Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2017

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ, ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Τις τελευταίες δύο ημέρες, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων σε σχέση με την πολιτική κατάσταση της χώρας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έτρεξαν στην πιο ευνοϊκή περίοδο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Είχαν προηγηθεί:
§  Η καλοκαιρινή περίοδος και οι....
τουριστικές εισπράξεις που πάντα ευνοούν την κυβέρνηση.
§  Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης (έστω και με τον τρόπο που έγινε) που έφεραν μία μικρή ανακούφιση.
§  Η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα που διευκόλυνε το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης.
§  Τα καλά λόγια, για την πρόθυμη κυβέρνηση, αξιωματούχων των θεσμών όπως ο Νταϊσεμπλουμ, η Λαγκάρντ, ακόμη και ο Σόϊμπλε.
    Τα καλά λόγια βεβαίως εκπορεύονται από την επιθυμία τους να τελειώνουν με την Ελλάδα, όπως-όπως, όσο και αν στοιχίσει αυτό στην ελληνική οικονομία.
§  Το ταξίδι Τσίπρα-Καμμένου στην Αμερική που πάντα βοηθά επικοινωνιακά την εκάστοτε κυβέρνηση.
§  Οι πιο κακεντρεχείς θα έλεγαν ότι αυτή η περίοδος ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον πρωθυπουργό, διότι είχε και πλείστες όσες ευκαιρίες, να κάνει ο ίδιος επίδειξη της προόδου του στην αγγλική γλώσσα και η σύντροφός του να αναδείξει τη βελτίωσή της σε στυλιστικό επίπεδο.
§  Στα ευνοϊκά για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και αριστερόστροφες πρωτοβουλίες όπως αυτές για την αλλαγή φύλου ή νομιμοποίηση του μπάφου.

Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν τρία πράγματα τα οποία δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν σε τέτοια ένταση.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;

§  Συντριπτική παράσταση νίκης για την Ν.Δ.
§  Παγιωμένη διαφορά 13% στην πρόθεση ψήφου, υπέρ της Ν.Δ.
§  Συντριπτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε δημοφιλία και καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Γεννιέται λοιπόν ένα ερώτημα:
Γιατί σε μία τόσο ευνοϊκή περίοδο για την κυβέρνηση οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό συσπειρώνονται γύρω από την Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Η απάντηση είναι απλή:
H υπερβολική εκμετάλλευση των επικοινωνιακών παιχνιδιών από την κυβέρνηση, εκπαίδευσε την κοινωνία να διακρίνει ευκολότερα τα κόλπα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από την πραγματική πολιτική.

Δηλαδή τελικά οι πολίτες έχουν αναπτύξει την ικανότητα να διακρίνουν εύκολα τα ψέματα από τις αλήθειες.

Από τη μία πλευρά λοιπόν ακούν μία κυβέρνηση η οποία είναι βουτηγμένη στο ψέμα και προσπαθεί να παρουσιάσει μία ιδανική κατάσταση την οποία οι πολίτες δεν βιώνουν. Αντίθετα τρέχουν να περιμαζέψουν ότι τους έχει απομείνει από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων για να πληρώσουν τα κάθε είδους χαράτσια, εισφορές και φόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να παραμείνει στην εξουσία.

Από την άλλη ακούν το μετρημένο, ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επιμένει κυρίως σε ένα πράγμα. Την τεράστια προσπάθεια που θα καταβάλλει για να ανοίξουν νέες δουλειές, μέσω πραγματικών επενδύσεων.

Γιατί οι νέες δουλειές θα φέρουν την προστασία των συντάξεων, τη μείωση των φόρων και των εισφορών, την αύξηση του παραγόμενου πλούτου και τελικά μία καλύτερη ζωή για τους Έλληνες.

Η προσπάθεια αυτή μαζί με τη θέληση για περιστολή των δαπανών του κράτους και μία σειρά από επιμέρους πολιτικές για αξιολόγηση και επιβράβευση, εξάλειψη της ανομίας, ενθάρρυνση της αριστείας, επανάκτηση της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας και των αγορών, προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων κλπ είναι η πεμπτουσία της δρομολόγησης της ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται ούτε με ευχές, ούτε με αφορισμούς. Χρειάζεται στρατηγική, γνώση, σχεδιασμό και διάθεση υλοποίησης συγκεκριμένων πολιτικών.

Όλα τα άλλα είναι επικοινωνία και ευτυχώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η σημασία της επικοινωνίας έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Γιώργος Βακόνδιος

Πολιτευτής Κυκλάδων ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :