Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2017

Πιστοποιητικό πυροπροστασίας επαγγελματικού χώρου . Τι είναι και πώς εκδίδεται.

Τo πιστοποιητικό πυροπροστασίας είναι μια έγγραφη πιστοποίηση από την Πυροσβεστική ότι ένας επαγγελματικός χώρος (πχ. φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος κτλ) είναι ασφαλής για να λειτουργήσει για τον λόγο τον οποίο έχει σχεδιαστεί.
Το πιστοποιητικό πυροπροστασίας εκδίδεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και κατάθεση της μελέτης πυροπροστασίας υπογεγραμμένης από ιδιώτη μηχανικό.
Η εγκεκριμένη μελέτη ορίζει τα .....
μέτρα πυροπροστασίας τα οποία οφείλει να τοποθετήσει ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής της επιχείρησης.  Τα μέτρα πυροπροστασίας διαφέρουν ανά περίπτωση και προκύπτουν από τη μελέτη πυροπροστασίας την οποία εκπονεί ο ιδιώτης μηχανικός.
Στο άρθρο αυτό επιχειρούμε να παρουσιάσουμε, υπό μορφή συχνών ερωτήσεων-απαντήσεων, απλά και αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος για την έκδοση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας επαγγελματικού χώρου.

Τι αφορά γενικά ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτηρίων;
Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτηρίων καθορίζει τις απαιτήσεις και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στα κτίρια, προκειμένου:
α) Να προστατεύεται η ζωή και η υγεία των ατόμων που βρίσκονται σε αυτά σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
β) Να εμποδίζεται η εξάπλωση της φωτιάς από τον χώρο όπου εκδηλώθηκε στους άλλους χώρους του κτηρίου.
γ) Να αποτρέπεται η μετάδοση της φωτιάς από τον χώρο που εκδηλώθηκε στα όμορα και στα γειτονικά ακίνητα καθώς και στις γειτονικές περιοχές.
δ) Να προστατεύονται τα ίδια τα κτήρια και τα περιεχόμενά του.
Με βάση τον Κανονισμό πυροπροστασίας συντάσσεται μια μελέτη πυροπροστασίας η οποία περιέχει την παθητική και την ενεργητική πυροπροστασία.

Τι σημαίνει παθητική πυροπροστασία;
Η παθητική πυροπροστασία αποβλέπει στον έλεγχο της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και στην έγκαιρη εκκένωση του κτηρίου εφόσον εκδηλωθεί η πυρκαγιά. Αναφέρεται σε κατασκευαστικές προβλέψεις γι’ αυτό και αναφέρεται ως «παθητική». Τα μέτρα παθητικής πυροπροστασίας αποτελούν τη δομική πυροπροστασία του κτηρίου και είναι ενσωματωμένα στην αρχιτεκτονική και στατική μελέτη κατασκευής του κτηρίου.
Η παθητική πυροπροστασία αφορά σε μέτρα:
·         Για την μη εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός και εκτός του κτηρίου.
·         Για την επάρκεια και αντοχή των δομικών στοιχείων του σκελετού του κτηρίου για κάποιο χρονικό διάστημα στην πυρκαγιά ώστε να είναι δυνατή η εκκένωση του.
·         Για την κατάλληλη σχεδίαση των οδεύσεων διαφυγής και των εξόδων κινδύνου.

Τι σημαίνει ενεργητική πυροπροστασία;
Η ενεργητική πυροπροστασία έχει ως στόχο την αντιμετώπιση και καταστολή της πυρκαγιάς εφόσον αυτή εκδηλωθεί εντός του κτηρίου. Τα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας προτείνονται από τον μελετητή μηχανικό και αφορούν στον εξοπλισμό και τις ενέργειες που γίνονται αν εκδηλωθεί πυρκαγιά  (γι’ αυτό και η μελέτη χαρακτηρίζεται ως «ενεργητική»).
Στα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας περιλαμβάνονται:
·         Η τοποθέτηση πυροσβεστήρων στους διάφορους χώρους αλλά και στο λεβητοστάσιο του κτηρίου. Ο αριθμός αλλά και ο τύπος των πυροσβεστήρων ανά χώρο ορίζονται αναλυτικά στα σχέδια του μηχανικού.
·         Η τοποθέτηση πυροσβεστικής φωλεάς.
·         Το  χειροκίνητο σύστημα συναγερμού.
·         Η φαροσειρήνα.
·         Το αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης.
·         Το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης.
·         Η τοποθέτηση πυράντοχης πόρτας.
·         Η δημιουργία τεχνητής λεκάνης συγκέντρωσης του καυσίμου από τον λέβητα και ασφαλούς απόρριψης του σε περίπτωση σοβαρής «αστοχίας» των μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Ποια είναι η διαδικασία για την έκδοση ενός πιστοποιητικού πυροπροστασίας επαγγελματικού χώρου;
 Συνοπτικά, η διαδικασία έκδοσης ενός Πιστοποιητικού Πυροπροστασίας έχει ως εξής :
Ø  Κατατίθεται από ιδιώτη μηχανικό μία μελέτη πυροπροστασίας για τον εξεταζόμενο χώρο.
Ø  Εγκρίνεται αυτή η μελέτη από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ø  Υλοποιούνται από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης τα μέτρα Πυροπραστασίας όπως αυτά προτείνονται στην εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας.
ü  Κατατίθενται τα δικαιολογητικά για την έκδοση του Πιστοποιητικού Πυροπροστασίας (αντίγραφα οικοδομικής άδειας και συμβολαίου, απαιτούμενες υπεύθυνες δηλώσεις ιδιοκτήτη, μηχανικού και προμηθευτή των πυροσβεστήρων, παράβολο 10 ευρώ για την προμήθεια του βιβλίου καταχωρίσεων της πυροσβεστικής κτλ).
Ø  Ελέγχεται η πληρότητα των δικαιολογητικών και εκδίδεται το Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ποιες μελέτες απαιτούνται για την έκδοση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας;
Η εγκεκριμένη μελέτη ορίζει τα μέτρα πυροπροστασίας τα οποία οφείλει να τοποθετήσει ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής της επιχείρησης.  Τα μέτρα πυροπροστασίας διαφέρουν ανά περίπτωση και προκύπτουν από τη μελέτη πυροπροστασίας την οποία εκπονεί ο ιδιώτης μηχανικός.
Για τα κτήρια των οποίων η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί προ του 1989 η μελέτη πυροπροστασίας περιλαμβάνει μόνο τη μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας η οποία συντάσσεται και υπογράφεται από ιδιώτη μηχανικό. Ακολούθως, κατατίθεται στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία εκδίδει το Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας.
Για τα κτήρια των οποίων η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί μετά το 1989 πρέπει η μελέτη της πυροπροστασίας να περιλαμβάνει τόσο τη μελέτη ενεργητικής όσο και τη μελέτη της παθητικής πυροπροστασίας.

Ποιά είναι τα συνήθη μέτρα πυροπροστασίας που προκύπτουν για ένα εκπαιδευτικό κέντρο;
Τα συνήθη μέτρα που προκύπτουν σε ένα τυπικό εκπαιδευτήριο είναι:
1.  η τοποθέτηση πυροσβεστήρων ξηρής σκόνης κατασβεστικής ικανότητας 21Α και πυροσβεστήρων CO2 κατασβεστικής ικανότητας 55Β.
2. η τοποθέτηση πυροσβεστικής φωλεάς.
3. η τοποθέτηση φωτισμού ασφαλείας εξόδων διαφυγής (ΕΧΙΤ).
4. η τοποθέτηση χειροκίνητου συστήματος συναγερμού.

Γεώργιος Καμίτσος
M.Sc. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.anakainisi.biz



Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :