Κυριακή, Φεβρουαρίου 14, 2010

ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ

Η Νάξος είναι ένα από τα λίγα μέρη της Ελλάδας που γιορτάζονται οι απόκριες έντονα με πολλές εκδηλώσεις σε όλα τα χωριά αναβιώνοντας έθιμα που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Νάξου είχε ετοιμάσει στο χωριό του Αγίου Αρσενίου μια μεγαλειώδη εκδήλωση. Σουβλάκια, μεζέδες, άφθονο κρασί, παραδοσιακά όργανα, κορδελάτοι, και ο Δήμαρχος κ. Νίκος Μαράκης να σέρνει τον χορό, έκαναν την ατμόσφαιρα ακόμα πιο όμορφη.
Ένα διαδεδομένο έθιμο στα χωριά της Νάξου κατά την περίοδο του τριωδίου ήταν οι κορδελάτοι όπου την περίοδο της Αποκριας πολλοί νεαροί, στολισμένοι με κορδέλες διάφορων χρωμάτων & με φλουριά γυρνούσαν από χωριό σε χωριό. Είναι φουστανελοφόροι και η δεύτερη ονομασία τους «Λεβέντες» αποδίδεται στους πειρατές. Από κοντά τους ακολουθούν και οι ληστές, οι «Σπαραρατόροι», που αρπάζουν τις κοπέλες για να τις βάλουν με το ζόρι στο χορό και στο γλέντι, που κρατάει ώς το πρωί.
Οι κορδελάτοι συνοδεύονται με τα τοπικά μουσικά όργανα (τσαμπούνα και ντουμπάκι),και χορεύουν ένα συγκεκριμένο σκοπό, πιο γρήγορο από το συνηθισμένο νησιώτικο, που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση.





Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια :

stavros είπε...

Τα τζαμπουνοντούμπακα δεν είδα και δεν άκουσα. Mπορεί να φταίει το απόσπασμα του φιλμ.

Naxos Fan είπε...

Έχετε δίκιο και ζητάμε συγνώμη για την ποιότητα και το φτωχό περιεχόμενο του βίντεο(Από φωτογραφική μηχανή). Τσαμπούνα όπως κάθε χρόνο έπαιξε ο Αγερσανιώτης, Βασίλης Πολυκανδριώτης(Έργης), συγγενής του γνωστού μουσικοσυνθέτη. Ήταν το μοναδικό υλικό που είχαμε και το αναρτήσαμε για να μπορέσουν οι φίλους μας που έκαναν Απόκριες μακριά από το νησί να πάρουν μια γεύση. Υποσχόμαστε την επόμενη φορά να είμαστε καλύτεροι.