Ο θόρυβος προεκλογικός, αλλά – καλά που το κατάλαβαν – οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν μετά τις εκλογές.
Ο λόγος για την κατακύρωση του διαγωνισμού για την ανάθεση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την υποθαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, είπε ότι συνιστά θέμα ηθικής τάξης να μην ληφθούν αποφάσεις για τις σεισμικές έρευνες, δύο με...... τρεις μέρες πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές. Το ίδιο, όπως είπε, θα γίνει με τη στελέχωση του κρατικού φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας για υδρογονάνθρακες.
Γνωστοποίησε επίσης ότι μεγάλες και μεσαίες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον «για το σύνολο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση». Δηλαδή, για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο-Κρήτη και τους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.
Σημείωσε δε ότι το κράτος θα εισπράξει, τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, το πρώτο εκατομμύριο ευρώ από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, από την πώληση των δεδομένων στις εταιρείες που θα προσέλθουν στο διαγωνισμό για τις τρεις περιοχές.
Απαντώντας σε ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για την επιλογή των θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, στις οποίες θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες, ο υφυπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι ο χάρτης διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας καθώς και με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΞ που διαπραγματεύεται τη χάραξη των ορόφων της ελληνικής ΑΟΖ.
Επανέλαβε, εξάλλου, ότι δεν θα μείνει ανεξερεύνητη καμία σπιθαμή ελληνικού εδάφους ή θαλάσσιας περιοχής όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς και ότι, σε βάθος δεκαπενταετίας, η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει έως και το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ρεαλιστικό το στόχο σε βάθος 15ετίας η Ελλάδα να μπορεί να καλύπτει με τους εγχώριους υδρογονάνθρακες έως και το 30% των ενεργειακών της αναγκών, δηλαδή έως και το 30% των ετήσιων εξόδων της (10-12 δισ. ευρώ) για εισαγωγές πετρελαιοειδών.
Ο κ. Μανιάτης διεμήνυσε ότι, μέσα από ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, η Ελλάδα θα είναι αξιόπιστη και σταθερή απέναντι στους επενδυτές, οι οποίοι θα ενδιαφερθούν για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Πρότεινε δε τα όποια έσοδα από την άντληση πετρελαίου να μην χορηγούνται στον ελληνικό προϋπολογισμό αλλά σε ένα ταμείο αλληλεγγύης γενεών.
Πάντως, ο ίδιος ανέδειξε την εξοικονόμηση ενέργειας ως το πιο σημαντικό «ενεργειακό κοίτασμα» για την Ελλάδα, το οποίο ανάμεσα σε άλλα μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι συνιστούν «το μέλλον του πλανήτη» και μία «μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα».
www.elzoni.gr/
Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς
Πριν από 6 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου