Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25, 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠ. Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «REAL NEWS» ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ

- Τι μέριμνα  θα υπάρξει για την οικογένεια  που δεν έχει κανένα εργαζόμενο  για την οποία δεσμεύτηκαν  οι πολιτικοί αρχηγοί κύριε υπουργέ;
 Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν  την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπιστούν  αυτά τα φαινόμενα που αποτελούν  ακραίες εκφράσεις ανεργίας, με δράσεις  και παρεμβάσεις άμεσης απόδοσης και επείγοντος χαρακτήρα. Εγώ τους ενημέρωσα ότι οι ήδη υλοποιούμενες παρεμβάσεις του................
υπουργείου Εργασίας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και του ΟΑΕΔ, έχουν δεσμεύσει σχεδόν το 100% των κοινοτικών πόρων που μας αναλογούν. Γι αυτό και τόνισα ότι είναι απολύτως απαραίτητη – και χρειάζεται πολιτική απόφαση για αυτό - μια γενναία αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με μεταφορά αδρανών πόρων του ΕΤΠΑ προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρό τους τα περίπου 400.000 νοικοκυριά που κανένα μέλος τους δεν εργάζεται σήμερα.

-Πως θα  ανακουφίσετε αυτές τις οικογένειες;

Ενας από τους τρόπους είναι  να εξοικονομήσουμε πόρους από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Θα προτείνουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει σκοπό να στηρίξει μια θέση εργασίας σε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο σήμερα. Μπορεί η στήριξη αυτή να έχει τη μορφή επιδότησης της θέσης, ή της κατάρτισης κλπ. Εξετάζουμε διάφορα σενάρια.  Πρέπει να τις ανακουφίσουμε και θα το κάνουμε.

-Πότε θα  έρθει η ρύθμιση για τις  ασφαλιστικές οφειλές που αγγίζουν γύρω στα 15 δις ευρώ; Με πόσες δόσεις θα ήσασταν ικανοποιημένος στη διαπραγμάτευση που κάνετε με την τρόικα;

Αυτή η ρύθμιση  πρέπει να είναι η τελευταία και θα είναι η τελευταία. Τελεία και παύλα. Επίσης θα πρέπει για πρώτη φορά να είναι ενιαία, για ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Εννοείται ότι εμείς θα επιδιώξουμε οι δόσεις να είναι όσο το δυνατόν περισσότερες ώστε να μπορεί ο κόσμος να τις πληρώνει. Και κάτι άκόμα. Θα πρέπει να συνοδευτεί με την αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ενός νόμου που παραμένει ο ίδιος από το 1963! Στις αρχές Μαρτίου του 2014 θα ψηφιστεί ο νέος νόμος. Θα καθιερωθεί πλέον ένας σύγχρονος και ενιαίος τρόπος είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.

-Θα ανοίξει  ξανά η συζήτηση για τον  συνδικαλιστικό νόμο;

Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε την ομόθυμη και  έμπρακτη πολιτική βούληση όλων των  κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση  συνεργασίας. Και αυτή δεν φαίνεται να υπάρχει τούτη τη στιγμή. Είναι εμφανές όμως ότι 30 χρόνια από την υιοθέτηση του ν.1264/82,  έχουν αναδειχθεί μια σειρά από στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες, ορατές δια γυμνού οφθαλμού από το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας, ακόμη και από τον ίδιο το συνδικαλιστικό χώρο. Δεν υπάρχει χαμηλή αντιπροσωπευτικότητα; Πως εκπροσωπούνται οι χιλιάδες υποαπασχολούμενοι νέοι ή και οι άνεργοι;  Κάτω από το 10% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα συμμετέχουν σε σωματεία! Δεν είναι έλλειμμα αυτό;

-Υπήρχε και  φοροδιαφυγή συνταξιούχων; Τι ποσά άγγιζε;

Εκτιμάται σε ένα ποσό γύρω στα 80 εκ ευρώ ετησίως. Από εφέτος όμως, αυτή η φοροδιαφυγή  θα «συλλαμβάνεται», καθώς στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των συνταξιούχων θα εμφανίζονται «προτυπωμένες» οι συνολικές αποδοχές από συντάξεις και, το σημαντικότερο, από όλες τις πηγές. Και αυτό κατέστη δυνατό, αφού μόλις πριν ενάμιση μήνα αποκτήσαμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην ψηφιακή βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, πλήρη εικόνα του συνόλου των συνταξιούχων και των συντάξεων που πληρώνει το κράτος.

-Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα που υπήρχε για τους αγρότες που γεννήθηκαν το ΄48- ΄49 και με την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έμειναν ακάλυπτοι, λύνεται και πως;

Είναι γνωστό ότι με τις πρόσφατες  ρυθμίσεις, οι ασφαλισμένοι όλων των  ταμείων -άρα και του ΟΓΑ- είδαν τα γενικά όρια ηλικίας να αυξάνονται κατά δύο χρόνια. Μελετάμε την εναρμόνιση του καθεστώτος συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με αυτό του ΙΚΑ, δηλαδή με 40 χρόνια ασφάλισης να μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 62 έτη.  Από την άλλη, πολύ σημαντική είναι η ήδη έτοιμη ρύθμιση για συμψηφισμό ή παρακράτηση από τη δικαιούμενη σύνταξη οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών και στον ΟΓΑ, καθώς και η δυνατότητα του ασφαλισμένου αγρότη να λαμβάνει σύνταξη ακόμη και αν οφείλει εισφορές που δεν ξεπερνούν, όμως, τις 4.000 ευρώ.


    -Είναι  δυνατόν οι κατηγορούμενοι από  το ΙΚΑ Καλλιθέας για το  σκάνδαλο των μαϊμού επιδομάτων  που ζημίωσε κατά 16 εκατομ. το  Ταμείο, να έχουν προφυλακιστεί  και να αμείβονται ταυτόχρονα  και με το 50% του μισθού τους;

Τέτοια παράδοξα και προκλητικά φαινόμενα, τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη συνοχής του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, θα λάβουν τέλος με την ειδική ρύθμιση που φέρνουμε στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Προσδοκούμε ότι θα εκλείψουν οριστικά τα φαινόμενα ατιμωρησίας, οι παρελκυστικές χρονοβόρες διαδικασίες και το «κρυφτούλι» με τις ΕΔΕ. Σύμφωνα, άλλωστε, με το άρθρο 9 του σχεδίου νόμου, η ποινή των επίορκων θα κυμαίνεται από ένα έως πέντε χρόνια φυλάκιση. Το Ταμείο που έχει πληγεί θα μπορεί στο εξής να ζητάει αποζημίωση όχι μόνο από τον παράνομο συνταξιούχο ή επιδοματούχο αλλά και από τον υπάλληλο που έδωσε την παράνομη σύνταξη ή επίδομα.

-Εσείς πόσο  προχωρήσατε την αξιολόγηση των  υπαλλήλων που θα περάσουν  στο καθεστώς της διαθεσιμότητας;

Δηλώσαμε τις  διαθέσιμες θέσεις που μπορούν να τοποθετηθούν με μετάταξη οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν. Πρόκειται για 544 θέσεις, 22,5% του συνόλου. Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες του υπουργείου, της Επιθεώρησης Εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων για επιπλέον προσωπικό. Θα το πω ευθέως: από το υπουργείο Εργασίας, αυτή τη στιγμή, δεν περισσεύει ούτε ένας υπάλληλος.
 

  -Συντάξεις  μαϊμού τέλος;

Πραγματικά  τέλος. Επειδή όμως είναι προφανές ότι  δεν είναι δυνατό να πραγματοποιούνται  απογραφές κάθε χρόνο -για λόγους κόστους και, κυρίως, ταλαιπωρίας των συνταξιούχων- δημιουργήσαμε το σύστημα «Αριάδνη», μέσω του επανασχεδιασμού της διαδικασίας των ληξιαρχικών πράξεων και της αυτόματης καταγραφής στα ταμεία κάθε δημογραφικής αλλαγής. Η εξοικονόμηση των πόρων που θα προκύψει με την εφαρμογή του συστήματος «Αριάδνη» ανέρχεται στα 478 εκ ετησίως, σύμφωνα και με τα στοιχεία των συνολικών απογραφών. Οπότε ας αναλογιστούμε το εξής: εάν είχαμε εφαρμόσει το σύστημα αυτό 10 χρόνια νωρίτερα, θα είχαμε εξοικονομήσει 5 δις ευρώ, όσα δηλαδή κληθήκαμε εκ των υστέρων να περικόψουμε από τη συνταξιοδοτική δαπάνη»

- Σχετικά με  την αξιοποίηση της ακίνητης  περιουσίας των ταμείων, τι  σκοπεύετε να κάνετε;

Δημιουργήθηκε ήδη και θα παρουσιαστεί την επόμενη  εβδομάδα ο ειδικός δικτυακός  τόπος στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, στον οποίο θα καταγράφεται το σύνολο των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των ταμείων και όλων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Εργασίας (διευθύνσεις κτιριακά χαρακτηριστικά, φωτογραφίες, υφιστάμενα μισθώματα, κ.λπ.). Η επιπλέον διαχειριστική καινοτομία είναι ότι – με διάταξη στο νομοσχέδιο της επόμενης εβδομάδας – τα ταμεία θα υποχρεώνονται να ενημερώνουν σε μηνιαία βάση κάθε μεταβολή που αφορά τα ακίνητα (αλλαγή μίσθωσης, αναπροσαρμογή ενοικίου, κ.λπ.). Τι πετυχαίνουμε με όλα αυτά; Σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη, ενημέρωση κάθε πολίτη και ενδιαφερόμενου, αποτελεσματικότερη αξιοποίηση, προώθηση της διαδικασίας συστέγασης και συγκέντρωσης των φορέων του υπουργείου σε ιδιόκτητα ακίνητα, διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.

-Απαγορεύονται οι καταλήψεις;

Γιατί, πότε επιτρέπονταν; Η κοινωνία απορρίπτει τις μορφές διεκδίκησης που έχουν έντονα κομματικό, μειοψηφικό και, κυρίως, βίαιο  χαρακτήρα.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :