Στις 3 Δεκεμβρίου καθιερώθηκε να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς στις 3/12/1992 η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας του Ο.Η.Ε. είναι η προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Στο σημείο αυτό, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) καθώς στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω εθνικών, περιφερειακών και............... παγκόσμιων δράσεων/προσπαθειών, καθώς και αύξηση της ευαισθητοποίησης, της κοινωνίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.
Κάποιοι ίσως αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά με καχυποψία. Πολλές φορές όμως η πραγματικότητα διαψεύδει τέτοιου είδους αντιλήψεις. Όταν τα άτομα με αναπηρία ενδυναμώνονται δεν ωφελούνται μόνο τα ίδια αλλά και η κοινότητα καθιστώντας τα αναγκαία μέλη της. Επομένως, είναι βασικό να συμπεριλαμβάνονται αυτά τα άτομα και οι ικανότητες τους στις αναπτυξιακές προσπάθειες της κάθε κοινωνίας. Από αυτό καθίσταται επιτακτική η ένταξη τους σε όλες τις πτυχές των αναπτυξιακών προσπαθειών χωρίς να παραβλέπεται ωστόσο ότι τα θέματα της αναπηρίας είναι ενεργό κομμάτι του καθορισμού των πολιτικών, των προγραμμάτων, καθώς και της κατανομής των πόρων για αναπτυξιακά έργα και προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ανάπτυξη.
Κρίνεται απαραίτητο να μη χαθεί η ευκαιρία για την ενίσχυση της ανάπτυξης πολιτικών που σχετίζονται με την εφαρμογή των διεθνώς συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων, όπως οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην υλοποίηση μιας «Κοινωνίας για όλους» στον 21ο αιώνα.
To θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι «Μαζί για έναν καλύτερο κόσμο για όλους: Συμπεριλαμβάνουμε τα άτομα με αναπηρίες στην ανάπτυξη». Τα επιμέρους θέματα είναι:
1.Ενσωματώνουμε τη διάσταση της αναπηρίας σε όλες τις διαδικασίες ανάπτυξης.
2. Συμπεριλαμβάνουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία στην ανάπτυξη.
3. Συμπεριλαμβάνουμε τα παιδιά και τους νέους με αναπηρία στην ανάπτυξη.
4. Προσβασιμότητα: Άρουμε τα εμπόδια και προωθούμε διαδικασίες ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.
5. Προωθούμε τη συλλογή δεδομένων και στατιστικών για την αναπηρία.
Ουσιαστικά, η ενσωμάτωση της αναπηρίας σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης και η προώθηση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή και σε δομές ισότητας, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού για όλα αυτά που εμποδίζουν την ισότιμη ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία, είναι άμεσες προτεραιότητες του ΠΟΥ καθώς και των κρατών.
Η Πρόεδρος του Δ.Σ.
του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕΑ. Κυκλάδων
Παρασκευή Κουφοπούλου
ΕΥΧΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου