Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2016

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Χώρα Νάξου(φωτο)

Με λαμπρότητα και ευλάβεια το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 τελέστηκε η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Ιησού Χριστού σε όλο το νησί, σε πολλούς φερώνυμους ή ενοριακούς ή άλλους ναούς στην πόλη, στα χωριά, στην εξοχή και με μεγάλη προσέλευση πιστών.
Στη Χώρα της Νάξου υπάρχουν δύο ναοί αφιερωμένοι στον Σωτήρα Χριστό, η μία στην παλιά Χώρα και η άλλη στην ομώνυμη συνοικία πλησίον του ....
Γυμνασίου και του Λυκείου Νάξου. Οι δύο αυτοί φερώνυμοι ναοί εόρτασαν με εσπερινό την παραμονή και όρθρο και θεία λειτουργία την ημέρα της εορτής. Ανάλογες ακολουθίες έγιναν και στον Ι.Ναό Πανταάσσης Χώρας Νάξου.
* Στην παλιά Χώρα.  Στο Ναό του Σωτήρος Χριστού (πλησίον της εισόδου της παλιάς Χώρας) που είναι πιο πολύ γνωστός στους κατοίκους της περιοχής ως "Παναγία του Χριστού", κατά τον όρθρο και θεία λειτουργία στις 6 Αυγούστου ιερούργησαν οι πατέρες Απόστολος Βελώνης και Νεκτάριος Αλεξόπουλος, ενώ στο Αναλόγιο τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι Πρωτοψάλτες του Μητροπολιτικού Ναού Νάξου κύριοι Στυλιανός Βλησίδης και Δημήτριος Παπάνης. Στο Ψαλτήρι βοηθός και ο κ. Γιάννης Δρύλλης. Σημαντικές είναι οι εικόνες του Ναού του Χριστού, μεταξύ των οποίων και η εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (ο οποίος μαζί με τον Άγιο Πολύκαρπο) θεωρείται ο ιδρυτής της εκκλησίας της Νάξου. Στη ανατολική αυλή του Ναού είχαν την ευκαιρία οι πιστοί να προσκυνήσουν και το μικρό αλλά γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αντίπα.
* Στον Ι. Ναό της συνοικίας του Χριστού.
Ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα είχε ο εορτασμός στον Ναό του Χριστού σε λόφο στην ομώνυμη συνοικία (που ανήκει στην Ενορία του Ι. Ναού των Αγίων Νικοδήμου του Αγιορείτου και Νικολάου Πλανά). Ιερούργησαν οι πατέρες Κων/νος Κύλης και Νικόλαος Ρώτας. Στο Αναλόγιο έψαλλαν οι κύριοι Παναγιώτης Καγκής, Αντώνης Κονδύλης, Γιώργος Μαϊτός, Χρήστος Κουφόπουλος και ο μικρός Γιάννης Ρώτας. Πλήθη πιστών συνέρρευσαν στον Ναό για να παρακολουθήσουν τις ιερές ακολουθίες. Στο τέλος της θείας λειτουργίας έγινε περιφορά της εικόνας του Χριστού και άλλων εικόνων σε δρόμους της συνοικίας αυτής. Μετά το τέλος των ακολουθιών διανεμήθηκαν αντίδωρο, σταφύλια και άρτος στο εκκλησίασμα.
* Αλλά και στην υπόλοιπη Νάξο στις 6 Αυγούστου κάθε χρόνο γιορτάζεται πανηγυρικά η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Μεγάλες θρησκευτικές πανηγύρεις γίνονται στην ιστορική Μονή του Φωτοδότη Χριστού στον Δανακό, στον Δαμαριώνα (όπου ο ενοριακός ναός του Χριστού), στο Γλινάδο και σε άλλα χωριά.


Γιάννης Λογαράς










Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :