Γράφει ο Νίκος Μαρούλης*
Παρατηρούμε, το τελευταίο 1,5 χρόνο, να εξελίσσεται μια βίαιη και αρκετά γρήγορη κατάρρευση του εισοδήματος των καταναλωτών, μέσω της ραγδαίας μείωσης των μισθών και των έκτακτων φοροεισπρακτικών μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης.
Έτσι, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, το όριο αντοχής των ελληνικών νοικοκυριών, έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα διαβίωσης, τα όποια αγγίζουν, επίπεδα διαβίωσης παλαιοτέρων εποχών, που αρκετοί μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας, τα είχαν ξαναδοκιμάσει!!
Η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, που αναφέρονται στις συμφωνίες με την τρόικα, έχει αμελήσει παντελώς ένα απλό γεγονός, το όποιο είναι ότι «το νόμισμα έχει πάντα 2 όψεις». Και δυστυχώς, η άλλη όψη του νομίσματος, έχει παραμεληθεί εντελώς, από τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης!!!
Ποια είναι η άλλη όψη του νομίσματος??...μα φυσικά το κόστος ζωής!!!
Το κόστος ζωής, υπολογίζεται στα οικονομικά από το............... «καλάθι της νοικοκυράς» στο οποίο περιλαμβάνονται (σύμφωνα με το αναθεωρημένο «καλάθι της νοικοκυράς) περί τα 800 αγαθά και υπηρεσίες, που ενδεικτικά αναφέρονται σε ένδυση, υπόδηση, υγεία, εκπαίδευση, τρόφιμα, μεταφορές κτλ. Στην χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ), το « καλάθι της νοικοκυράς» ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού υπολογίζεται στα 2.275,33 ευρώ τον Ιούλιο του 2011, ενώ το αντίστοιχο τον Ιούλιο του 2010 ήταν 2.222,04 ευρώ!!! Παρατηρούμε δηλαδή ότι είχαμε αύξηση παρόλο που βρισκόμασταν ήδη σε ύφεση από 2009!!
Οι λόγοι είναι πολλοί!!. Κυρίως αναφέρουμε την γρήγορη αύξηση του Φ.Π.Α. το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι αρκετά υψηλές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.
Είναι κοινή διαπίστωση, ότι πολλά εισαγόμενα προϊόντα έχουν υψηλότερες τιμές στα ράφια των ελληνικών super markets σε σχέση με τα αντίστοιχα ράφια στις άλλες χώρες της Ε.Ε.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν, έχει διαταραχτεί η ισορροπία στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον μεταξύ αυτών των 2 διαφορετικών όψεων του ιδίου νομίσματος που είναι το μέσο εισόδημα και το μέσο κόστος ζωής του ελληνικού νοικοκυριού και είναι απολύτως φυσιολογικό οι αντιδράσεις να είναι πολλές και σκληρές.
Αν η ελληνική κυβέρνηση, είχε ακολουθησει διαφορετική πολιτική στο θέμα του Φ.Π.Α. και ταυτόχρονα είχε ασχοληθεί πιο εντατικά και σοβαρά στην εξομάλυνση των διαφόρων των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων χτυπώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών, έτσι ώστε το κόστος ζωής να είχε μια ταυτόχρονη μείωση αντίστοιχη με τη δραματική μείωση των μισθών και γενικότερα των εισοδημάτων που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή, σαφώς οι επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης θα ήταν πιο ήπιες και ομαλές και θα απάλυναν το σοκ της ξαφνικής κατάρρευσης της ποιότητας ζωής που όλοι μας είχαμε συνηθίσει!!!
Ο Νίκος Μαρούλης είναι καθηγητής οικονομικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις – Τι ισχύει για
φόρους και εισοδήματα
Πριν από 52 δευτερόλεπτα
6 σχόλια :
Πολύ σωστό ουσιαστικό το άρθρο και ακριβέστατο!
Άρα λοιπόν ποιοί είναι οι λόγοι που οι κυβερνώντες μας δεν προχώρησαν σε άλλες λύσεις τέτοιου είδους οι οποίες θα έδιναν ανάσα στην οικονομία μας;;; Είναι λοιπόν κάτι από τίς παρακάτω 3 εκδοχές:
1) Είναι τόσο άσχετοι, ανίκανοι για τα αυτονόητα.
2)Δεν ξέρουν, δεν ρωτάνε τα σχεδιάζουν και τα ψηφίζουν όλα στο πόδι.
3)Είναι εντεταλμένοινα αφανίσουν τον Έλληνα.
Διαλέξτε και πάρτε.
η ελληνικη φετα ειναι πιο φτηνη στη βουλγαρια...οποτε να μιλησουμε και γι αυτο...μπραβο νικο απλα λιτα κατανοητα συνεχισε τα ωραια αρθρα
stamata re nikolaki na sxoliazeis ta arthra sou. aidia katantaei
προς τον 10:29 16-10-11. Υπάρχει και τέταρτη εκδοχή. Ότι ο Παπανδρέου έκανε τη μαλακία και δεν πήρε κοντά του το Νίκο για να του πει τι πρέπει να κάνει....
Να σοβαρευτούμε ρε παιδιά λίγο. Όσο για τον 2:25 17-10-11 μάλλον έχει δίκιο!!!!!!!!!!
Το άρθρο είναι σωστό και ουσιαστικό.
Επίσης είναι υπογεγραμμένο. Σε όσους δεν αρέσει, πολύ απλά ας μην το διαβάζουν.
Φίλε Νίκο, γράφε για όσους ενδιαφέρει.
kalimera sas,
bravo sas, etsi ine, etsi niotho, etsi pernao, eho 2 paidia kai diskolevome para poli ikonomika, ehoun miothi ta esoda mou eno ta exoda mou ehou diplasiasti kai idietera i ipohreosis mou (plirono) sto kratos, ETTHDE, ΦΠΑ, ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΕΤΑΚ, ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ,
ΚΕ ΝΙΚΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ,
ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΕΣ ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
Δημοσίευση σχολίου