Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2013

Χοιροσφάγια στην Απείρανθο Νάξου

Ο Απεραθίτικος Πολιτιστικός Σύλλογος ’’ Τα Φανάρια ’’ σας προσκαλεί την Κυριακή 3 του Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στα χοιροσφάγια...
Γλέντι και χορός συνοδεύουν το έθιμο στ' Απεράθου στην πλατεία του χωριού.
Δεν πρόκειται βέβαια να παρακολουθήσετε τη διαδικασία αυτή καθ’ αυτή, αφού πάνε χρόνια που αυτό δεν γίνεται σε δημόσια θέα, αλλά θα γευτείτε τους νόστιμους μεζέδες, το ντόπιο κρασί και θα γλεντήσετε, χορεύοντας από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι... όσο αντέχετε!
Τα χοιροσφάγια, είναι ένα από τα πιο παλιά έθιμα, που κρατά ακόμη στις αγροτικές κυρίως περιοχές και στα χωριά. Ένα ή δυο ζώα συντηρούνταν εύκολα από μια οικογένεια που έτσι είχε το κρέας της........
χρονιάς.

Την αποκριά, στηνόταν ολόκληρο πανηγύρι στα σπίτια για τα χοιροσφάγια. Άλλωστε, δεν πρόκειται για εύκολη δουλειά και οι άνθρωποι που βοηθούσαν κάθε χρόνο ήταν δεξιοτέχνες, τους ήθελαν όλοι και όλα γίνονταν με συγκεκριμένο τρόπο.

Ταλέντο όμως, χρειαζόταν και στη μαγειρική

Παλιότερα, που τα ψυγεία και οι καταψύκτες ήταν άγνωστα και ο φόβος για τριγλυκερίδια και χοληστερίνη ανύπαρκτος, μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος, πολλές φορές με το κόκκαλο, ψήνονταν στο λίπος τους και αποθηκεύονταν μέσα σ’ αυτό, στη γλίνα.

Τα έβαζαν σε κιούπια και συνόδευαν για πολύ καιρό ομελέτες, χόρτα κι ότι άλλο φαγητό  ήθελε η νοικοκυρά να νοστιμίσει. Για πολύ καιρό, μπορούσαν να συντηρηθούν τότε και άλλα παρασκευάσματα, όπως τα λουκάνικα. Έτσι, τα δύσκολα χρόνια όλη αυτή η τελετουργία, είχε άμεση σχέση με την επιβίωση. Συνδυαζόταν βέβαια, με γλέντι, όπως και τώρα, που όμως, γίνεται ως έθιμο.

Ας ευχηθούμε, ως έθιμο να αναβιώνει και τα επόμενα χρόνια!
 http://www.naxos-news.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :