Σε ηλικία 89 ετών απεβίωσε σήμερα ο Λάκης Σάντας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, πριν από 70 χρόνια, κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.
Ο Απόστολος Σάντας γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 στη Λευκάδα. Το 1934, η οικογένεια του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τελείωσε το γυμνάσιο το 1940 και πέρασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, κατέβασε μαζί με το φίλο του Μανόλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. «Ήταν η πρώτη ανάσα της αντίστασης» είχαν πει στη Βουλή, τιμώντας τον Λάκη Σάντα και το Μανώλη Γλέζο(φωτο μαζί), το Νοέμβριο του 2008. «Δύο δεκαοκτάχρονα που έπαιξαν με την...... ιστορία, είδαν ένα σύμβολο και αποφάσισαν να γίνουν σύμβολα οι ίδιοι».
Το 1942 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ και βγήκε στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε. Το 1946 εξορίστηκε στην Ικαρία, το 1947 φυλακίστηκε στην Ψυττάλεια, απ' όπου το 1948 εστάλη στην Μακρόνησο.
Στη συνέχεια, διέφυγε στην Ιταλία και ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα έζησε μέχρι το 1962. Το 1963 επέστρεψε στην Ελλάδα.
Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Θ.) του νοσοκομείου Σωτηρία, που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν.
Συλλυπητήρια μηνύματα
Τη λύπη του για το χαμό του Λάκη Σάντα εκφράζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ, υπογραμμίζοντας ότι «ανέβασε τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας στα ύψη. Πάντα απλός, αλλά όχι απλοϊκός, και πάντα σεμνός» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές και τους αγώνες μας».
«Η Αριστερά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός θα τον έχουν πάντα στην καρδιά τους και στη μνήμη τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ και το ΚΚΕ εκφράζει την θλίψη του για το θάνατο του αγωνιστή Λάκη Σάντα «που με τόλμη συμμετείχε το Μάη του 1941 στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από τον βράχο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια από τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ με το όπλο πολέμησε κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους.
Για αυτή την αντιστασιακή του δράση τιμωρήθηκε σκληρά από τις αστικές κυβερνήσεις με φυλακές και εξορίες στην Ικαρία και στην Μακρόνησο. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
/www.ethnos.gr
Σάββατο, Απριλίου 30, 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου