Χθες 31/10/2012 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ευρεία σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, καθώς και των Βουλευτών και Δημάρχων των νησιών του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού.
Στη συνάντηση, οι Υπουργοί παρουσίασαν το σχέδιο ενοποίησης των ΔΟΥ, όπως αυτό προβλέπεται από τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ 2828Β/19-10-2012). Σύμφωνα με το...........
σχέδιο αυτό προβλέπεται η λειτουργία των ακόλουθων ΔΟΥ στα νησιά του Αιγαίου:- 1 ΔΟΥ στο Νομό Λέσβου
- 1 ΔΟΥ στο Νομό Σάμου
- 1 ΔΟΥ στο Νομό Χίου
- 2 ΔΟΥ στο Νομό Δωδεκανήσων
- 2 ΔΟΥ στο Νομό Κυκλάδων
Αντίστοιχα, προβλέπεται η λειτουργία των ακόλουθων ΔΟΥ στα νησιά του Ιονίου:
- 1 ΔΟΥ στο Νομό Ζακύνθου
- 1 ΔΟΥ στο Νομό Κέρκυρας
- 1 ΔΟΥ στο Νομό Κεφαλληνίας
- 1 ΔΟΥ στο Νομό Λευκάδας
Η επιλογή των ΔΟΥ έγινε σύμφωνα με οικονομικά και διοικητικά κριτήρια που παρουσιάστηκαν στο Πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών στις 30/9/2012, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: http://www.minfin.gr/portal/ el/resource/contentObject/id/ adfc3f60-5152-4bd8-9c5a- 75987bf2764f
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε:
«Έγινε διεξοδική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα των ΔΟΥ, ώστε από 90 ΔΟΥ που είχε δεσμευτεί η χώρα το 2011, να παραμείνουν τελικά 120 ΔΟΥ εν λειτουργία εντός του 2013. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι καταφέραμε να παραμένει ένα Φορολογικό ΚΕΠ σε κάθε ΔΟΥ που ενοποιείται στα νησιά, έτσι ώστε να μην μειωθεί στο ελάχιστο το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών. Αυτό που διαβεβαιώνω είναι ότι με τις νέες δομές που δημιουργούνται, σε όλους οι νησιώτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη μετακίνησης τους».
Ο κ. Βρούτσης δήλωσε:
«Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η νησιωτικότητα λήφθηκε σοβαρά υπόψη. Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι στηρίζει τα νησιά, όπως αποδεικνύεται εξάλλου και από την επιτυχή διεκδίκηση για χαμηλότερο ΦΠΑ στα νησιά το οποίο διατηρείται ως έχει».
Τα Φορολογικά ΚΕΠ θα στεγάζονται σε κτίρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Στα Γραφεία αυτά οι πολίτες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν στο παρελθόν στις ΔΟΥ.
Το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσει σύντομα και λοιπές ενέργειες που προωθεί, μέσω των οποίων οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να προσέρχονται στις ΔΟΥ, όπως η ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών μέσω TAXISnet, η κατάργηση πληρωμών στις ΔΟΥ με την πληρωμή στις Τράπεζες, η κατάργηση του ΚΒΣ κλπ.
Στόχος των ενοποιήσεων είναι η μεγιστοποίηση της συλλογής εσόδων για το Κράτος. Αυτό απαιτεί πολλούς ελέγχους, ενώ η πλειονότητα των ελέγχων γίνεται ηλεκτρονικά (με διασταυρώσεις κλπ) και όχι επιτόπια. Η μεγιστοποίηση των ελέγχων απαιτεί συγκέντρωση του κατακερματισμένου προσωπικού σε λίγα σημεία (στις ΔΟΥ).
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου