Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2014

Υπαναχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου για τις "άγονες" γραμμές

Μετά την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης
Μετά την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πήρε πίσω την παράγραφο 2 της επίμαχης τροπολογίας που είχε καταθέσει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, δηλαδή την αζημίως λύση των συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας, με την οποία κινδύνευαν πολλά νησιά για 9-10 μήνες το χρόνο να μείνουν χωρίς πλοία.
Ο βουλευτής Κυκλάδων και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Ναυτιλίας, Νίκος Συρμαλένιος, τόσο στην.....
πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του, απαίτησε από τον υπουργό να απαντήσει ευθέως εάν θα μείνουν τα νησιά χωρίς πλοία για μεγάλα διαστήματα κατά τη χειμερινή περίοδο και τι θα γίνει με τα οφειλόμενα δεδουλευμένα των ναυτικών σε περίπτωση λύσης των συμβάσεων.

Τοποθετούμενος αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το Μάιο 2014 καταγράφουν αύξηση αφίξεων 12,6% σε σχέση με το Μάιο 2013, όμως οι εισπράξεις αυξάνονται οριακά μόνο κατά 0,8%, και τόνισε ότι το τουριστικό μοντέλο που υιοθετεί η κυβέρνηση, έχει τρεις στόχους:
α) Παρέχεται από ισχυρά συμφέροντα σε μεγάλους παίκτες, β) αποξενώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών από το δημόσιο χώρο (ακτές, παραλίες κλπ) και γ) συνθλίβει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης απαξιώνει το περιβάλλον, που αποτελεί την πιο αξιόπιστη παράμετρο της τουριστικής ανάπτυξης και που ως συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί οικονομικό, και όχι μόνο, οικολογικό μέγεθος. Αυτό γίνεται τόσο με τη χωροθέτηση μαρινών σε αρχαιολογικούς και προστατευόμενους χώρους και με τη δυνατότητα αύξησης των χερσαίων χώρων των μαρινών από 20 σε 50 στρέμματα, κάτι που για τα νησιά δεν έχει καμιά σχέση ούτε με τη φέρουσα ικανότητα, ούτε με τα μεγέθη και τα ευαίσθητα οικοσυστήματά τους. Επίσης, απαξιώνει το περιβάλλον με τη σκανδαλώδη διάταξη για δέσμευση και κατασκευή προβλητών, εξεδρών κλπ, σε αιγιαλούς και παραλίες, έμπροσθεν τετράστερων και πεντάστερων ξενοδοχείων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων με 150 κλίνες και πάνω. Ακόμα η διάταξη για τα ναύδετα (ρεμέτζα), αποσκοπεί προφανώς να επιβάλλει νέα χαράτσια σε χιλιάδες βαρκάρηδες και μικρά σκάφη που αγκυροβολούν στα λιμανάκια ανά την επικράτεια, ενώ θα αποτελέσει ουσιαστικό αντικίνητρο στο θαλάσσιο τουρισμό, αφού θα υποχρεώνει τα σκάφη που αναζητούν ήρεμους και απόμακρους όρμους, να πληρώνουν τέλος αγκυροβολίου.
Τέλος, επεσήμανε ότι το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, είναι ο ποιοτικός τουρισμός, με σεβασμό στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :