Τετάρτη, Φεβρουαρίου 12, 2014

Πρωτοφανής ενέργεια η ίδρυση απ΄ τη Μητρόπολη αντισυλλόγου στην Κωμιακή

«Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες»
            Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους ο Μητροπολίτης Παροναξίας συνεχίζει τις ακατανόητες και άνευ ουσίας ενέργειές του εναντίον όλων των Κωμιακιτών σχετικά με την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, που μόνο αναστάτωση προκαλούν.
            Ήμουν Πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνίδας Νάξου (1972-1974) τότε που ξεκίνησε η προσπάθεια να δημιουργηθεί βιβλιοθήκη στην Κωμιακή και.....
αναζητούσαμε χώρο για τη στέγασή της. Τότε ο αγωνιστής παπα-Γιώργης Προμπονάς, ο διευθυντής του σχολείου συγχωριανός μας Νίκος Ι. Κορρές και ο Σύλλογος Κορωνίδας από κοινού ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια και, όπως γράφει και η σχετική αναμνηστική πλάκα έξω απ’ την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, «Ωκωδόμησαν εν έτει 1977 οι ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΜΙΑΚΙΤΑΙ εφημερεύοντος ιερέως Γεωργίου Προμπονά».
            Όλοι οι Κωμιακίτες γνωρίζουμε και ασφαλώς θα το καταθέσουμε και ενόρκως, όταν και όπου χρειαστεί, ότι ο χώρος στον οποίο χτίστηκε η αίθουσα ήταν ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ, μη εκκλησιαστικός και δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.
            Είναι επίσης γνωστό ότι η αίθουσα αυτή από την πρώτη μέρα λειτουργίας της είναι στα χέρια των Συλλόγων του χωριού και κυρίως του Συλλόγου «Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας», ο οποίος μάλιστα ιδρύθηκε τότε (1977) ακριβώς για τον σκοπό αυτό και έκτοτε αυτός είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής της και υπάρχουν γι αυτό επίσημα έγγραφα.
            Αψευδής μάρτυρας όλων αυτών είναι η εφημερίδα «Κορωνίς Νάξου», στην οποία υπάρχουν εκτενείς αναφορές στο θέμα αυτό.
            Πρωτάκουστη ομολογουμένως και πρωτόγνωρη η ιδέα που ακούστηκε για αποχώρηση της Ενορίας Θεοσκέπαστης από την Μητρόπολη Παροναξίας, αποτυπώνει όμως   την οργή και την αγανάκτηση που υπάρχει στο χωριό για τις συμπεριφορές αυτές.        Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες.
            Είναι γεγονός ότι ο σημερινός μητροπολίτης Παροναξίας, από το 2008 που ανέλαβε, μόνο προβλήματα   έχει δημιουργήσει στους Κωμιακίτες και μάλιστα πολύ σοβαρά.
            Έχει  αδιαφορήσει για το εξαιρετικά σοβαρό θέμα της προστασίας του ναού της Θεοσκέπαστης απ’ την υγρασία που τον καταστρέφει καθημερινά.
            Από το 2010 μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια για να ερευνηθεί  το σοβαρότατο ζήτημα των πολύτιμων και μεγάλης αρχαιολογικής αξίας κειμηλίων (εικόνες, ευαγγέλια, κανδήλες κ.α.) της Θεοσκέπαστης και της Παναγίας του Σκαδού, τα οποία παράνομα μετέφερε στην Αθήνα για δήθεν συντήρηση ο γνωστός ρασοφόρος βαρυποινίτης και όλα δείχνουν πως όσα έφερε πίσω δεν είναι τα γνήσια κι αυτό παρά τις προσπάθειες όλων μας και τις προσωπικές μου παρεμβάσεις, τόσο στον ίδιο τον μητροπολίτη, όσο και στους συνεργάτες του.
            Έχει αδιαφoρήσει και για το σοβαρότατο πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με τη διαχείριση της δωρεάς των 50.000 ευρώ για την αγιογράφηση της Θεοσκέπαστης, από τον μέχρι πρότινος αποσπασμένο στην Κωμιακή ιερέα Ιερώνυμο και ακόμη δεν γνωρίζουμε αν, με την επανακατάθεσή τους, ύστερα από σχετικό άρθρο μου στην εφημερίδα «Κορωνίδα» (Νοέμβριος 2013)  αυτά είναι διασφαλισμένα. Πρέπει να αντιληφθεί ο μητροπολίτης ότι με την απομάκρυνσή του παπά απ’ την Κωμιακή δεν κλείνει το θέμα αυτό.
            Πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι οι δύο απ’ τους τρεις παπάδες που ήρθαν ως επισκέπτες στο χωριό μας από το 2009 μέχρι σήμερα (Θεόκλητος και Ιερώνυμος) μόνο προβλήματα δημιούργησαν, ενώ ο ένας (Θεόκλητος) καταδικάστηκε πρόσφατα σε 25 χρόνια κάθειρξη και ο δεύτερος (Ιερώνυμος), πέραν των ευθυνών και της απαράδεκτης συμπεριφοράς του ως προς τον τρόπο διαχείρισης  των χρημάτων της δωρεάς, εκινείτο επί μακρό χρονικό διάστημα με μισθωμένο ταξί, το οποίο παράτυπα πλήρωνε η φτωχή ενορία της Θεοσκέπαστης, πράξη ηθικά τουλάχιστον καταδικαστέα.
            Ως προς την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου επισημαίνω ότι από τότε που χτίστηκε και λειτούργησε αυτή (1977) ουδέποτε οι δυο προκάτοχοί του μητροπολίτες (Επιφάνιος-Αμβρόσιος) έθεσαν το παραμικρό θέμα, ακριβώς γιατί  γνώριζαν ότι αυτή δεν ανήκει στην εκκλησία.
            Αιφνιδίως τα δυο τελευταία χρόνια ο σημερινός μητροπολίτης αναζητεί τρόπο (εξώδικα, αντισύλλογος κ.λπ.) να πάρει αυτή την αίθουσα για να την κάνει άραγε τι, αφού είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να τη λειτουργεί; Τι επιδιώκει λοιπόν ο μητροπολίτης; Να στερήσει τη νεολαία και το λαό της Κωμιακής απ’ τον μοναδικό χώρο πολιτιστικής δράσης, δημιουργίας και ψυχαγωγίας που υπάρχει;
            Κι ενώ γνωρίζει πολύ καλά, γιατί το έχει ερευνήσει, ότι η εκκλησία δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας πάνω στην αίθουσα και ότι αυτή έχει χτιστεί σε κοινόχρηστο χώρο με χρήματα, δωρεές και προσωπική εργασία των απανταχού Κωμιακιτών, εξακολουθεί να επιδιώκει με διάφορα «τερτίπια» να την κλείσει, ενώ γνωρίζει ότι με αυτή του τη συμπεριφορά οδηγεί τα πράγματα σε σύγκρουση με όλους τους Κωμιακίτες. Αυτό δεν τιμά τον ίδιο, ούτε φυσικά την ίδια την εκκλησία.
            Τη δραματική αυτή για το λαό μας περίοδο, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης και αυτό συμβαίνει και στην Κωμιακή, η εκκλησία και η μητρόπολη Παροναξίας θα έπρεπε να είναι αρωγός και συμπαραστάτης του και όχι να του δημιουργεί επί πλέον προβλήματα.
            Για όλα αυτά απορούμε, εκπλησσόμαστε και οργιζόμαστε δικαιολογημένα οι απανταχού Κωμιακίτες και καλούμε τον μητροπολίτη να επανεξετάσει τη στάση του και να απαλλαγεί από εκείνους που τον «συμβουλεύουν» κάκιστα στο ζήτημα αυτό.
                                                                                                Νίκος Ι. Λεβογιάννης

                                                                                    φιλόλογος-πρώην Βουλευτής


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :