16.10.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Στο όχι και τόσο μακρινό 1995, η Βάσω Παπανδρέου πήρε την πρωτοβουλία να συγκροτήσει την «ομάδα των τεσσάρων», που επρόκειτο να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, σε μια εποχή κατά την οποία η δραματική επιβάρυνση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε οδηγήσει το Κίνημα σε αδιέξοδο.
Δίπλα της, βρέθηκαν ο Κώστας Σημίτης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Παρασκευάς Αυγερινός. Η συγκεκριμένη ομάδα, θα είχε ακόμη ένα..... μέλος, ίσως το πιο… ενδιαφέρον από όλα, αν ο Κώστας Λαλιώτης, σε μια πρωτοφανή για πολιτικό κίνηση αξιοπρέπειας, δεν αρνείτο την πρόσκληση της Βάσως Παπανδρέου. Υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο να συμβάλλει σε μια «πατροκτονία» του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Παρόλο που η Βάσω Παπανδρέου είχε την πρωτοβουλία, οι συγκυρίες οδήγησαν στο να επιλεγεί ο Κώστας Σημίτης ως το πολιτικό στέλεχος που θα διεκδικούσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Την πρόταση μάλιστα την έκανε η ίδια η Βάσω Παπανδρέου, προκειμένου να αναγκάσει τον Θεόδωρο Πάγκαλο να αποδεχτεί την οδυνηρή για τον ίδιο πολιτική πραγματικότητα: Ότι η ήττα από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στη μάχη για τον Δήμο Αθηναίων, το 1994, είχε ανατρέψει το πολιτικό προβάδισμα Πάγκαλου για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η συνέχεια εκείνης της πρωτοβουλίας ανήκει στην ιστορική αφήγηση. Ο Κώστας Σημίτης έγινε πρωθυπουργός, το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στην εξουσία για οκτώ χρόνια, με πολιτικό επιχείρημα έναν «εκσυγχρονισμό» που η Ελλάδα δεν γνώρισε ποτέ. Για τα «μεγάλα συμφέροντα», θα σας γελάσουμε…
Σήμερα, η Ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Έστω κι αν το παρελθόν διδάσκει ότι κάθε επανάληψη της Ιστορίας συνιστά είτε φάρσα, είτε τραγωδία. Αυτή τη φορά, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, δεν είναι τέσσερα, αλλά τρία: Η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης.
Με όρους παρελθόντος μάλιστα, μοιάζουν να μπαίνουν, με την ίδια σειρά, ο καθένας στη θέση της Βάσως Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και του Θεόδωρου Πάγκαλου, χωρίς αυτό να προδικάζει και ότι θα επαναληφθεί, στο πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου, η τότε επιλογή για τη διαδοχή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Οι τρεις κορυφαίοι υπουργοί, ανήρτησαν… ταυτόχρονα, στις προσωπικές ιστοσελίδες τους, ένα άρθρο-παρέμβαση, το οποίο συνυπογράφουν, για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Υποστηρίζοντας, παρασκηνιακά, ότι το Μέγαρο Μαξίμου είχε γνώση της πρωτοβουλίας τους. Είτε λοιπόν την ενθάρρυνε, πράγμα δύσκολο, είτε δεν είχε τη δύναμη να τη σταματήσει.
«Ή θα βουλιάξουμε όλοι, ή θα σωθούμε όλοι μαζί», είναι το κεντρικό μήνυμα του άρθρου των τριών υπουργών. Βάλλουν κατά των συνδικαλιστικών ηγεσιών, και ζητούν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. «Αλλιώς, μας περιμένει συμφορά», καταλήγουν.
Στο παρασκήνιο, διακινείται η πληροφορία ότι η Άννα Διαμαντοπούλου είναι εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για το άρθρο-παρέμβαση. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η Υπουργός Παιδείας παίρνει το προβάδισμα μεταξύ των τριών. Όπως πριν από 16 χρόνια η Βάσω Παπανδρέου. Διαμορφώνοντας μια «Ιερή Συμμαχία», για τον καθορισμό των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ. Επομένως, και για τη διαδοχή.
Από http://www.statesmen.gr
Κυριακή, Οκτωβρίου 16, 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου