γύρω από τον τόπο που γεννήθηκε. Τι και εάν είναι μίλια  μακριά από το τόπο του, ο νους του τριγυρνά, σαν γνήσιος Τηνιακός, στον γενέθλιο  τόπο.

Το ποίημα  του για την Τήνο είναι ένα έπος με 24 μέρη- ραψωδίες:

 «Η Τήνος είναι η πατρίδα μου:
 δισύλλαβο/που κολυμπάει μ’ άλλα δισύλλαβα στο Αιγαίο/ ανάμεσα Μύκονο και Άνδρο/ πιο νότια η Πάρος και η Νάξος/ απέναντι η Σύρα και η Δήλος/ δηλαδή μικρές κορφές βουνών / που αγναντεύουν η μία την άλλη / από τη μυθική Αιγηίδα/ εδώ και τετρακόσιες χιλιετίες».

Και μετά ο ποιητής μας ξετυλίγει το καθημερινό τοπίο: φραγκοσυκιές, σαύρες, σαμιαμίδια, ξωκλήσια, στάβλοι, αχυρώνες, παραλίες, σώματα που λιάζονται, καλοκαίρια… πέτρες.
Η Τήνος σαν ένα Άξιον Εστί.
Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλά ακόμα  για την προσωπικότητα του ποιητή, δεν θα το κάνω. Θα σταθώ όμως για λίγο στην πολιτιστική  προσπάθειά του με το Διεθνές  Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου,  που μέσα  από αυτό τον φορέα ο Ντίνος προσπαθεί  να  συνδέει την Τήνο και την  ζωή μας, με άλλες γλώσσες, μας ταξιδεύει σε άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. Μας παίρνει από τον ατομικό και μας οδηγεί στο συλλογικό χρόνο, και προσπαθεί η Τήνος να καταστεί λογοτεχνικός προορισμός.
Αυτός είναι λοιπόν ο Ντίνος, κοσμοπολίτης, μα συνάμα, σεμνός, γήινος, ανθρώπινος, Τηνιακός. Εδώ πρέπει να καταθέσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τον πολιτιστικό Σύλλογο Τριποτάμου « Η Γέννησις» για την πρωτοβουλία του να τιμήσει με αυτή την σεμνή εκδήλωση, την προσφορά του Ντίνου στον γενέθλιο τόπο.
Ντίνο, εύχομαι, να είσαι πάντα καλά, ενεργός και δημιουργικός, πάντα πρωτοπόρος, ρηξικέλευθος,  να φωτίζεις «δρόμους» και να ανοίγεις νέους ορίζοντες ξυπνώντας τους ανθρώπους απ’ τον καθημερινό  τους λήθαργό, μα πάνω απ’ όλα υγιής και χαρούμενος.

Σας ευχαριστώ πολύ».                                                 (Αθήνα  22 Φεβρουαρίου 2019)



Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :