Ο Μέγας Κωνσταντίνος άλλαξε τον ρου της ιστορίας, με τις θρησκευτικές και αστικές αλλαγές τις οποίες επέφερε. Με το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ. (διάταγμα του Μιλάνου) θεσπίζεται για πρώτη φορά η ανεξιθρησκεία στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο της εποχής. Σταματούν οι θρησκευτικοί διωγμοί, οι κατακόμβες, οι αρένες με τα λιοντάρια και κάθε άλλο βάρβαρο και απάνθρωπο σπορ. Με το διάταγμα νομιμοποιήθηκε η χριστιανική Εκκλησία ως «επιτρεπομένη θρησκεία», οι οπαδοί της οποίας έπρεπε να προσεύχονται στον δικό τους θεό για την ευτυχία του κράτους. Με αυτή την κίνηση ο Κωνσταντίνος δεν έκανε το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της Αυτοκρατορίας, απλώς εγγυήθηκε την...... ανοχή του κράτους απέναντι στους χριστιανούς. Παρόλο που το διάταγμα ίσχυε οι διωγμοί σταμάτησαν μόνο όταν ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτορας(324).Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι χριστιανοί να μην κρύβονται και κατα συνέπεια να μην χρησιμοποιούν τις κατακόμβες ως μέρος για να κρύβονται και να τελούν τις θρησκευτικές τους τελετές.
Μια απ’ αυτές ήταν η απελευθέρωση, η δυνατότητα στους δούλους να γίνουν απελεύθεροι.
Κατήργησε την ποινή του σταυρικού θανάτου, ανανέωσε το οικογενειακό δίκαιο, κατεδίκασε τη μοιχεία όπως είδαμε, με νόμους ανύψωσε τη θέση της μητέρας, προστάτεψε την οικογένεια και τα παιδιά απ’ την κατάχρηση της πατρικής εξουσίας και τα κορίτσια απ’ την απαγωγή. Ρύθμισε τα ζητήματα διαζυγίου, κληρονομίας, προίκας, κοκ. Όλη η πολιτεία του δείχνει ότι ενεργούσε ως χριστιανός. Με νόμο τιμωρούσε εκείνους που προξενούσαν τον θάνατο των σκλάβων και περιόρισε τη βία και τη σωματική τιμωρία. Μάλιστα κάτι σημαντικότατο για τον 4ο αιώνα: απαγορεύει τον στιγματισμό στα πρόσωπα των σκλάβων. Είχαν τη συνήθεια δηλαδή να στιγματίζουν με σπαθί, καμένο σπαθί, τα πρόσωπα των σκλάβων. Και έλεγε ότι το πρόσωπο είναι εκείνο που μας φέρει εις τον Θεόν. Το κατ’ εικόνα Θεού, αφού πλαστήκαμε έτσι. Πως είναι δυνατόν λοιπόν να αχρειώνεται η εικόνα του Θεού στους σκλάβους; Δεν ξέρω πόσοι χριστιανοί ενεργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Επέφερε την ειρήνευση.
Σάββατο, Μαΐου 21, 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
4 σχόλια :
Συμφωνώ με όλα αυτά, αλλά μετά την λεγόμενη ανεξιθρησκία ακολούθησε και ο διωγμός όλων όσων πίστευαν στους αρχαίους έλληνες θεούς. Εκτός αυτού, διαλύθηκαν οι αρχαίοι ναοί και έκλεισαν οι φιλοσοφικές σχολές των Αθηνών. Μέχρι και σήμερα, την Κυριακή της ορθοδοξίας διαβάζεται στις εκκλησιές, το ανάθεμα έναντι στο γένος των ελλήνων. Αυτό, απασχόλησε και τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, αλλά δεν κατάφερε να το σταματήσει.
Συμφωνώ με τον ανωτέρω "Ανωνυμο". όμως μία και μόνο ερωτησούλα... Πότε και ποιά θρησκεία απαγορεύτηκε στον αρχαίο κόσμο. Επίσης, γιατί ο Κωνσταντίνος είναι Άγιος μόνο στην ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία;
Πιστεύω πως ήμουν κατανοητός, ο χριστιανισμός από διωκόμενη θρησκεία έγινε διώκτης βλ. ιεροεξεταστές, στην πυρά και άλλα πολλά.
Ο Χριστιανισμος εξακολουθει να ειναι διωκομενη θρησκεια αγαπητοι μου βλ. γκουλακ, Σταλιν, κομμουνιστικα κρατη κ.λ.π. αλλα σας αρεσει να βλεπετε τα πραγματα μονοπλευρα.
Ο Μεγας Κωνσταντινος ενω δεν ηταν Χριστιανος σεβαστηκε το δικαιωμα του καθε ανθρωπου να πιστευει αυτο που θελει. Αυτο ειναι το μεγαλειο του και γι αυτο οι ιστορικοι τον ονομασαν ΜΕΓΑ
Οι αριστεροι πατερουληδες τι εκαναν;
Δημοσίευση σχολίου