Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2011

«Ερώτηση Γιάννη Βρούτση στη Βουλή για το πρόβλημα που προέκυψε από τις λανθασμένες αντικειμενικές αξίες στη Σαντορίνη στο χαράτσι της ΔΕΗ»

Την έντονη διαμαρτυρία του για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το Ειδικό Τέλος της ΔΕΗ στη Σαντορίνη, εξαιτίας των λανθασμένων αντικειμενικών αξιών, εξέφρασε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (με α.π. 1165/27-10-2011) ο βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης.
Στο κείμενο της ερώτησης του, ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει ότι:
«Με αφορμή την πρόσφατη επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που θα συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ, και μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις καταστάσεις των......... καταναλωτών του Δήμου Θήρας, προέκυψε ένα σημαντικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, υπογραμμίζεται ότι η τέως κοινότητα Οίας με λάθος απόφασή της είχε καθορίσει ως Ζώνη Α΄ (τιμή 939 €/τ.μ.) τον οικισμό και ως Ζώνη Β΄ (2.347 €/τ.μ.) την περιοχή της Καλντέρας.

Ωστόσο, μετά τις συγχωνεύσεις του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» η κοινότητα ενσωματώθηκε στο Δήμο, ενώ οι αντικειμενικές αξίες επεκτάθηκαν παντού. Ο Δήμος Θήρας, στη συνέχεια θεώρησε ως Α΄ Ζώνη την περιοχή της Καλντέρας (σύμφωνα με τις νέες τιμές 5.700 €/τ.μ.) και ως Ζώνη Β΄ τον οικισμό (1.750 €/τ.μ.), οπότε απέστειλε τα φύλλα αναγγελίας συντελεστών ΤΑΠ στη Μηχανογράφηση της ΔΕΗ με λάθος στοιχεία (1/9/2011).

Ο Δήμος Θήρας, διαπιστώνοντας το λάθος του απέστειλε διορθωμένα τα φύλλα αναγγελίας στη ΔΕΗ (17/10/2011), προκειμένου να διορθώσει το πρόβλημα, όμως η διαδικασία προσέκρουσε στην Υπουργική Απόφαση ΥΑ 1211 (ΦΕΚ Β΄ 2298 – 13.10.2011) για την επιβολή του Ειδικού Τέλους της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία:

«Ο προσδιορισμός της χρήσης της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας λαμβάνεται από το πεδίο του Κωδικού Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Η αλλαγή χρήσης στο ως άνω πεδίο της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας μετά την ανωτέρω ημερομηνία δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Ε.ΕΤ.Η.Δ.Ε. έτους 2011».

Επειδή, η κατάσταση αυτή έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους πολίτες του Δήμου. Επειδή, η επιβάρυνση που θα προκύψει για τους πολίτες της ζώνης Β΄ (οικισμός) είναι άδικη και δυσβάσταχτη. Επειδή, ο Δήμος Θήρας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα. Επειδή, η ανάγκη για τροποποίηση της εν λόγω απόφασης – για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης - κρίνεται επιτακτική.

Καλείται το υπουργείο Οικονομικών να μας απαντήσει

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, όσον αφορά την αλλαγή των στοιχείων Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και να αποφευχθεί η κατάφορη αδικία που έχει προκληθεί στους κατοίκους του νησιού ;
2. Με ποιο τρόπο αναμένεται να αντιμετωπίσει την επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών του Ειδικού Τέλους ;»
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :