Παρασκευή, Μαρτίου 23, 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΨΑΡΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΝΑΞΟΥ.

Κύριοι συνάδελφοι,
Κατ’ αρχάς, να σας γνωρίσουμε ότι ο Δήμος μας δεν αδιαφορεί για ό,τι συμβαίνει στον κλάδο σας και στα συναφή με αυτόν επαγγέλματα και βεβαίως δεν νομοθετεί σχετικά.
Ειδικότερα για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων:
 Στην ανοιχτή επιστολή σας, δεν διευκρινίζετε σε ποιο χρονικό διάστημα αφορούν τα στοιχεία που δίνει η Περιφέρεια για την.......... απορροφητικότητα κονδυλίων στα νησιά των Κυκλάδων.
Στους 15 μήνες που η παρούσα Δημοτική Αρχή βρίσκεται επικεφαλής του Δήμου, βάσει μελετών που υπήρχαν από την προηγούμενη περίοδο ή ολοκληρώθηκαν τώρα, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ τα κάτωθι έργα:

1) Ανέγερση διώροφου κτιρίου με υπόγειο Δ. Νάξου (παιδικός σταθμός), προϋπ/σμού 980.200 €.

2) Βελτίωση δρόμου από Άγιο Ματθαίο (Καλαμούρια) έως δρόμο

Αγίου Αρσενίου-Αγίας Άννας Δ. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, προϋπ/σμού 1.140.000 €.

3) ΧΥΤΑ Δήμου Νάξου, προϋπ/σμού 9.144.400 €.

Επίσης, χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο (ΕΠΠΕΡΑΑ) τα εξής έργα:

1) Δίκτυα Αποχέτευσης παραλιακών οικισμών και εξωτερικά δίκτυα

αποχέτευσης Δ.Δ. Δ. Νάξου, προϋπ/σμού 6.3000.000 €.

2) Αποκατάσταση έντεκα (11) ΧΑΔΑ και προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς,

προσωρινής αποθήκευσης και επεξεργασίας απορριμμάτων του Δ. Νάξου και

Μικρών Κυκλάδων, προϋπ/σμού 2.696.514 €

ΣΥΝΟΛΟ 20.261.114€

Πότε αλήθεια έχουν ξαναπέσει τόσα χρήματα στη Νάξο;



 Πιστεύουμε ότι η εκτέλεση των πιο πάνω έργων δίνει μια αναπτυξιακή πνοή στο νησί. Από την αρχή του 2011 έχουμε συντάξει τις πιο κάτω μελέτες:

1) Ασφαλτόστρωση δρόμων Δ. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, προϋπ/σμού 115.000 €.

Το έργο δημοπρατήθηκε και εκτελείται από το 2011.

2) Αποκαταστάσεις-επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης και διαμόρφωση

Οδών Χώρας και Δημοτικών Κοινοτήτων Νάξου, προϋπ/σμού 132.500 €.

Το έργο θα δημοπρατηθεί σε λίγο διάστημα.

3) Κατασκευή W.C και αγωγών ομβρίων στο 4ο Δ.Σ. Νάξου, προϋπ/σμού 138.000 €.

Το έργο δημοπρατήθηκε και θα ξεκινήσει.

Ακόμη:

α)Επισπεύδουμε τη μελέτη για το λιμάνι, ένα αίτημα που έχει τεθεί προ 15 και πλέον ετών.

β)Έχουμε ήδη υποβάλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για τη νομιμοποίηση όλων των λιμανιών του Δήμου, πρόβλημα που απασχολούσε πολλά χρόνια τις δημοτικές αρχές, αφού ακόμα και σήμερα το κεντρικό λιμάνι του νησιού της Νάξου δεν έχει νομιμοποιηθεί.

γ)Προωθούμε την ολοκλήρωση του Γ.Π.Σ. για τους πρώην Δήμους Νάξου και Δρυμαλίας.



 Στο θέμα της πληρωμής των εργοληπτών υπάρχει πράγματι κάποια καθυστέρηση που οφείλεται αφ’ ενός στον φόρτο εργασίας των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας, αφετέρου στα προβλήματα που χρειάστηκε να επιλύσει η Οικονομική Υπηρεσία λόγω της συνένωσης των πρώην ΟΤΑ του Καλλικρατικού Δήμου μας. Επιφυλασσόμαστε να σας γνωρίσουμε τον αριθμό των υποθέσεων τις οποίες εντός του 2011 διαχειρίστηκε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ύστερα από αιτήματα-καταγγελίες δημοτών μας, οι οποίες ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ με εργολήπτες και δημοτικά έργα, ενώ για πολλές από αυτές υπάρχει και εισαγγελική παρέμβαση ύστερα από αιτήματα των ενδιαφερόμενων.

Θεωρούμε πάντως ότι το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί στη νέα περίοδο πολύ καλύτερα.



 Όπως και προφορικά σας έχουμε ενημερώσει, το θέμα της απευθείας ανάθεσης μικρών δημοτικών έργων (μέχρι 10.000,00€) αντιμετωπίζεται από το Δήμο με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Βασικό κριτήριο για την απευθείας ανάθεση είναι η πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας στην οποία εκτελείται το δημοτικό έργο. Τα περί δημοσιοποίησης των προς ανάθεση έργων που προτείνετε και τα περί κληρώσεως που ελέχθησαν στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου σας, ώστε να επιλεγεί ο εργολήπτης από αυτούς που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, πιστεύω να αντιλαμβάνεστε ότι είναι ανεφάρμοστα και ουσιαστικά οδηγούν σε αδιέξοδο. Για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας, σας γνωρίζω ότι το 2011 ανατέθηκαν απευθείας 46 έργα, σε 22 εργολήπτες. Συγκεκριμένα:

Ένας εργολήπτης ανέλαβε 9 έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν κατεπείγοντα (σχολεία) και σχετικά εξειδικευμένα, συνολικού προϋπ/σμού 58.000€.

Ένας εργολήπτης ανέλαβε 7 έργα (Xωματουργικά), συνολικού προϋπ/σμού 35.000€.

Δύο εργολήπτες ανέλαβαν από 4 έργα, συνολικών προϋπολογισμών 13.500€ ο πρώτος και 29.500€ o δεύτερος.

Τέσσερις εργολήπτες ανέλαβαν από 2 έργα (συνολικού κόστους 20.000€, 12.000€, 19.000€, 14.700€ ο καθένας, αντίστοιχα).

Δεκατέσσερις εργολήπτες ανέλαβαν από 1 έργο από 862€ έως 10.000€.

Συνολικά ο προϋπολογισμός των 46 έργων είναι 271.228€.



 Το τ. Πολεοδομικό Γραφείο (Γραφείο Δόμησης πλέον) ανήκει υπηρεσιακώς στο Δήμο από 1/1/2011 και συνεπώς από τότε είμαστε τυπικώς υπεύθυνοι “για ό,τι γίνεται ή δεν γίνεται εκεί μέσα” και την εύρυθμη λειτουργία του.

Πρέπει πάντως να σας ενημερώσουμε ότι τους 15 μήνες που είναι η Πολεοδομία στο Δήμο, εκείνο που μπορέσαμε να διαπιστώσουμε είναι ότι «εκεί μέσα» παράγεται ένα πολύ σημαντικό και θετικό έργο.

Το γεγονός και μόνο ότι το Γραφείο αυτό με την υποστελέχωση που έχει για ένα τέτοιο αντικείμενο εξυπηρετεί επτά (7) νησιά, θα αρκούσε για να θεωρείται μια επιτυχημένη Υπηρεσία. Άλλωστε, όταν ακούμε πανελληνίως για τεράστια σκάνδαλα σε αντίστοιχα Γραφεία, όταν ακούμε για «λογαριασμούς» που ανοίγονται με εντολές Εισαγγελέων, όταν διαβάζουμε σε πρωτοσέλιδα μεγάλων Αθηναϊκών εφημερίδων για τερατώδεις παράνομες κατασκευές, κλπ, χωρίς για το Πολεοδομικό Γραφείο Νάξου να υπάρχουν ποτέ αντίστοιχες αναφορές, πώς προκύπτει ότι «εκεί μέσα κάτι γίνεται ή δεν γίνεται»;

To γεγονός επίσης της γενικής παθογένειας της Δημόσιας Διοίκησης που επικρατεί 30 χρόνια τώρα και μερικές μικροδιαφορές που προκύπτουν μεταξύ ιδιωτών και Πολεοδομικού Γραφείου, κάτι όμως που παρατηρείται σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, δεν νομίζουμε ότι δικαιολογεί το «για ό,τι γίνεται ή δεν γίνεται εκεί μέσα».

Είναι βεβαίως μάλλον δυσεξήγητο να θεωρείτε ότι με την υπαγωγή των Γραφείων Πολεοδομίας στους δήμους, όπως αποφάσισε ….ο «Καλλικράτης», θα εξαφανίζονταν αυτομάτως όλες οι δυσλειτουργίες που συνοδεύουν 30 χρόνια τώρα αυτές τις Υπηρεσίες.

Πράγματι είμαστε υπεύθυνοι για την από σήμερα και πέρα «ανεξέλεγκτη επέκταση της πόλης της Νάξου και το χαρακτηρισμό ως “εντός οικισμού” μεγάλων οικοπέδων με απλή υπογραφή δύο υπαλλήλων της Πολεοδομίας, γεγονός που καταστρατηγεί την όποια πολεοδομική μελέτη πριν ακόμα ολοκληρωθεί» και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας γι’ αυτό, κυρίως για τις περιπτώσεις που υπήρξε υπόμνηση, διαμαρτυρία ή καταγγελία προς εμάς.

Πόσες όμως εκτάσεις υπάρχουν πλέον για να γίνουν όλα αυτά;

Μήπως θα ήταν σκόπιμο ο Σύλλογος Μηχανικών να καταγράψει όλες αυτές τις περιπτώσεις των τελευταίων 30 ετών, ώστε να υπάρχει στο Δήμο σχετικό αρχείο;

Πράγματι είμαστε υπεύθυνοι για την από σήμερα και πέραν ισόνομη αντιμετώπιση από το Γραφείο Δόμησης των μηχανικών και των πολιτών και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και γι’ αυτό.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και θα καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια «για την απάλειψη, σε συνεργασία με τους υπαλλήλους και το Σύλλογό σας, της φήμης για διαφθορά της Υπηρεσίας» που αναφέρετε στην ανοικτή επιστολή σας.

Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι το περί «φήμης για διαφθορά» είναι τελείως ανυπόστατο και δεν νομίζουμε ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, πέραν της αναλογίας που προκύπτει από τη γενική πανελλήνια εντύπωση που επικρατεί για τις «Πολεοδομίες» γενικώς.

Αντιλαμβάνεστε βεβαίως ότι η πλέον αποδοτική συνεργασία για την απάλειψη αυτή, μπορεί και πρέπει να γίνει με το Σύλλογό σας επειδή χωρίς αυτήν είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό, αφού εσείς και οι ιδιώτες που συνεργάζεστε γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον πότε η φήμη αυτή ευσταθεί.

Να είστε λοιπόν απέναντί μας.

Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον έλεγχο και ούτε διεκδικήσαμε το αλάθητο. Καλώς και ευλόγως απαιτείτε τη λύση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Πρέπει όμως και εσείς να συνεργαστείτε και να συνδράμετε το Δήμο, για να έχουμε και εμείς και οι δημότες μας το καλύτερο αποτέλεσμα.









Ο Δήμαρχος

κ.α.α.





Απόστολος Κ. Ψαρράς

Αντιδήμαρχος


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ότι θέλει μπορεί να πει ο οποιοσδήποτε για τον Απόστολο. Να καυτηριάσει ή να αντιπολιτευθεί τις θέσεις και τις πεποιθήσεις του. Να αξιολογήσει ή να αμφισβητήσει τη δράση και την αποτελεσματικότητά του. Να τον κατηγορήσει για υπερβολικό σωβινισμό και ίσως και για ισχυρογνωμοσύνη και εμμονή στις θέσεις και στις αρχές του. Εκείνο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας με επιχειρήματα είναι την τιμιότητά του. Όποιος θέλει επώνυμα μπορεί να ζητήσει διαφάνεια όπου εμπλέκεται ο Απόστολος γιατί ο Απόστολος ήταν είναι και θα είναι τίμιος και ειλικρινής.

Ανώνυμος είπε...

Τίμιος μπορεί να είναι,ειλικρινής όμως τουλάχιστον στην επιστολή αυτήν δεν είναι.
Αν ήταν ειλικρινής θα μας έλεγε όσα ξέρει για την κατάσταση που επικρατεί στην πολεοδομία.
Εκτός και αν δεν ξέρει για τα έργα και τις ημέρες του επικεφαλή του πολεοδομικού γραφείου.
Εκτός και αν εγκρίνει την ταυτόχρονη ιδιότητα του επικεφαλή,δηλαδή δημόσιος υπάλληλος αλλά και ιδιώτης μηχανικός.