Τρίτη, Ιουλίου 31, 2018

Handelsblatt: Ανεπηρέαστος ο ελληνικός τουρισμός από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε ρεπορτάζ της για τις επιπτώσεις στις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι και την Κινέττα αναφέρει στην ότι αυτές δεν υπάρχει, καθώς ο ελληνικός τουρισμός έμεινε ανεπηρέαστος, χωρίς ακυρώσεις ή μείωση της ζήτησης και οδεύει σε νέο ιστορικό ρεκόρ τουριστών και εσόδων.
Η Handelsblatt σημειώνει ότι ο τουριστικός τομέας βοήθησε την χώρα να βγει από την κρίση, με συνεχή ρεκόρ την τελευταία τριετία. Η εφημερίδα αναφέρει: «Ουρές μπροστά από την Ακρόπολη, στριμωξίδι στις παραλίες, πλήρη σε κρατήσεις ξενοδοχεία. Ο τουρισμός στην Ελλάδα αυξάνεται για τρίτη συνεχή χρονιά. ‘Είμαστε κλεισμένοι μέχρι τον Οκτώβριο' λέει ο Χαράλαμπος Στεφανίδης, ο οποίος έχει μια μικρή οικογενειακή πανσιόν στην Πάρο. ‘Πέρυσι η χρονιά πήγε πάρα πολύ καλά αλλά το 2018 αναμένεται ακόμα καλύτερο' λέει ικανοποιημένος ο.... ξενοδόχος».

Η Handelsblatt συνεχίζει: «Ακόμα και οι πυρκαγιές στα περίχωρα της Αθήνας, όπου στο Μάτι τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεν επηρεάζουν μέχρι σήμερα τον τουρισμό. Εξαιτίας των καταστροφών από τις πυρκαγιές δεν υπάρχουν ακυρώσεις αναφέρουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Τους πρώτους έξι μήνες του 2018 αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών κατά 10,5 % στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας». 

Η ταξιδιωτική κίνηση τόσο στο ΔΑΑ "Ελ.Βενιζέλος", όσο στο αεροδρόμιο "Ν.Καζαντζάκης" του Ηρακλείου και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, παραμένει υψηλή όπως αναμενόταν καθ'ολη τη διάρκεια του Ιουλίου. Και παρά τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές δεν υπήρξαν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις στις πτήσεις από και προς το εξωτερικό. Οι πληρότητες των πτήσεων στους τουριστικούς προορισμούς κυμαίνονται άνω του 80% όπως προβλεπόταν και η επιβατική κίνηση τον μήνα Ιούλιο παραμένει αυξητική σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2017 και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει για έναν ακόμη μήνα διψήφια αύξηση στις διεθνείς αφίξεις.

Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός του Υπουργείου Τουρισμού όπου σε διαρκή επαφή με τις Πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό και τις Προξενικές Αρχές των ξένων χωρών στην Ελλάδα παρείχε συνεχή ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση των ξένων τουριστών στο Μάτι. Ενώ, μέσω των Γραφείων ΕΟΤ Εξωτερικού παρείχε άμεση ενημέρωση σε tour operators για την κατάσταση στο Κέντρο Αθήνας και τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, προκειμένου να μην επηρεαστεί η ήδη εξαιρετική φετινή πορεία του τουρισμού. 

Επίσης, σε συντονισμό με όλους τους φορείς του ελληνικού τουρισμού (ΞΕΕ, ΣΕΤΕ, ΠΟΞ FedHatta) προγραμματίστηκε η παροχή φιλοξενίας σε πληγέντες, η μεταφορά του μικρού αριθμού τουριστών που βρίσκονταν στην περιοχή σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της Αττικής.

Συλλυπητήριες επιστολές απέστειλαν στην Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά η Ομοσπονδία Τουριστικών Επιχειρήσεων της Γερμανίας BTW και ο ΓΓ του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών Ζουράμπ Πολολικισβίλι. Ενώ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού κατόπιν επικοινωνίας της Έλενας Κουντουρά με το Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ξεκίνησε παγκόσμια καμπάνια ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού με σύνθημα, οπού καλεί τους παγκόσμιους ταξιδιώτες όχι μόνο να ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα, αλλά και να δαπανήσουν περισσότερο, προκειμένου να στηρίξουν έμμεσα τους πληγέντες.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα ενδεχομένως να ξεπεράσει φέτος τα 33 εκατομμύρια, αλλά «ακόμα περισσότερο από τον αριθμό των τουριστών αυξάνονται τα έσοδα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τουρίστες απέφεραν έσοδα σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάιο, μια αύξηση της τάξεως του 35% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο».

Τους πέντε πρώτους μήνες τα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν αύξηση κατά 22% και «αυτή η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στους Γερμανούς επισκέπτες, οι οποίοι απέφεραν 65% περισσότερα έσοδα στη χώρα. Το 2017 η Ελλάδα αποτέλεσε την νούμερο ένα τάση στους ταξιδιωτικούς προορισμούς και όπως αναφέρουν ταξιδιωτικοί πράκτορες όπως η Tui, Thomas Cook και Neckermann καταγράφεται μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο».

Και καταλήγει ότι στο σύνολο των ελληνικών προορισμών, οι δημοφιλείς Κρήτη, Ρόδος, Κως, Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος οι πληρότητες αυτή την περίοδο πλησιάζουν στο 100% και στους λιγότερο δημοφιλείς κυμαίνεται από 85-95%. Το μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με την Handelsblatt  υπολογίζεται ότι θα επισκεφτούν την Ελλάδα περισσότεροι από 3,1 εκατ. ξένοι ταξιδιώτες σε 19 περιοχές της χώρας, καταγράφοντας αύξηση 11-12% σε σχέση με τον Ιούλιο 2017. Ενώ, σε ανάλογα επίπεδα υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί και ο φετινός Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :