Επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο οι επαφές για κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν «εποικοδομητική η συζήτηση» με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, σε διαδοχικές δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρο της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Επιβεβαίωσε ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος απέκλεισαν τη συνεργασία. Παρ΄ότι «εποικοδομητική» η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, από τις δηλώσεις του κ. Κουβέλη, δεν φαίνεται να υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια για συμμετοχή σε κυβέρνηση με κεντρικό πόλο τη ΝΔ, καθώς ζήτησε «κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα» και έθεσε ζητήματα που αφορούν θέματα επαναφοράς αμοιβών, συλλογικών συμβάσεων , μετενέργειας κλπ, τα οποία δεν εντάσσονται στις...........
πολιτικές εξαγγελίες του κ. Σαμαρά.
Οι διαδικασίες όμως τρέχουν με πραγματικά πολύ γρήγορους ρυθμούς και όλα δείχνουν πώς όποια κυβέρνηση και να υπάρξει, θα υπάρξει μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Πάντως, σε νεώτερη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς, επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε το μεσημέρι.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είπαν όχι σε συμμετοχή στην κυβέρνηση, ενώ η πρόταση του κ. Βενιζέλου για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες,απορρίφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικότερα οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ κ. Σαμαρά μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς της ελάσσονος αντιπολίτευσης και οι δηλώσεις τωνπροέδρων του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ξεκινώντας από τις τελευταίες ειδήσεις, έχουν ως εξής:
Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη
Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Φώτης Κουβέλης, δήλωσε:
«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων προκειμένου να οδηγήσει σε διέξοδο από τα αδιέξοδα». Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε τις 7 θέσεις που είχε παρουσιάσει και προεκλογικά για μια «πολιτική που θα κρατά σταθερά τη χώρα στην ευρωζώνη». Αναφέροντας κάποιους από αυτούς τους επτά όρους, που είναι η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποδέσμευση από όρους του Μνημονίου, όπως είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων, η άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τις αμοιβές, η επαναφορά των Συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας.
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «λευκή εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή» δεν δίνει και ότι εάν θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας θα αποδειχθεί από το αν θα υπάρξει απόφαση για την προγραμματική πρόταση. Έριξε το μπαλάκι στις «άλλες δυνάμεις από τη θέση που θα πάρουν και εάν θα συναινέσουν». Υπογράμμισε ότι όλα θα κριθούν από την προγραμματική συμφωνία και τότε μόνο θα τεθεί και θέμα προσώπων που θα μετάσχουν στην κυβέρνηση.
Η συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο
Το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε να μετάσχει σε κυβέρνηση υπονόησε αλλά δεν είπε σαφώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του πρώτου κόμματος, Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής. Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε μέχρι αύριο το βράδυ να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης «συνευθύνης». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς φαίνεται να αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Βενιζέλου.
Αναλυτικότερα, μετά τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως υπήρξε συμφωνία να δημιουργηθεί αμέσως κυβέρνηση και οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέχρι αύριο βράδυ. Προσέθεσε ότι η πρότασή του για κυβέρνηση συνευθύνης με τα τέσσερα κόμματα παραμένει.
Είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα «είναι απολύτως απογοητευτικές, είναι προκλητικές, καθώς λέει ότι οφείλουμε όλοι οι άλλοι να προχωρήσουμε στον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά οφείλει αυτή η κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». Είναι άποψη «αντιδημοκρατική, αδιέξοδη, απειλητική» είπε ο κ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την αποτυχία της κυβέρνησης, δηλαδή πρακτικά της χώρας».
Ο κ. Βενιζέλος ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας ότι «ο λαός έδωσε την εντολή συνεργασίας και συστράτευσης και δεν γίνεται αυτό από όλους αντιληπτό».
Σχολίασε ότι «αυτοί που θα επιλέξουν το καθήκον της αντιπολίτευσης, πρέπει να συνεργαστούν « προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα σοβαρότητας, αξιοπιστίας και ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης στο εξωτερικό. Τα παραπάνω «προτάσσονται από το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και η σύνθεση της κυβέρνησης» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος των Α.Ε Πάνος Καμμένος, δήλωσε: «Συζητήσαμε τον σχηματισμό κυβέρνησης, ειδικού σκοπού, με πρόσωπο κοινής αποδοχής», πρόταση που δεν δέχθηκε ο κ. Σαμαράς, δηλώνοντας ότι θα είναι ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.
Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος είπε ότι ο κ. Σαμαράς δεν δέχθηκε την καταγγελία του Μνημονίου και όταν ο ίδιος προχώρησε τη συζήτηση στα θέματα της αναδιαπραγμάτευσης, και ειδικότερα το θέμα της ασυλίας της χώρας και της προστασίας της από τους πιστωτές, του αγγλικού δικαίου και των εγγυήσεων για τη δέσμευση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας κ.α, ο κ. Σαμαράς δεν δεσμεύθηκε. « Σε τι ακριβώς θα γίνει η επαναδιαπραγμάτευση» αναρωτήθηκε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς είπε πως σέβεται την υπογραφή του και «θα πάει για συζήτηση, για διαπραγμάτευση και να δούμε τι θα καταφέρουμε».
Επίσης σημείωσε ότι πρότεινε στον κ.Σαμαρά να καταργηθεί ο νόμος περι ευθύνης υπουργών και να τιμωρηθούν οι ένοχοι και ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε μόνο στην εξεταστική επιτροπή.
Καταλήγοντας ανέφερε: «Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει στα πλαίσια της κοινής συμμετοχής δυνατότητα συνεργασίας με αυτούς τους όρους, χωρίς δηλαδή να υπάρχει δέσμευση, ούτε για την καταγγελία του Μνημονίου, ούτε καν για την αναδιαπραγμάτευση, όρων οι οποίοι για εμάς είναι απαραίτητοι...Θα δώσουμε θετική ψήφο στη Βουλή σε αυτά τα νομοσχέδια και θα είμαστε σκληροί στην αντιπολίτευση εκεί που διαφωνούμε. Αν υπάρχουν θετικά θέματα θα τα στηρίζουμε. Αν όμως συνεχίσει αυτή η πολιτική που έχει οδηγήσει την ελληνική οικογένεια στην εξαθλίωση, που έχει οδηγήσει την αγορά στην καταστροφή, που έχει οδηγήσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στην εσωτερική πτώχευση, δεν θα τα στηρίξουμε.
Σχετικα με την αναδιαπραγμάτευση, αν γίνει, τον ρώτησα αν εγγυάται προσωπικά ότι δεν θα υπάρχει πτώχευση εντός μνημονίου κι έχοντας παραιτηθεί της ασυλίας της χώρας. Δεν μπόρεσε να το εγγυηθεί... Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η πορεία της χώρας μέσα από τα δυο Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, είναι μια πορεία προς τον γκρεμό που θα αναχαιτιστεί μονο αν σύσσωμος ο ελληνικός λαός, ενωμένος ο ελληνικός λαός, έχοντας παραμερίσει τις προσωπικές φιλοδοξίες, σταματήσει εδώ αυτή την κατηφόρα προς το κακό».
Επίθεση Σαμαρά σε Καμμένο
Σε δήλωσή του ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μείναμε σύμφωνοι ότι πρέπει εντός της προθεσμίας της εντολής που έχω λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να σχηματιστεί η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Θα υπάρξουν φυσικά και νέες επαφές. Με τον κ. Καμμένο ότι δεν επιθυμεί καμία συνεργασία, δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων και επικαλείται κάθε είδους παράλογα προσχήματα», είπε ο κ. Σαμαράς
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου