Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2012

Πρόσκληση σε βραδιά χορού

ΒΡΑΔΙΑ ΧΟΡΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ

 Την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 και ώρα 19:30 σας καλώ στο Δημοτικό Θέατρο Νάξου «Ιάκωβος Καμπανέλλης» να παρακολουθήσετε τη δουλειά μιας ολόκληρης χρονιάς. Τα παιδιά μου, που έχουν επιλέξει τον δύσκολο δρόμο του έντεχνου χορού, έχουν την ευκαιρία να σας δείξουν πώς αρχίζει η εκπαίδευση μιας χορεύτριας, πώς χτίζεται το μάθημα από τα πιο μικρά ώς τα πιο μεγάλα της χρόνια και πώς από τάξη σε τάξη εξελίσσεται τεχνικά.
Αν ο χορός είναι μια τέχνη που γεννά έντονα συναισθήματα, τότε ο κλασικός χορός αποτελεί τη βάση όλων των ειδών. Το μπαλέτο είναι............
μια τέχνη που εμπεριέχει την ομορφιά, την εκφραστικότητα και την τραγικότητα. Ο καλλιτέχνης, ερμηνεύοντας τους διάφορους ρόλους, κατορθώνει να βιώσει χιλιάδες συναισθήματα, και το κοινό, μέσω των παραστάσεων, μπορεί να τα δεχτεί και να τα νοιώσει. Η τεχνική του αποτελεί θεμέλιο για οποιοδήποτε είδος έντεχνου χορού δημιουργήθηκε μετέπειτα. Όλα τα είδη σύγχρονου χορού γεννήθηκαν διαμορφώνοντας την κινησιολογία και την τεχνική του μπαλέτου ανάλογα με το ζητούμενο που είχε ο κάθε εμπνευστής συστήματος για να θέσει ως βάση της τεχνικής του (Isadora DuncanMartha GrahamMerce Cunningham κ.ά.). Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι αν δεν έχεις διδαχθεί κλασικό χορό, θα είναι σχεδόν αδύνατο να εξελιχθείς σε ό,τι διαλέξεις. Για αυτό το λόγο, όσοι χορευτές του σύγχρονου ξεχώρισαν είτε είχαν διαπρέψει ως κλασικοί χορευτές (Mikhail Baryshnikov κ.ά.) είτε είχαν λάβει ως βάση αυστηρή κλασική παιδεία.
Ο σύγχρονος χορός τώρα, ως εξέλιξη του είδους, μας δίνει την ευκαιρία να πειραματιστούμε διαφορετικά, να ανακαλύψουμε νέεςμορφές κινησιολογίας και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης με το σώμα μας και επικοινωνίας με το κοινό. Για αυτό το λόγο, οφείλουμε να τον αναγνωρίζουμε ως αξιόλογο σημείο τέχνης, να θαυμάζουμε τους ανθρώπους που τον υπηρετούν, τον εξελίσσουν και τον διατηρούν ζωντανό. Απλώς για μένα η ακρίβεια και η τελειότητα που χαρακτηρίζουν τον κλασικό χορό είναι πρόκληση. Όταν καταφέρεις να σταθείς σ’ αυτά τα μικροσκοπικά παπουτσάκια που λέγονται πουέντ, πολεμώντας πάνω σ’ αυτή τη μικρή επιφάνεια να βρεις την ισορροπία σου καινα νικήσεις τη βαρύτητα, αισθάνεσαι ότι πετάς.
Φαντάζομαι ότι τα λόγια είναι πολύ λίγα για να περιγράψουν την ομορφιά, την αξία και το μέγεθος της τελειότητας που διακρίνουντον έντεχνο χορό, τόσο τον κλασικό όσο και τον σύγχρονο. Η δουλειά μου είναι να προσπαθώ με κάθε τρόπο να τον διατηρώ ζωντανό και να μυώ τα παιδιά μου στον μαγικό του κόσμο.

Με εκτίμηση,
Μαρία Κατσικάρη-Μαρκοπουλιώτη
Σχολή Μπαλέτου

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :